петак, 29. март 2013.

НИЈЕ САМО РУСКИ НОВАЦ НА КИПРУСЕЛЕКТИВНОСТ 
У ''слободним'' МЕДИЈИМА


          ''Лопови су они – а ни ови ништа нису бољи.'' – афоризам, аутор Абдурахман Халиловић – Ахил

        Средства информисања у Србији су препуна дешавања везано за ''наше'' преговоре или почетак преговора са ЕУ, огласи се и покоје хапшење чисто да се не прекине у континуитету, сазнамо и чија свастика ког шеика је добила одликовање од нашег председника и ко је помилован да се ослободе капацитети у затворима... ево и онај Црногорац владин високи дужносник што постаде јунак на YouTube све у гаћама и брез на радном месту што упражњавао секс даде оставку ... нешто као и народ са Кипра штрајковао око банака где Руси неке паре држали али ништа о ''нашим'' парама наших богаташа у истим тим банкама, а могло би се о томе доста тога рећи и дознати из ЕУ и ко колико чијих пара на рачунима у ''братском'' Кипру има.
        Мејлом са севера континента добих текст објављен на   www.e24.no или још прецизније на http://e24.no/makro-og-politikk/serbiske-penger-ble-hvitvasket-paa-kypros/20351611

Yiannis Kourtoglou AFP

Serbiske penger ble hvitvasket på Kypros

Under bankkrisen på Kypros har det vært mye snakk om milliarder av dollar som russiske oligarker har investert i landet. Men landet ble også brukt til serbisk kapital.

Nyheter|NTB| Publisert: 27.03.2013 13:06

Mens Serbia var gjenstand for internasjonale sanksjoner under regimet til Slobodan Milosevic, ble milliarder av dollar fraktet i kofferter fra Beograds flyplass til Kypros. Milosevic ble styrtet i oktober 2000, og finansministeren i den nye regjeringen, Mladjan Dinkic, fløy til Kypros for å se etter pengene. Men han kom tomhendt hjem. Blant dem som ble mistenkt for å hvitvaske penger gjennom Kypros' banker, var en rekke tjenestemenn i Milosevics regime, inkludert ambassadøren på Kypros, Ivan Mrkic, som nå er Serbias utenriksminister...

 
СТИД: демонстрант показује плакат са натписом речи стид писане на грчком током једне од многих демонстрација на Кипру.
Јанис Коуртоглоу АФП 

Српске новац се пере на Кипру

Током банкарске кризе на Кипру, било је много прича о милијардама долара које су Руски олигарси склонили у банке ове земље. Али ову земљу и њене банке су такође користили и држављани Србије. 

Вести |NTB|Објављено: 27/03/2013 1:06 часова

Док је Србија била под међународним санкцијама, под режимом Слободана Милошевића, пребачене су милијарде долара у коферима са београдског аеродрома до Кипра. Милошевић је свргнут у октобру 2000, а министар финансија у новој влади, Млађан Динкић, одлетео на Кипар да траже новац. Али он се вратио кући празних руку. Међу онима који су осумњичени за прање новца преко Кипра и банака у овој држави, бројни  су функционери из Милошевићевог режима укључујући тадашњег амбасадора у Кипру  Ивана  Мркића, садашњег министра иностраних послова Србије.

Новчани токови се  настављају

Новчани токови који су почели током ратова 1990-их, нису заустављени  када је Милошевић пао. Српски тајкун, најбогатији, Мирослав Мишковић, и данас његова финансијска империја је холдинг компанија са Кипра. Бивши директор хемијске фабрике, 67 годишњи Мишковић, који је од децембра у притвору са сином Марком, својевремено је изјавио да његова компанија вреди више од 1,5 милијарди евра.
Власти желе да га кривично гоне због каналисања милиона долара из Србије ка Кипру  на банковне рачуне и  коришћење сумњивих финансијских структура које су изграђене током Милошевићевог режима и његових наследника.
Мишковић и његово царство је у Србији учествовало у свему, од осигурања, банкарства, продаје половних и нових аутомобила, у пољопривреди,  трговини робама широке потрошње и друго.

Политички односи

Полиција и тужилаштво оптужују Мишковића да је користио своје политичке везе да се обогати и изнесе новац из Србије, на пример, када је водио оно што се у Србији зове века крађу. Када је купио грађевинско земљиште у Београду у вредности од 1 милијарде ЕУР за само 50 милиона.
Он је имао монопол у прехрамбеној индустрији, чији су производи продавани у Србији по већој цени него што им је цена у Немачкој и Аустрији, упркос чињеници да је просечна плата од 350 евра месечно, што је четвртина западноевропског нивоа.
Мишковић није једини Србин који је тадашњи политички апарат користио за прање новца  на Кипру. Други је Милан Беко, који је према сазнањима полиције, преко  корупције и опраног новца на Кипру купио медијску кућу Новости и када је и немачки издавач ВАЦ запитао којим су новцима купљене Новости.
Према српским медијима  велики део новца, од преко 20 милијарди евра приватизационих средстава, је у шеми кривичних и мутним пословима из Србије на Кипар.
Упркос важној улози коју је веза ка Кипару одиграла када су се обогатили нико у Србије, сем новинске агенције DPA, не доводи у везу најновија дешавања на Кипру погођеног кризом банака са  српским магнатима и тајкунима већ се помињу само новци руских олигарха. Можда су исти годинама и кочили споразуме Србије са ЕУ како би њихов новац био сигуран на Кипру а постоји могућност да су део новца пребацили у неке друге офшор ''државе'' чак и пре почетка озбиљнијих преговора и приближавања споразума Кипра са ЕУ који ставља тачку на улогу ове острвске државе као финансијског центра сумњивог новца како Руског тако и Српског а и осталог као  и краја пореског раја.

Остварени циљ

Као резултат овог споразума погођени су високим порезима  депозити од преко 100.000 евра у највећим банкама Кипра, док су неке банке на Кипру већ и затворене као што је и друга по величини у овој земљи банка Лаики.
Први споразум са ЕУ био је одбијен од стране Конгреса, када нису прихватили порез на све депозите у кипарским банкама и да се на тај начин обезбеди 5,8 милијарди евра,  и где је Европска унија тражила да Кипар обезбеди део средстава на које би добио повољан  кредит за хитне случајеве од 10 милијарди евра.
ЕУ се није сложила са предлогом председник Никоса Анастасиадеса да сви улози буду опорезовани а да се обезбеди најнижа могућа пореска накнада за велике депозите, тако да  Кипар задржи улогу финансијског центра.
У коначном споразуму Кипар је спашен а ЕУ је постигла циљ, да евро земља не може да буде центар за прање нелегалног новца из Русије, Украјине, Либана и других па самим тим и Србије.

Аутор блога: Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар