среда, 26. октобар 2011.

JUBILEJ ... 50 GODINA

IVO ANDRIĆ 


          "...imamo u duši i sve ono što je ikada živelo u ljudskim dušama. Svi bogovi i đavoli koji su ikada postojali....svi se oni nalaze u nama, tu su kao mogućnosti, kao želje, kao izlazi." - Herman Hesse

        Na današnji dan pre 50 godina Ivi Andriću je dodeljena Nobelova nagrada za književnost i on je za sada jedini naš nobelovac. O ovome sam pisuck'o krajem septembra, podsetite se na:

        Danas na Sajmu knjiga u Beogradu Dan posvećen Ivi Andriću, poklopilo se jubilej i sajam knjiga, i evo prilike da baš na pravom mestu među pravim ljudima bude obeležena pedesetogodišnjica Nobelove nagrade i da ''Na Drini ćuprija'' bude kupovana i prvi put ili iznova čitana.


        Evo šta o ovom jubileju kažu mediji u Srbiji:

        Elem do 09:00 malo ko sem B92 obrati pažnju na Andrića i jubilej ipak je danas na sajmu po nekima bitnije biblitekarstvo i digitalne tehnologije u izdavaštvu knjiga … Sve nešto razmišljam da li će se iko za 50 godina sećati sadašnjeg nametnutnog aktuelnog trenutka gde glavnu reč vode samozaljubljivi političari ili će se pak setiti Ive Andrića ? Na Andrićevom vencu je rezidencija prvog čoveka u nas Srba, da li će i po njemu ili po nekom sledećem ''prvom čoveku'' neki venac dobiti ime ? Teško, jedan je Ivo Andrić a političara u nas koliko hoćeš.

                                                            Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар