петак, 13. мај 2011.

НЕОБИЧНИ (ЖИВОТНИ) ЗАКОНИ!

МАРФИЈЕВ ЗАКОН


''Ако нешто може поћи наопако, поћи ће наопако.'' – Марфијев закон

Готово свакодневно дешавају нам се ствари које функционишу по некаквој законитости, то схватимо када нам се по други, трећи... пут деси нешто што смо већ доживели... шта тада радити, најчешће ништа сем схватити да постоје некакви закони по којима се то све дешава, знају људи чак рећи Божији закони... они други мало другачије формирани који баш за све што им се деси не помињу и прозивају Бога помисле - ''То је тако и шта се ту може!'', они трећи који верују у усуд и судбину помисле ''Суђено ми је и шта ја ту могу?'', они... Људи који се баве техником и практичним пословима у сваком догађају и појави траже некакав природни закон, они су практични, и рационални и... управо такав један тип који се бавио техником измисли (изрече) законитост и доби та појава по њему и име Марфијев закон.

 
У животу сам подоста тога прочит'о, и онако баш надпросечно за једног просечног Србина и књига накуповао, тако да сам сад између осталих наслова и поносни власник дела  Марфијев закон (Myrphy's Law) од Артура Блоха (Arthur Bloch), књижурак штампан на 116 страна и формата 16,5Х10,5 центиметара, штампан 1998. године, издавач: ''Прозаик'' Београд, библиотека: ''Џепна књига'', тираж 1.000 комада, штампа – ''Бакар'' Бор...

Обавезно прочитајте овај књижурак може се наћи у скоро свакој књижари, на отвореном штанду уличних продаваца књига, понекад и у супер маркету. 


ПРЕДГОВОР (издању: Text Copyring © 1977 by Arthur Bloch, Illustrations Copyring © 1977 by Price Stern Sloan, Inc.)

Марфијев закон. Амерички, неформално. Принцип да ће све што може поћи наопако, поћи наопако. (Извор непознат.) – Funk and Wagnals, standard College Dictionary, New York, Funk and Wagnals.
Ко је Марфи? Какав га је то чудан сплет околности надахнуо да формулише своје, сада већ чувено правило? Зашто није покупио своје крпице? То су тек нека од бројних питања на која нисам ни намеравао да одговорим у овој књизи. Наши најистакнутији научници, стручњаци на пољу лингвистике и народне историје, покушали су установити порекло Марфијевог закона. А ко сам ја да се надмећем с таквим величинама? 
Помирен с тим да ће у штампу ући с тим неразрешеним питањем, на своје највеће изненађење примио сам од извесног господина Џорџа Е. Николаса (Georg E. Nicholas) из Јужне Калифорније следеће писмо:

Драги Артуре Блох,

Чујем да хоћете да објавите књигу Марфијев закон – и остали разлози зашто ствари иду наопако. Јесте ли заинтересовани да у њу укључите истиниту причу о томе како је Марфијев закон добио име?  

А када сам одговорио потврдно:

Догађај се збио 1949. године у ваздухопловној бази Едвардс (Edwards, Muroc) у калифорнији, током пројекта авијације МХ981. Било је експериментално истраживање удеса, под руководством пуковника Стапа (J.P. Stapp) на писти код Северне базе. Радове је обављао Нордроп Eркрафт (Northrop Aircraft) према уговору са аеромедицинском лабораторијом из Рајтфилда (Wright Fild). Ja сам био Нордропов руководилац пројекта.
Закон је добио име по капетану Еду Марфију (Ed Myrphy), развојном инжењеру из лабораторије Рајтфилд Еркрафт. Фрустрације због каишног преносника који није функционисао услед грешке при спајању мосних мерача напрезања, потакле су га да примети ''Ако постоји неки начин да се то уради погрешно, он ће то урадити погрешно.'', мислећи тиме на техничара који је спојио мостове у лабораторији. Ту сам изјаву и њене варијације назвао Марфијев закон. 
...Неколико недеља након тог ''именовања'' пуковник Стап је на конференција за новинаре изјавио да су наши добри сигурносни резултати остварени у току вишегодишњег испитивања симулираних удеса, резултат чврстог веровања у Марфијев закон и нашег доследног напора да не признамо неизбежно. За свега неколико месеци позивања на тај закон  у рекламама разних произвођача фантастично се проширило – и Марфијев закон се босамосталио и кренуо својим путем.

Срдачно,
Џорџ Е. Николас
Руководилац контроле поузданости и квалитета
Пројект Викинг
Jet Propulsion Lab. - NASA  

        Тако се, захваљујући љубазном писму господина Николаса, мистерија донекле разјаснила, јер овде имамо одговоре на раније споменута горућа питања, и то детаљније него што смо сматрали потребним. Једино још преостаје да се утврди зашто Ед Марфи није покупио своје крпице.

Артур Блох
Беркли (Berkley), септембар 1977.

MAРФИЈЕВ ЗАКОН:

Ако нешто може поћи наопако, поћи ће наопако.

Поука:

1.  Ништа није тако лако као што изгледа.
2.  Све траје дуже него што мислиш.
3.  Од свих ствари које могу да крену наопако, увек крене она која изазива највећу штету.
4.  Ако приметиш да постоје четири начина да ствари пођу наопако, па их избегнеш, одмах ће се појавити пети.
5.  Препуштене саме себи, ствари од лоших постају још горе.
6.  Кад решиш да озбиљно сасучеш рукаве, приметиш да  ниси обукао кошуљу.
7.  Свако решење рађа нове проблеме.
8.  Немогуће је постићи отпорност на будале, јер будале су тако инвентивне.
9.  Природа је увек на страни скривених грешака.
10.  Мајка природа је кучка.

 

            Око изјаве Еда Марфија и његовог закона годинама се надоградило тушта и тма примедби, сугестија, закона, постулата, изјава, ... тако да можда и свако од нас има нешто за придодати у ову књигу чији текст никада неће и не може бити коначан, јављају се нове ситуације и неки нови Марфији само неће да кажу ко су и шта су него свој пример и мудрост пришију Марфијевом закону.

                                                               Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар