понедељак, 04. јул 2011.

9.deo - SPŠ/14. ... GOST NA BLOGU ...

ŠAMAC – D. TUCOVIĆA 
 ILI 
SRPSKIH VLADARA – SARAJEVO ?

Otvaranje pruge Šamac - ... Petefi Šandora - ...
       ''Političari su ljudi kao i svi drugi. Samo što jedu tri puta na dan!'' – aforizam, autor Vasil Tolevski

          Onomad, pre neki dan svečano pripuštena magistrala u Apatinu deo putnog koridora Tokio – Čikago, digla se cela frka ipak je ovo investicija koja zaslužuje i ministra na otvaranju, svi slušali ministra  a merkali mu pratilju, komad se namontir’o k’o za modnu pistu  tu i štikla od 12 cenata ni manje ni više (kud ne pustiše na razglas onu Sevinu ''Moja štikla''), tetovaže na istoj nisu primećene, primećeno je čim joj neko priđe da onaj matorac reži, čuva matori mesište… pored ostalog primećeno je da ova kapitalna investicija dužine od nekih dvestotinjak metara uz primenu celokupne mehanizacije i najmodernije svetske tehnologije jedva se dovrši za četiri i po meseca, a, nekada lopatama i drvenim kolicima na guzni pogon završiše, isti ti penzioneri koji pozdraviše ministra, prugu Šamac - Sarajevo za čitavih sedam meseci … sad nam se zna, u buduće u Apatinu jebeš mehanizaciju i najsavremenija tehnička dostignuća u šake lopatice, kantice, ručna kolica i udri na guzni pogon i gotovo pre početka roka gradnje, a ne ko ova magistrala Dimitrija Tucovića - Srpskih Vladara sa 30% zakašnjenja …

            Da pogledamo mi kako o ovom događaju izvesti dopisnik ''Blica'' iz Apatina (ŽDN * br. 14., ako je poštovati redosled na popisu otoič uhvaćenom):  

Vojvodina - Apatin
Na svečanoj fešti u Apatinu setili se pruge Šamac-Sarajevo

Mrkonjić na otvaranju 200 metara puta


            Milutin Mrkonjić, ministar za infrastrukturu i partijski kolega Živorada Smiljanića, predsednika opštine Apatin,  prisustvovao je svečanom otvaranju nove saobraćajnice u ulici Petefi Šandora, u dužini 214 metara, sa 62 parking mesta, 15 saobraćajnih znakova i četiri pešačka prelaza. Put je građen više od četiri meseca  sa sumom od 21,5 milion dinara koje je izdvojilo Ministarstvo za infrastrukturu.

 Ministar Mrkonjić ipak nije presekao vrpcu, kako su organizatori planirali, već je tu čast prepustio mladoj socijalistkinji Tijani Bojandić, sekretaru Crvenog krsta opštine. Pre otvaranja puta KUD ''Dunav'' je izveo folklorni program pred oko 250 građana koji su se okupili na otvaranju nove saobraćajnice. Predsednik opštine Smilajnić nije propustio da kaže da je put izgrađen zahvaljujući Mrkonjiću, na šta je ovaj uzvratio da zasluge pripadaju Vladi Srbije koja podstiče pomaže lokalnim samoupravama na izgardnji infratsrukture, i pohvalio Smiljanića.-Jutros sam u Jagodini rekao  Palmi, nisi najbolji, najbolji je Žika Smiljanić. On punih 25 godina, otkad ga znam, vodi uspešnu politiku i okuplja ljude. Ovo nije moj dar Apatinu, ovo je obaveza i zadatak Vlade Republike Srbije, da  lokalnim samoupravam i gradovima pomaže, kao što sada radi na Koridoru 10, rekao je Mrkonjić, ponavljajući da će severni krak koridora kroz Vojvodini, biti završen do kraja jula.

            Pre govora Mrkonjića, Smiljanić, je objasnio da je ova saobraćajnica prva faza izgradnje Trga Nikola Tesla.-Apatin je najveći lički grad, a Nikola Tesla je geniji i lička ikona, na šta se mi ponosimo. Počeo se graditi pre vremena zahvaljujući Milutinu Mrkonjiću, kome se zahvaljujem u ime opštine Apatin, rekao je Smiljanić, pozdravljen aplauzima partijskih kolega, mladih socijalista, penzionera, grupe Roma, zaposlenih u opštinskoj upravi i javnim preduzećima.

           Dok su okupljeni građani čekali minsitra i predsednika opštine, penzioner, Vladimir Sabol, koji je tri meseca 1947. godine bio na radnoj akciji izgradnje pruge Brčko Banovići, je komentarisao:-Čestitam otvaranje puta 200 metara koji je građen više od četri meseca. Podsetio bih da je pruga Šamac-Sarajevo građena sedam meseci, od 1.04.1947. do 30.10.1947. Prvi voz od Šamca do Sarajeva vozio je omladinu dan kasnije po završetku gradnje  31.10. 1947. godine. Vijorile su se zastave, pevale pesme. Prva je bila ''Šamac-Sarajevo, to je naša meta, izgraditi prugu još ovoga leta''. Druga ''jedan dva, jedan dva omladina Titova kreće na rad zove obnova'', priseća je Sabol vremena, kada nije bilo ljutih građevinskih mašina, već konja, volova, lopata i zaprežnih vozila.

            Uzgred ovo je drugi put da je minsitar Mrkonjić posetio Apatin zbog otvaranja puteva. Prvi put, su uz romske tamburaše, ministar je otvarao asfaltirane sokake u Romskom naselju.

           S.Pualić-Špero (ŽDN* br.14.)

          Sofija ''iskopala'' bivšeg udarnika sa radne akcije Šamac – Sarajevo, već danas idem sa čovekom da porazgovaram da mu ponudim mesto ministra za infrastrukturu u apatinskoj vladi koju smo neki dan počeli formirati, ne može se ovaj zulum više izdurati.

* Žiletov Državni Neprijatelj ...

                                                             
                                                                          
                                                                           Mirko S. Vraneš  

Нема коментара:

Постави коментар