среда, 08. август 2012.

APATINSKE NOVINE O ''12. LIČKOM VIŠEBOJU''


ODRŽAN ''12. LIČKI VIŠEBOJ'' NA KOME JE DANIJEL POPOVIĆ NADVISIO SVE TAKMIČERE, A MANIFESTACIJA SAČUVALA MEĐUNARODNI KARAKTER


OSTAO NEUKALJAN OBRAZ


        Pesmom ''Nema raja bez rodnoga kraja'' u subotu oko 19 časova pala je zavesa na još jednu veliku manifestaciju u Apatinu. Završen je 12. po redu ''Lički višeboj''. Takmičenje u starim tradicionalnim sportskim disciplinama, koje potiču iz Krajine, nije privuklo veliku pažnju apatinske javnosti, nije bilo ni onih učesnika koji su se nekada kleli da je ovo najveća i najbolja manifestacija koja je ikada zamišljena, jer ih u svakom pogledu asocira na rodni kraj, a nije bilo ni onih koji su tvrdili da su deo organizacije i da dokle god je Zavičajnog udruženja ''Matica lička'' dotle će trajati i ''Lički višeboj''. Drugim rečima, ostao je glavni organizator Mirko Vraneš gotovo sam, bez pomoći drugih i uskraćen svih onih silnih obećanja, koja su napomenuta u predhodnim redovima, malobrojni su ostali uz ''Lički višeboj'' koji nemaju straha od represije ako se pojave i pomognu u realizaciji ove lepe manifestacije.

        Ali, ova manifestacija nije izgubila ono što je najbitnije, dušu i sasvim je sigurno da će trajati još dugo, bez obzira na sve poteškoće koje su je pratile od samog starta.


        Manifestaciju je svečano otvorio Basta Milanko – Mirko iz Banatskog Karađorđeva, član ekipe koja je uzela učešće u svih 12 održanih višebojima. Minutom ćutanja odana je pošta svim onima koji su život izgubili tokom progona iz Hrvatske i onima kojima je uskraćeno pravo da umru i budu sahranjeni u zavičaju iz koga su proterani pre 17 i više godina.

  
        ''Lički višeboj'' je i ove godine imao međunarodni karakter, a oboren je rekord u skoku u vis iz mesta za punih sedam centimetara! Mladi Danijel Popović (Beograd) iz ekipe ''Lički majkani'' iz Prigrevice postavio je ''domaći zadatak'' mnogima, pa i naraštajima koji dolaze, jer njegov rekord od 160 cm je rezultat o kome će se još dugo pričati. Ujedno je Danijel predvodnik novog talasa mladih takmičara koji po svaku cenu žele da sačuvaju tradiciju koja im je srcu prirasla. 

        Ove godine nije bilo ''atletski'' građenih takmičara, nije bilo ni jurnjave za nagradama, nije bilo ni incidenata, već se na licima svih učesnika mogao videti osmeh, a to je pre dvanaest godina bila zamisao tadašnjeg organizacionog odbora. Sve je teklo u mornoj i opuštenoj atmosferi, a organizator nije dozvoljavao da se primete nagomilani problemi oko organizacije nečega što bi trebalo da bude za široku masu. Da su iz Apatina svi otputoovali prezadovoljni neka potvrde reči jednog od gostiju iz Trpinje.

        Dokle god je Trpinja i dokle god se bude održavao ''Lički višeboj'' mi ćemo dolaziti. Ovo je izvorno i tu tradiciju treba čuvati i negovati. Zahvaljujemo se organizatoru na velikoj pažnji koju je posvetio svim ekipama i želimo da već sada najavimo naš dolazak i sledeće godine, naglasio je jedan od vođa takmičara iz susedne Hrvatske.

        Slično razmišljanje je imao i predstavnik ekipe iz Bačkog Sokolca gde živi 457 stanovnika, a na ''Lički višeboj'' je doputovalo 52! Bilo je tu još mnogo reči pohvale, ali bitnije od svega je to da je obraz ostao neukaljan ni ove godine!

         Onima koji nisu smeli, ili nisu hteli da budu sastavni deo ''Ličkog višeboja'', neka je na čast.

        Jovan Banjac

                                                      Autor bloga: Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар