петак, 25. март 2011.

КАКО СЕБИ УГОДИТИ ?

РАДНО ВРЕМЕ
  ''Видим на стотине људи дневно који су сасвим одустали. На све стране видим оне који не жуде ни за чим, осим за храном, за кровом и за одећом, усресређени су само на то елементарно, без снова. Они не осећају ужас што не воле или што нису вољени.'' - Чарлс Буковски

        Моја познаница пре неки дан примети: ''Мишо ови из општинске администарције и институција живе ко богови, себи су угодили и баш их боли брига, чак су неки и радно време скратили, свака им част знају људи знање !''

        Ономад у кафани новинари, благо почившег Гласа комуне и упокојеног Радио Апатина,  Апатинских новина ме зачикавали као ево већ десети број се спрема а ја упорно ћутим о било којој теми везано за политику и локалну самоуправу, некако им чудно као увек сам имао нешто за рећи, приметити и жацнути. Брате Софија најгора, зачикава, а и Јаца долива уље, а Јово већ спремио ражањ за зеца ...   Оћутим, махнем руком све у смислу – Манте ме се људи, шта имам ја да приметим, сви сваки дан гледају и подносе па кад је свима добро, јебе ми се и мени је још боље. Упорни и Јован и Софија и Јаца недају ока отворити – имаш ли неки докуменат, неки допис неку зврчку, истину па да пишемо о томе. Ја повазда са собом теглим некакве роковнике, пуне папирчина, понекад и торбетину к'о да у школу идем ... тај пут уза ме поменута торба, 'ајде да звирнемо сви скупа шта то тајновито у њој ''чучи'', да је тазе, да је истина и да не вређа много локалну власт, Апатинске новине изашле девет бројева тек, наивно мисле добиће неку парицу од Газде барона апатинског ... Листам ја, листају и они новинари, то ти је свет радозналији и од мачке и љубоморне жене заједно ... опа искочи допис Министру за локалну самоуправу у Влади РС, тазе материјал од прошле недеље,  познам годинама човека па му се онако пријатељски и шеретски обратио да му ''помогнем'' у решавању проблема везано за вишак запослених у администрацији ... Читају, врте главом у неверици уз коментар – ''Није ваљда да раде скраћено, имаш ли још нешто на ту тему ?'' Имам мој допис, мојим радним колегама функционерима када оно освојишмо власт па затекли све се распало и  отишло у 3ЛПМ ... Меркају питају могу ли да објаве, објавите па све је истина, само мене немојте нигде спомињати. ''Како да те не споменемо кад си потписан на допису овим ''твојим'' и обраћању Министру Марковићу.'' Јебите га, онда радите шта год 'оћете и овако ми је како ми је.

        Ево га допис господи из ДОС – а:        Ево га допис господину Министру из ДС – а:        Ево га и текст из 10. броја Апатинских новина од 01. октобра 2009. године:        Како је данас ? Исто к'о што је и било, удесили себи како им одговара и боли их уво, ко не верује нека погледа ако има могућности или приупита телефоном од када до када раде службеници у општини, Дирекцији, Културном центру, Народној библиотеци ... Можда је некима радно време и  осам и седам часова, само знам да ретки раде више од четири  ефективна сата дневно, има се може се. ко није радио у производној фирми тај најчешће и не зна шта је радно време и какве су обавезе запослених током радног времена, како се може изаћи ван круга фирме - предузећа ... дуга је то прича и то су два различита света у којима живе радници  из предузећа и запослени у администрацији свих републичких, покрајинских и локалних институција, јавних предузећа ... Дефинитивно неупоредиво је комотније и конформистичко понашање''државних'' у односу на производне а сада све више и приватне фирме.

        Шта каже закон, погледаћете ''закачићу'' и нешто из тог Закона о раду РС, кога више занима закон и законитост удесио свако себи како му одговара и боли га брига, јебе се њима за Европу па код њих је Америка већ одавно.

        Ево га и Закон о ... :

ZAKON O RADU REPUBLIKE SRBIJE

V. RADNO VREME

1. Puno radno vreme
Član 50.

        Puno radno vreme iznosi 40 časova nedeljno, ako ovim zakonom nije drukčije određeno.
        Opštim aktom može da se utvrdi radno vreme kraće od 40 časova nedeljno, ali ne kraće od 36 časova nedeljno.
        Zaposleni iz stava 2. ovog člana ostvaruje sva prava iz radnog odnosa kao da radi sa punim radnim vremenom.

2. Nepuno radno vreme
Član 51.

        Nepuno radno vreme, u smislu ovog zakona, jeste radno vreme kraće od punog radnog vremena.

3. Skraćeno radno vreme
Član 52.

        Zaposlenom koji radi na naročito teškim, napornim i za zdravlje štetnim poslovima, utvrđenim zakonom ili opštim aktom, na kojima i pored primene odgovarajućih mera bezbednosti i zaštite života i zdravlja na radu, sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu postoji povećano štetno dejstvo na zdravlje zaposlenog - skraćuje se radno vreme srazmerno štetnom dejstvu uslova rada na zdravlje i radnu sposobnost zaposlenog, a najviše 10 časova nedeljno (poslovi sa povećanim rizikom).
        Skraćeno radno vreme utvrđuje se na osnovu stručne analize, u skladu sa zakonom.
        Zaposleni koji radi skraćeno radno vreme ima sva prava iz radnog odnosa kao da radi sa punim radnim vremenom.

...

          ''Dulce cum utili.'' – Угодно са корисним.

                                                                    Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар