субота, 02. јун 2012.

PRISLUŠKIVANJE ''NEPOSLUŠNIH'' GRAĐANA ...

SLUŽBE RADE I PREKOVREMENO


        ''Kakva je razlika između policajca i prostitutke? Nikakva, i ona i on stoje na ulici i brukaju familiju.''aforizam iz knjige ''Srbijo, majko, plači'', autor Boban Miletić Bapsi

        Svojevremeno sam osetio i još osećam kakve sve ''blagodeti'' može da vam priušti Služba u Srbiji ako niste u liniji, i ako imate osobinu da slobodno mislite i isto tako se izražavata, pa još ako i pišete e tu tek nastaje belaj i to mlogo pogolem ... u osvajanju demokratije evo imamo mi i Zaštitnika prava – ombudsmana, imamo i Poverenika za informacije od javnog značaja i pokušavaju njih dvojica nešto da učine ali nejaki su naspram sile kakva je Služba i političara koje je ista ta Služba i dovela tu gde jesu, a oni onako zajedno napregnuti sve nas skupa doveli do ovoga gde jesmo a jesmo tu negde oko 3LPM … Evo danas pročitah da Ivica Šljivica kao uslov za formiranje Vlade 'oće i BIU (http://www.politika.rs/rubrike/Politika/Dacic-trazi-i-BIA.sr.html), a kakav je tražiće on i da CIA bude pod njegovom kontrolom ...


Ombudsman i poverenik za informacije od javnog značaja zatražili od Ustavnog suda Srbije da zabrani policiji nadzor komunikacija

Nema prisluškivanja bez sudskog naloga

31.05.2012.| Danas | Autor: D. D.

        Beograd - Zaštitnik građana Saša Janković i poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražili su od Ustavnog suda Srbije da donese privremenu meru zabrane policiji da prikuplja podatke o komunikacijama građana bez odluke suda, saopštio je ombudsman.
        Oni su privremenu meru tražili jer, kako su naveli, preti opasnost da će do konačne odluke Ustavnog suda „hiljade građana biti predmet neustavne kontrole opštenja“.
        Privremena mera važila bi do donošenja konačne odluke Ustavnog suda u postupku koji su ombudsman i poverenik pokrenuli za ocenu ustavnosti odredbe Zakonika o krivičnom postupku prema kojoj policija može pribavljati listinge, lokacije i druge podatke o telefonskom saobraćaju građana po odluci tužioca, a ne suda, kako to propisuje Ustav Srbije.
        Ombudsman i poverenik su pred Ustavnim sudom osporili Zakonik o krivičnom postupku, kao što su ranije zbog slične odredbe pred istim sudom osporili i Zakon o Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VOA).
        Ustavni sud je pre mesec dana, po predlogu zaštitnika građana i poverenika, iz istog razloga već proglasio neustavnom odredbu Zakona o VBA i VOA, koja je propisivala da direktor VBA, a ne sud, odobrava primenu mera nadzora nad komunikacijama građana, podsetio je ombudsman.
        Neposredno nakon što je Ustavni sud doneo odluku o neustavnosti odredbe Zakona o VBA i VOA, predstavnici VBA obavestili su Jankovića i Šabića da će se zakon primenjivati sve dok sud svoju odluku ne objavi i u Službenom glasniku, što se još nije desilo.
        „Policija i tužilaštvo su, međutim, istakli da će nastaviti da bez odluke suda prikupljaju podatke o komunikacijama građana, jer oni ne primenjuju zakon čija je neustavnost utvrđena, već Zakonik o krivičnom postupku, koji do tada nije bio osporen pred Ustavnim sudom. Novim predlogom Ustavnom sudu, zaštitnik i poverenik su sada osporili i zakonik“, naveo je ombudsman. Dodao je da je od svih službi koje mogu da zadiru u privatnost komunikacija građana, jedino Bezbednosno-informativna agencija (BIA) obavestila zaštitnika i poverenika da je spremna da bez odlaganja uskladi svoj rad sa odlukom Ustavnog suda, iako se ona na BIA formalno ne odnosi. BIA je navela da se na to odlučila jer odluka USS sadrži jasan stav da je neustavno svako prikupljanje podataka o komunikacijama građana bez odluke suda.


Da li će u Srbiji službe bezbednosti moći da nadziru komunikacije samo uz sudski nalog

JANKOVIĆ: Prisluškuje se više hiljada građana

01.06.2012.| Autor: Jasmina Lukač


        Beograd - Broj zadiranja u privatne internet i telefonske komunikacije građana od službi bezbednosti meri se cifrom od više hiljada, kaže za Danas Saša Janković, zaštitnik prava građana.
        Kako objašnjava Janković, njemu poverenik za informacije Rodoljub Šabić, koji je zadužen za to, redovno prosleđuje informacije o broju slučajeva u kojima su službe bezbednosti nadzirale telefonske i internet komunikacije građana. 


        - Preliminarni rezultati su više nego zabrinjavajući, i kada izveštaj o tome bude objavljen, videće se zašto smo povodom više zakona tražili odluku Ustavnog suda. Ne osporavamo zakone pred Ustavnim sudom iz akademskih razloga i da bi pravnički terali „mak na konac“, već zato što situacija na terenu pokazuje da je broj zadiranja u privatne komunikacije građana veći nego što može i da se pretpostavi - kaže Saša Janković.
        Janković i Šabić su u utorak zatražili od Ustavnog suda Srbije da donese privremenu meru zabrane policiji da prikuplja podatke o komunikacijama građana bez odluke suda. Istovremeno su podneli i inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o krivičnom postupku (ZKP) koji je pre dva meseca stupio na snagu. Osporena je odredba ZKP prema kojoj policija može pribavljati listinge, lokacije i druge podatke o telefonskom saobraćaju građana po odluci tužioca, a ne suda.
        Janković podseća da se Ustavni sud već u dva navrata izjasnio da je prisluškivanje građana bez sudske odluke neustavno. Prvi put je to učinjeno povodom Zakona o elektronskim komunikacijama pre godinu dana, a drugi put pre mesec dana povodom Zakona o Vojnobezbednosnoj agenciji (VBA) i Vojnoobaveštajnoj agenciji (VOA). Oba puta podnosioci inicijative su bili ombudsman i poverenik.
        - Posle tih odluka, nadležne institucije morale bi bez odlaganja da pripreme izmene zakona i da rad službi bezbednosti dovedu u sklad sa Ustavom Srbije. Sudovi bi morali da organizuju dežurstva kako bi te službe dobile odluke hitno i brzo kada im je to potrebno - smatra Saša Janković i podvlači da je obaveza državnih organa da rade ustavno.
        Govoreći o ishodu razgovora sa predstavnicima službi bezbednosti, Janković je naveo da su predstavnici VOA i VBA naveli da će odluke o privremenom nadzoru komunikacija građana donositi direktor VBA, sve dok odluka Ustavnog suda ne bude objavljena u Službenom glasniku. Predstavnici policije su pak rekli da će prikupljati podatke kao i dosad sve dok se Ustavni sud ne izjasni o ZKP.
        - Najsavesniji su bili predstavnici BIA, koji su rekli da će svoj rad uskladiti sa odlukama Ustavnog suda, iako se one formalno ne odnose na njih, podseća Janković.
        Inače, u novije vreme, podatke o broju prisluškivanih građana, objavilo je samo Tužilaštvo za ratne zločine. Kako je navedeno povodom zaključenja rada Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških begunaca, u sklopu rada ovog tela „preduzete su mere nadzora telefonskih i drugih komunikacija prema 630 lica“.

USS poslao odluku Glasniku

        Na pitanje zašto odluka Ustavnog suda o Zakonu o VBA i VOA još nije štampana u Službenom glasniku, predsednik ovog suda Dragiša Slijepčević kaže da je reč o proceduri. „Nije Ustavni sud prekršajni sud pa da osuđene šalje u pritvor u roku od jednog dana. Radna tela Ustavnog suda imaju definisane obaveze kada je reč o roku za objavljivanje odluka“, kaže Slijepčević za Danas.
        U administraciji Ustavnog suda Danasu je rečeno da je tekst odluke poslat u redakciju Službenog glasnika i da se objavljivanje očekuje sledeće sedmice. Po poslovniku Ustavnog suda, odluka se dostavlja u roku od 30 dana od dana odlučivanja. Odluka o Zakonu o VBA je inače doneta na sednici 19. aprila i objavljena na elektronskoj prezentaciji Ustavnog suda.


01.06.2012. Beograd

Službe prisluškuju više hiljada građana

        Broj zadiranja u privatne internet i telefonske komunikacije građana od službi bezbednosti meri se cifrom od više hiljada, rekao je Saša Janković, zaštitnik prava građana.


02.06.2012.

Hiljade građana se prisluškuje u Srbiji

        Zaštitnik prava građana, Saša Janković, izjavio je za list Danas da broj zadiranja u privatne internet i telefonske komunikacije građana od službi bezbednosti meri se cifrom od više hiljada.


Јанковић: Прислушкује се на хиљаде грађана

02. јун 2012.| Извор: Танјуг,Данас

        БЕОГРАД - Заштитник права грађана Саша Јанковић изјавио је да се број задирања у приватне Интернет и телефонске комуникације грађана од служби безбедности мери цифром од више хиљада.

                                           Autor bloga: Mirko S. Vraneš
           

Нема коментара:

Постави коментар