петак, 12. новембар 2010.

ЖИКИЈАДА ИЛИ ТИ ФАЛСИФИКИЈАДА ...

У Апатину на Преображење Господње 19.08.2010. године

''ХЛЕБА И ИГАРА''

          ''У једној старој књизи читао сам чудну причу; а враг би знао откуд мени та књига из неког смешног времена  у коме је било много слободоумних закона, а нимало слобода, држали се говори и писале књиге о привреди, а нико ништа није сејао, цела земља претрпана моралним порукама, а морала није било, у свакој кући пун таван логике, ал'памети није било, на сваком кораку говори се о штедњи и благостању у земљи, а расипа се на све стране, а сваки зеленаш и нитков могао је себи купити за неколико гроша титулу: ''велики народни родољуб'' - Радоје Домановић, Страдија, 1902. године.

        Када  власт од највишег државног до локалног нивоа нема решења за настале проблеме у економији, привреди, инфраструктури ... и било којој другој сфери деловања, од памтивека а и записано је од античког Рима организује се разбибрига ''ХЛЕБА И ИГАРА''. Примера у историји колико хоћеш ... своје место у тој причи свакако заузима и Апатин понајвише захваљујући ГЛАВОЊИ  односно Смивораду Жиљанићу по сопственом признању надимка ''ДУШУ ИСПУСТИХ ВЛАСТ НЕ ДАМ'' , свакако ово ДУШУ односи се на оно што ваљда сви људи имају па и ОН лично а измерено је тежине 24 грама а не на плавушу са којом Смиворад нешто као петља, ваљда петља јебемли их... а ВЛАСТ па то је у Србији и детету од две године јасно шта ти у нас та реч значи и шта све у њену славу и почаст се може направити. 
Елем како нешто није било могуће обезбедити ХЛЕБА у Апатину кроз отварање нових радних места и запошљавање младих, мање младих, мање старих, старих и прастарих (изузимајући збринуте, фамилију им, родбину им а и пријатеље им ЦРВЕНО – ЦРНИХ  на власти Апатинској наравно а ђе другде то још има? сем у нас и у Милану и истоименом фудбалском клубу – о бојама се ради) у лучке терминале, робно – транспортне центре, аередроме, пристаништа, марине, спалионице, специјалне велнес болнице, тржне центре, заобилазнице, пијаце ... има тога и ха хај ! Страни пословни партнери нас заобилазе к'о да неку неизлечиву болест имамо, а да та болест се зове НЕСПОСОБНИТИКУС ХРОНИКУС ЖИКИТУС МАГЛИТИТИС - ГРАБИКУС ЗДРПИТИТИС неизлечива скроз, прочуло се за њу надалеко и нашироко од Кине преко Русије, Немачке, Италије, Француске ... све до неких имена нама чудесних бајковитих острва...  сваким даном све више фирми са катанцем на вратима и принудним за сада плаћеним осуствима, док не пређу у другу фазу – неплаћеним,  а у локалнијим медијима штампаним и електронским (телевизорским ''ИПАК СЕ ОКРЕЋЕ'') цветају нам руже, све к'о у причи мој ''друже''... 
        Нема ту сада шта трте - мрте него кад већ нема 'ЛЕБА а што да нема ИГАРА, игранка без престанка... Ромске ноћи, Рибарске вечери (ко оно освоји златни котлић у закувавању чорбе?), Кирбаји, Грожђен бал, Изложбе паса (црвених и црних свакако) ... и као шлаг на торту ФАЛСИФИКИЈАДА – ЖИКИЈАДА – ЈУБИЛАРНА ПРВА ЛИЧКА ОЛИМПИЈАДА, пало ГЛАВОЊИ на главу, сетио се да је као он ЛИЧАНИН, по оцу му ваљда а по мајци му??? Дуго му требало да уклавири  - уаверти по сопственом признање од 1982. године је ВЛАСТ, а у кара нас без мало, скоро тридесет година алај ти мандало домаћине шта би нам тек радио да имаш три јаја а не само једно ... јеботеее... као тамо неки нетранспарентно праве приватни бизнис и згрћу лову кроз ''ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ'', а како је то неисплатива манифестација по тврдњи (некад можда и било му тврдо) ГЛАВОЊИНОЈ треба то ОН да транспарентно направи као што све до сада  направи од горе поменутих марина ... скулптура ... самодоприноса... Елем за 21. јул сазвао Ванредну седницу општинског Већа и одлучио (можда и одлучили – поред њега нема ко шта да одлучује и мисли ОН је ту да мисли) формиран ОО (није оно на шта сте помислили није аборат већ ОРГАНИЗАЦИОНИ ОДБОР) задатак једноставан.
Прва тачка спречити (по његовим речима – више режању но речима) противничку – издајничку  – страноплаћеничку – крадљиву – неспособну – никакву  ...  организацију Срба пореклом из Лике да организује ''10. ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ'' разрађена тактика ... Забранити позоришну представу глумице Атељеа 212 Весне Пећанац ''О, Какав диван дан'' – урађено. Забранити појављивање непријатељима (њиховог  лика и дела) на медијима чак и на кристалној кугли баба врачара – урађено. Обавестити све досадашње екипе учеснике Вишебоја 2001.-2010. да Вишебој неће бити одржан – урађено. Обавестити партнере и спонзоре Вишебоја ''Каква се то банда лопова тамо окупила а ви им помажете и паре дајете да пуне џепове, ено онај коловођа већ друго половно бициколо променио за тридесет година ...'' – урађено. Јављај Апатинској пивари да вишебој неће и не може бити  – урађено. Обавестити КУД како не би било добро да се деца и ђевојке у ношњама тамо, знаш већ где, појаве – урађено. Прети угоститељима да не би случајно ако се којим чудом Вишебој и одржи да  не дођу да тамо нешто раде и продају – урађено. Зови Војску РС ''нећете ваљда – не смете за издајнике да кувате'' – урађено. Зови Милицију, недај да се антиопштински скуп одржи, забрани ако икако може – урађено. Недај дозволу за коришћење јавног простора, отежи, измишљај – урађено. Затварај воду и струју – урађено. Не коси амброзију по бенту – урађено. Зови свештенике Апатинске православне, ваљда јесу свештеници, не мој да би сте случајно отишли код оних тамо... – урађено. Зови Шуме, Воде, Ваздух Војводине немој случајно да би сте помислили да ће они нешто успети направити – урађено. Обилази екипе и месне заједнице по местима из којих су екипе девет година долазиле у Апатин к'о на Славу ''Не морате долазити знате онај суманути Вранеш је у притвору ... силов'о је некакву учитељицу на гробљу, згазио неког Мађара зидара код бање, узимо неки рекет од естрадних звезда, петљо нешто са функционерским становима у Новом Саду ... а да простите и педер је нон -  стоп се нешто грли, приватава и љуби са мушкарцима који су долазили на Вишебој а изгледа да има и СУДУ...'' – урађено ... Дакле све урађено – одрађено по директиви а нешто и из страха без директиве, нешто им успело а нешто и није има људи где се  реч поштује а и образ нешто значи. Код неких ни речи ни образа, ако, сад се зна ко је ко и ко је шта. ''Не падне снег да покрије брег, већ да свака зверка остави свој траг ...'' .
           Друга тачка поступи по наређењу и организуј игре ...На локалној телевизији из дана у ден извештај ГЛАВОЊЕ и КУГЛЕГЛАВОЊЕ и још некихххх... обарају се сви рекорди у пријавама екипа за ФАЛСИФИКИЈАДУ – како се обарају рекорди кад је прва, као ове године се каснило са пријавама па нико из прекоокеанске дијаспоре неће доћи али стигла подршка из Тасманије, Каролине, Курдистана ...  џабе превоз до БАЊЕ...1.500 порција готових куваних јела за Џ ... екипе не треба да се троше на котизације то је без везе, криза је ... зови судије из непријатељског табора састанчи са једним по једним у Космају (само још шкембиће нису плаћали) ''. Добићете дневнице унапред а не тамо да радите за Џ, покраде вас битанга''... привредницима и локалним партнерима позивница са разрезом уз текст ''врло смо вас обрадовали ви сте спонзор у износу од ... за нашу ЖИКИЈАДУ''... 

Улични добошари, кафански жбирови и подгузне муве ЊЕГОВЕ зову на догађај над догађајима у Бању на ВЕЛИКУ ГОСПОЈИНУ лета господњег одржаће се  ПРАВА ФАЛСИФИКИЈАДА – ЖИКИЈАДА... навали још мало па нестало ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА, ЈАДРАНСКИ СУСРЕТИ... подигни... натегни... наравно ради се о конопу а не о ОО све са председником истог.
Колико ће да кошта пореске обвезнике – грађане ''најперспективнијег'' града у Србији, да Апатина, ово спречавање Вишебоја и организовање Личке олимпијаде и ко и када ће транспарентно појаснити колико је ова ГЛАВОЊИНА зајебанција и игранка без престанка пара појела.

Поред свих ометања и спречавања ''10. Лички вишебој'' наш и ваш, како је лепо приметио и написао аутор транспарента у билборду код старе аутобуске станице, је одржан 07. августа на пољанчету код Шарана поред пруге и бента под покровитељством Владе Републике Србије – Министарство за дијаспору уз учешће 15 екипа (по први пут екипа Војске РС – Чегар хвала ти ...)  пред више хиљада гледалаца (народ се није уплашио и дошао на Славу и ђед партизанчина све са праунуком Даном – народе хвала ти), пензионисани свештеник Душан Нишевић – градитељ обишао народ, сунце нас све скупа огрејало,  у предивном амбијенту ''На лепом плавом Дунаву'', плакали опет сви уз ''Нема раја без роднога краја...'', нашли 'лада под морем плавих сунцобрана, уз ЛАВ пиво (кажу  Апатинску пивару неко навук'о да неће бити Вишебоја), јагњетину и кувана јела 1.500 порција: војничког пасуља, слатког купуса са овчетином и свињским ребрима и овчијим гулашом по рецепту кувара са двора  Стефана Лазаревића сина цара Лазара и царице Милице. Кажу сви ... било лепооо... најлепше до сад ... простор к'о створен за манифестације ... стожина чека следећу годину опет ЈУБИЛАРНУ Апатински миленијум, хиљаду година правог ХЛЕБА и правих ИГАРА.


На Велику Госпојину би ваљало отићи у Стапар где стари Апатинци држе Славу у помен када их је неколико стотина живе главе извукло из Апатинског атара, вековног завичаја, бежећи од ослободиоца из Беча и Пеште. Њих нису к'о нас Личане оћерали седам дана хода, преко седам гора и седам река... од завичаја. Нема раја без роднога краја, нема прела, нема обичаја... важи за све и Стапарце и Апатинце и ...

ПС.  Давно су рекли: ''Ничија није горела до зоре.'' и ''Оно што те не убије то те ојача.''.  Зора се примиче свећа све краћа. А нас није убило, како нам изгледа и нећеeeee !
       

Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар