недеља, 24. октобар 2010.

ПРОШЛОГ ЧЕТВРТКА...

''У'ВАТИ ЏУКЕЛУ ЗА ВРАТ И ИЗБАЦИ НАПОЉЕ!''

        ''Пас, у животу највећи пријатељ, први да пожели добро дошлицу, и главни у одбрани.''Лорд Бајрон

       Четвртак, Апатин, пијачни дан, све по списку: млад лук, ротквице, пилеће бело месо апатинско, швапски сир и кајмак свилојевачки, јабуке купусинске, млад сир и трапист и павлаку и млеко стапарско, пазарио на пијаци, још сако алуминијумска фолија фали, идем у Макси, из ината узимам црвену корпу (плаву нећу, ипак су то само боје), не треба ми остављам је, узимам ал. фолију комада један, камера снима, капитализам бајо, правац каса, нека фрка, ушло куче у маркет, запомаже касирка хистерично... ''Носи га напоље!'' .. тип проб'о , не може, одлази и виче... ''Носите га ви!'' ...(мисли на касирке), куче легло на дневну штампу (наслов ''Курва у Скупштини!'' ...тамо неки радикал уводио своју ''колегиницу'' да јој покаже ''протокол''?), дрхти псето, помилујем га, дрхти не верује људима, разумем га, један чича диг'о пензију натрпо две пуне корпе (црвену и плаву да се зна), јебеш га није му нико рек'о да имају колица, сав онако важан, пун себе и гована, виче ''У'ВАТИ ЏУКЕЛУ ЗА ВРАТ И ИЗБАЦИ НАПОЉЕ!'', плаћам фолију, кусур један динар (ее! шта се некад' могло за један динар!?), кажем чичи ''Ја само нељуде ватам за врат, а куче полако...'', једна остарија госпођа, пардон ''другарица'', коментарише онако исто сва важна и пуна ... (нећемо сада о томе чега је све ова била пуна)... ''Јесте, јесте, тако је тај и нашег директора школе 'ватао за врат... једва човек живу главу спасио!'' ... узмем куче испод стомака, дрхти, топло, живо, гледа, очи му... сузне, зар и пси плачу, носим га напоље, чича ''револуционар'' сумануто и даље арлауче, све му жиле на шији поискакале, зајапурио се, црвенији од корпе, јеботе рикнуће ...'' У'ВАТИ ЏУКЕЛУ ЗА ВРАТ И ИЗБАЦИ НАПОЉЕ!'' (чича, чича баш си крме), изнесем га напоље (куче, нисам чичу), не дрхти више, окрене се куче, гледа, маше репом, очи му... топле... одлази ЧОВЕКОВ НАЈБОЉИ И ЈЕДИНИ ПРИЈАТЕЉ ... ПАС, зашто онда узречица ''ПАСИЈИ ЖИВОТ'', наравно због нас ''ЉУДИ'' и наших навика ''ЉУДСКИХ'' .

         Не разумем чичу што му је ово куче криво, па се дере к'о нездрав и суманут, али би' га свакако разумео да је викао из свег гласа и урликао као праведник ''У'ВАТИ ЏУКЕЛУ ЗА ВРАТ И ИЗБАЦИ НАПОЉЕ!'' када је... приватизовано ''Подунавље''... упропаштавани: ''Апатекс'', Корпара, ''Апатинтранс''... ''спашавани'': Ужарија и ''Радио Апатин''... продавани: ''Метал'', Чарапара, ПИК ''Пригревица'', ''Јединство'', Бродоградилиште... ''бринуло се'' о: ''Луксору'', ''Идеалу'', ''Истри'', Речном транспортном, ''Напретку'', ''Народној радиности'', ''Укусном одевању'', ''Марку Орешковићу'', Млину и Градској пекари, ''Младом Борцу'', ППК ''Сонти'', ''Северној Бачкој'', ЗЗ ''Пчели''...

        Чича, чича (био си и ост'о си крме), много си ми сада храбар, зар је за све криво једно јадно преплашено куче, очи му... некако к'о људске.

        Поред оваквих чича и сличних душебрижника, свакако, треба изградити прихватилиште за напуштене животиње, а за чичу и сличне њему, Богу хвала ''...лудница је откључана...''. Београдска керуша Мила, којој је монструм одсекао све четири шапе, добиће протезе, проходати и наставити живети, колико је мени познато протеза за мозак не постоји, и све ми се чини да чича и слични њему, никада неће ''проходати''.


ПС    Како дотична ''другарица'' из приче не би и даље живела у убеђењу као ''Јесте, јесте, тако је и нашег директора школе 'ватао за врат...'' да њу и остале ''другове и другарице'' обавестим, судски доказано, директор дао на суду изјаву''... није ми ни пипнуо...'', а сада ми нешто и жао, ех што нисам, ионако сам кажње ?, судск ! ... ако имам још времена...''У'ВАТИ ЏУКЕЛУ ЗА ВРАТ И ИЗБАЦИ НАПОЉЕ!''


У Апатину; 01. маја 2010. године

Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар