петак, 26. август 2011.

НА ИСТОМ ЗАДАТКУ ...

ДРУГАЧИЈИ ГЛАС, 
ВЕСЛАЊЕ УЗВОДНО
ИЛИТИ ПИШАЊЕ УЗ ВЕТАР?


          ''Viribus unitis.'' - Заједничким снагама.

        Ово наше мало место постаде прави правцати бастион једноумља што се информисања и преношења информација тиче, да нема неколицина новинара дописника штампаних медија, једних електронских новина (''Апатинских новина'') донедавно и штампаних, али криза ударила па пара ни за 'артију нема, и овог мог писанија на ''Апатинским хроникама'', не би се могло ништа ''чути'' сем хвалоспева и похвала на рачун локалног руководства које нас успешно води у ''светлу'' будућност. Тема локалним меријима што оном једном штампаном ''Нови глас комуне'', једној телевизији ''ТВ Апатин'' и два  ''ЗАБАВНА'' радија - ''Апатин'' и ''Дунав'' увек једнобразна, афирмативна за локалну власт, нигде анализе, критичког осврта, да се мало чује и нека друга страна... све онако једнострано удешено и баш онако ''информативно'' у 3ЛПМ.


        Елем, куражна формација у  саставу четверац са кормиларом упорно плови узводно апатинском информативним реком мрака, мало мало осване неки текст у ''Блиц'' – у, ''Пресс'' – у, ''Дневник'' – у... изађу и ''Апатинске новине''... ''Апатинске хронике'' у просеку свакодневно са новим текстом... и то је све, и то је једини другачији глас од оних свих осталих, уштимованих у хорско певање, певачи неки плаћени, а, неки мисле да ће плаћени бити, а, неки ко зна шта мисле и за кога и за што певају, све у свему чекају некога другог или овог старог да им диригује а понекад и плати. Шта се ту може променити? Искрено бојим се нема ту никаквих промена, једино се неко од овог четверца са кормиларом може заморити па одустати, а, ови хористи да почну макар мало узводно веслати – нема шансе... добро да ми баталимо браншу која преноси информације, догађаје, вести... него да ми мало протресемо и ове што по природи свог постојања требају да праве и информације, и вести, и догађаје, и... Ко би то могао да буде? То би, да је среће и  све некако нормално, требало да буде ако нико  други а оно бар апатинска политичка опозиција, сад ту настаје питање да ли Апатин ову ствар, оће рећи опозицију уопште и има, има на папиру, понекад има и у локалном парламенту... посматрајући нашу локалну политичку сцену у овој години намеће се да имамо амо једну једину активну политичку опцију која се противи локалном режиму, једну повремено активну и остали Боже ме прости к'о да су помрли, нико ни абера не пушта, ћуте к'о заливени да их ватру палиш под табане и клинце забијаш под нокте ови би га Брале стојички издржали и оћутали... јебеш га нека нова времена политиком у Апатину се баве ћутолози или то неки нови облик борбе против неспособне и никад горе (по Апатин) позиције  - власти... нема да немају о чему да причају и информишу, и указују, и предлажу, и... него упорно ћуте и неће ни да зуцну... сад да ли су они опозиција или по оној старој – Ћутање је знак одобравања. -  па се самим тим  сврставају уз власт, или пак по оној – Ћутање је злато. – па чекају шта ће се десити па они онако ''неукаљани'' да наступе и попуне коалициону празнину у неком новом савезу или подсавезу... како ствари сада стоје нема ту ништа од оне  прастаре  ''Viribus unitis''  већ је дефинитивно на снази у Апатину -  Ћути, јеботеееее не пуштај ни гласа могло би се и најебати.


        Да ли се овом узветар пишајућем четверцу са кормиларом назире некаква помоћ од некаквих нових снага, све се бојим да у Апатину нових снага и нема, ту првенствено мислим на младе људе и по стању ствари требало би и курчевите, али, јебеш га увек неко али срећу квари,  немају се та деца на кога угледати и курчевити бити посматрајући родитеље, комшије... једноставно закључују да је најбоље ћутати до неких промена, ако ништа а оно већ по закону природе и  биологије ће до истих доћи па доћи, а онда шта буде да буде, а, до тад и тад треба имати добре уши за слушање и  гипка леђа за савијање, а дупе, зна се дупе строго у ћошку држати... нека неко други добије и по ушима и по дупету, наравно... Е, док је то тако нема нама лека ни апотека, него одосмо ми сви скупа у 3ЛПМ па ма ко био на власти, или ови што наметнуше медијски мрак или ови што ћуте, ови што се шегебецају и говоре, и указују, да се у со претворе не могу засолити ову бљутаву кашу која живи у Апатину.        Додуше ево нама јесени, па зиме, па пролећних избора и борбе за локалне фотеље, па ће се видети ко ским, и како, и зашто, и... па тад ће се и појавити и оно прастаро ''Viribus unitis.''  само се бојим да су ипак у већини они који ће се договорити да им је лакше пливати или веслати низводно и исплатљивије низ ветар пишати.


            Време ће показати да ли ишта од овог мог писанија држи воду, у јеботе морам ићи пишати а напољу дува ветар, опет ће ме жена питати -  Што си се запиш'о Мишо?...  и онако успут тихо додати – Опет си пиш'о уз ветар.


                                                             Мирко С. Вранеш       

Нема коментара:

Постави коментар