субота, 07. јануар 2012.

''WE ARE THE 99% !'' ... Ili kako 1% ne je.. za suvu šljivu 99% - što bi rekli mi Srbi.

OCCUPY MOVEMENT


        Sve je počelo 17. septembra 2011. godine akcijom Occupy Wall Street (Wall Street je ona ulica u čijih nekoliko zgrada leži ekonomska, finansijska i svaka druga budućnost naše planete ... gde moćnici kao u igraonici menjaju ekonomiju planete a samim tim utiču na sva ekonomska i društvena dešavanja na svakom kutku naše planete ... davno su prošla vremena kada krah va Wall Streetu uvali u recesiju US of America, sada svaki pomak na istom tom mestu uvaljuje u govna sve stanovnike na planeti Zemlji ...) gde je grupa intelektualaca – pripadnika srednjeg staleža, po našim merilima dobrostojećih i situiranih muškaraca i žena, istaklo svoje ciljeve gde je kao primarna stvar u svojoj nenasilnoj borbi navedeno nedopustivo stanje u ekonomskoj i socijalnoj ravnopravnosti i suprostavili se činjenici da 1% svetske populacije u svojim rukama drži celokupnu svetsku ekonomiju i upravljaju tokovima novca te samim tim gospodare i životima ostalih 99% stanovnika na našoj planeti. Pokret se proširio pre svega zahvaljujući komunikacijama preko društvenih mreža putem interneta na 95 gradova u 82 države, po principu u bogatim zemljma pokret podržava intelektualna elita a u siromašnim zemljama najčešće studentska populacija i jedni i drugi svesni neodrživosti sistema raspodele i opasnosti prelaska u totalitarni sistem sa dominacijom Gospodara ... stvar skroz jasna ili će dominirati demokratija i njena načela ili svet prelazi u diktaturu moći i moćnika ... 

  
        Mi Srbi a i ostali Balkanci kakvi jesmo pomislićemo evo ga u pitanju je komunizam i evo nama revolucije, ne nema tu nikakvog klasnog definisanja po sistemu raslojavanja već je u pitanju formiranje novog sistema unutar demokratskog uređenja jer je intelektualna elita uočila nemogućnost opstanka ovog oblika liberalnog kapitalizma koji ustvari predstavlja prikriveni oblik eksploatacije svih resursa naše planete u interesu povlašćene elite od onih 1% ... U zemljama u tranziciji koje su bile u socijalozmu-komunističkom uređenju primetno je agresivno preuzimanje svih resursa od strane oligarha-tajkuna gde političke elite u sprezi sa krimogenim miljeom novokomponovanih vlasnika svih resursa na teritoriji jedne države postaje pretnja demokratizaciji društva i ravnomernog razvoja, i pre svega na taj način sprečavaju formiranje srednje klase, intelektualci po nasleđenom stanju stvari odlaze u razvijene zemlje ili pristaju na stanje stvari kakvo jeste i služe novouspostavljenom sistemu, gotovo celokupno stanovništvo je svedeno na golo preživljavanje gde pokreti sa idejom ekonomske i socijalne ravnopravnosti nemaju uporište jer svako se bori samo za sebe kako da preživi ... iz tih razloga u našoj i sličnim zemljama nema ni pomena o pokretu OCCUPY jer su vlastodršci skupa sa oligarhijom koju su uzajamnom potrebom tzv. elite formirali, gde OCCUPY predstavlja opasnost po njih da završe krug u kome će sa dosadašnjih 5% moćnika svesti stanje na svetskih trenderskih 1% i na taj zatvoriti krug i ući u globalni sistem ... doduše onih ''naših'' 5% za sada moćnih se međusobno grčevito bori da ostanu ''u životu'' i to nas sve mnogo košta u toj njihovoj borbi mi mu dođemo k'o kolateralna šteta. Da li je moguć izlaz iz ovog kola i oporavak našeg društva u Srbiji ? Teško jer nemamo ni minimum elite koja može da se suprostavi političarima koji ustvari predstavljaju produženu ruku Vlasnika Srbije sada da li oni sede u Beogradu, Moskvi, Berlinu, Londonu, Pekingu ... sve se završava na Wall Streetu.

   U nas u Srbiji institucije i intelektualna elita, da li je i imamo uopšte, nisu ni pokušali dokučiti razloge i posledice dešavanja 1968. godine a kamoli da možemo i pomisliti da će iko da dokuči razloge a pre svega proizvod OCCUPY MOVEMENT – a ... a, proizvod se nazire ili ekonomska i socijalna ravnopravnost ili apsolutna diktatura onih 1% ... Pored OCCUPY stvaraće se niz ''buntovničkih'' pokreta i svi ti pokreti će biti ugroženi kada društvene mreže i internet budu u službi 1% kao što su sada mediji ... Znam da 1% neće dobrovoljno predati moć ali tih 1% u nekom kriznom momentu nemaju šanse protiv 99% jedino ako već sebi ne prave utočište na DARK SIDE OF THE MOON.

 

                                                                   Mirko S. Vraneš     

Нема коментара:

Постави коментар