четвртак, 07. април 2011.

КУД И ШТА САД, КОМЕ ЋУ ЈА ТРЕБАТИ ?

НИЈЕ ВАЖНО КО СИ, КАКАВ СИ, ШТА СИ И ... У СРБИЈИ ЈЕ НАЈВАЖНИЈЕ ЧИЈИ СИ !


''Било шта што покушамо учинити у било ком пољу морамо ставити под наше залагање, јер зависимо о снази.'' – Никола Тесла

Сваке године негде у ово време почиње фрка у мозговима и кућама младих људи у Србији. О чему се ту ради чему фрка ? Како и не би била фрка, треба млади људи по завршеној основној или средњој школи да одлуче шта ће и где ће са собом, посматрајући окружење у коме живе и они четрнаестогодишњаци и они осамнаестогодишњаци постављају питање: ''Куд и шта сад, коме ћу ја требати ?'' 

Нажалост по овом питању ни Тесла им не би могао саветом помоћи, за шта да се определе коју професију и будућност одабрати (професија латински professio - занимање, занат, струка, стручни позив), како да се млади људи и наша будућност оријентишу (оријентација француски orentation - сналажење у простору, сналажење, умење да се нађе прави пут, упућивање у, упознавање, обавештавање). Некада је за ту недоумицу и фрку било довољно погледати око себе, ко шта ради и ко како живи, то је било рецимо нормално време а не ова времена где је изнедрена парола и пракса: '' Није важно ко си, какав си, шта си и ... у Србији је најважнији чији си !'' Под ово ''чији си'' подразумева се: ко су ти тата и мама, из које си фамилије, којој политичкој опцији твоји и ти припадаш ... најмање је битно ко си, какав си и шта си и ... Тако да младим људима препоручујем, да на неки маштовит начин одаберу шта ће им бити позив и звање, рецимо да на цедуљице испишу једно стотињак професија, те цедуљице метну у некакав шешир или посуду и ако немају морско прасе или хрчка обученог за ову занимацију да  најсрећнијој особи из свог окружења дозволе да извуче једну цедуљицу ... и то ти је то, на срећу па шта ти Бог да, а онима који знају ''чији су'' свеједно нека раде шта год хоће њима је будућност обезбеђења и без дипломе па била она средњошколска, факултетска, магистарска, докторска ... дакле децо за оно што ће вам се, ако овако ствари остану као сад а чини ми са да 'оће, десити по питању професије и оријентације најмање се питате ви, већ је ту најважнији статус који су остварили ваши родитељи и ако знају ''чији су'', оће рећи ако су се добро ''наместили'' или су се у нечију гузицу добро сместили. Ви остала децо, чији родитељи и фамилија није таква, не вири из ничијег шупка, завршавајте школе и узимајте карту у једном правцу па ко ракова деца куд који мили моји, јер за вас у вашем родном граду у мајци Србијици и отаџбини места нема, немојте бити љути на ваше родитеље што вам нису омогућили статус да се зна ''чији сте'', цените и поштујте те добре људе што су остали своји и што нису хтели у ничијој гузици да живе.

Ево једног дана у неком надолазећем веку или миленијуми  како би младим људима требало помоћи да остваре своје снове и да се баве са оним шта им највише одговара и оним што воле ... па да им цео живот прође у срећи и весељу:

ПРОФЕСИОНАЛНА ОРИЈЕНТАЦИЈА


Шта је професионална оријентација ?

        Професионална оријентација је поступак помоћу којег се појединци усмеравају у она подручја у раду која најбоље одговарају њиховим интелектуалним способностима, особинама личности и професионалном интересу. Главни циљ професионалне оријентације је помоћи појединцу у избору одговорајућег занимања.

Зашто је корисна професионална оријентација ?

        У раду проводимо једну трећину свог живота, радимо 7 до 8 сати на дан, 5 или 6 дана недељно, 35 до 40 година. Радити посао који нас весели и у којем смо успешниод неизмерне је важности за човекову срећу. Стога је одабрати правио занимање једна од најважнијих животних одлука. 


        Мудра изрека каже: ''Када се заљубиш – срећан си један дан; када се венчаш – срећан си једну годину; када радиш посао који волиш – срећан си цео живот !''

Када се одлучити на професионалну оријентацију ?

-         Када желите сазнати које је занимање за вас примерено.
-         Када желите одабрати одговарајућу средњу школу / факултет.
-         Када желите потврдити свој избор будућег занимања.
-         Када желите сазнати које су вам способности најразвијеније.

Шта професионална оријентација укључује ?

-    Психолошко тестирање различитих интелектуалних способности.
-    Тестирање особина личности.
-    Тестирање професионалних интереса.
-    Разговор са психологом.
-    Писање извештаја о резултатима  тестирања.

Дакле то се тако негде ради и та друштва су напредна и просперитетна, када ћемо ми (Апатин ...Србија)  бити просперитетни видећемо, по мени је за сада најважније остати нормалан и остати свој, за оне који су способни, школовани, који поседују знање и звање, који знају поред тога неколико језика, знају одлично користити рачунар ... нема проблема широк је свет и наће они своју срећу кад је већ не могу наћи у Апатину и Србији зато што нису ''нечији''. Довољно је да бар нешто младих људи опстане да нису ''нечији'' и они су наша будућност, а ови што су у нечијој гузици, е то је већ њихов проблем и избор јер су ''нечији''.

''Ми смо некад нечији били, пуко ''Газда'' пукли и ми !''


                                                  Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар