четвртак, 21. март 2013.

MESNOZAJEDNIČARENJEKURTA & MURTA


''Ko zna šta se tu kuva – to je politička kuhinja.'' – aforizam, autor Abdurahman Halilović – Ahil

Ovako sa vremenske distance sve se ''lepše'' i bolje vidi, onomad tu skoro, 17. februara, održani izbori za Savete Mesnih zajednica na teritoriji vascele opštine Apatin, izašli glasači obavili svoje pravo zaokružili broj ispred imena nosioca liste ili stranke na listićima, bilo tu u ponudi za zaokružiti i mogućih i nemogućih koalicija, pokazalo se u praksi da je u politici sve moguće i da tu baš niko na nikoga nije ''gadljiv'', prošlo sve onako OK niko nikome dlake nije pomerio a kamoli zube a ni oko nije izbio, nakon prebrojavanja  i rezultati obelodanjeni te se pristupilo konstituisanju Saveta po postignutim izbornim rezultatima bolje reći po dogovoru svi sa svima i svako sa svakim.

Elem, treba sada pogledati ko koliko mandata po savetima osvoji:

MZ Apatin – dr Živorad Smiljanić SPS(+PUPS) 6 mandata, dr Bruno Urbanovski ''Izbori za bolji Apatin'' (DS i SDPS) 5 mandata, SNS 3 mandatа i SRS Milan Škrbić 1 mandat.
MZ Prigrevica dr Živorad Smiljanić SPS(+PUPS) 6 mandata, SNS 4 mandata, SRS Perica Popić 2 mandata, DS Prigrevica(+SDPS i URS) 2 mandata i GG ''Dveri Prigrevica'' Marko Ćelić 1 mandat.
MZ Sontadr Živorad Smiljanić SPS(+PUPS) 5 mandata, DS Sonta(+ SDPS i URS) 3 mandata, DSHV Renata Kuruc 3 mandata, SNS 3 mandata i SRS Dragan Popović 1 mandat. 
MZ Svilojevo''Zajedno za Svilojevo'' (SPS, PUPS, DS, SDPS, SNS, SRS, URS, SVM ...) 6 mandata i GG ''Za razvoj Svilojeva'' Rižanji Atila 5 mandata.
MZ KupusinaSVM 11 mandata i dr Živorad Smiljanić (SPS, PUPS, DS, SDPS, SNS, SRS, URS) 4 mandata. 

Rezultate pogledati na:
Konstitutivne sednice Saveta MZ u Sonti i Apatinu, uz obavezno prisustvo dr Živorada Smiljanića, obavljene i razgolitile suštinu bavljena politikom u našoj sredini, sad da li sve u svrhu kolektivnih i zajedničkih interesa za boljitak sredine ili u svrhu ličnog sitnosopstveničkog interesa pojedinaca koji su sebe i svoje uhlebili (ili će tek uhlebiti) na jaslama budžeta pokazaće vreme koje je pred nama, sve mi nešto vuče da je ova široka koalicija i kohabitacija iz ovog drugog navedenog razloga. O konstitutivnim sednicama izvestiše i lokalni mediji:
11.03.2013.

Konstitutivna sednica Saveta MZ Sonta održana je u četvrtak, 7. marta, u prisustvu predsednika opštine Apatin dr Živorada Smiljanića, prenosi "Radio Dunav".
Do izbora predsednika sednicom je predsedavao najstariji član Andrija Ađin. U novi saziv Saveta izabrano je: s 561 glasom 5 članova s liste SPS-a, sa 437 glasova 3 člana s liste DSHV-a, s 356 glasova 3 člana s liste SNS-a, s 340 glasova 3 člana s liste DS-a, i sa 174 glasa 1 član s liste SRS-a. Prisutnima se obratio i dr. Smiljanić i poželeo im uspešan rad u predstojećem mandatnom periodu, uz napomenu da bi bilo najmudrije zaboraviti sve međustranačke nesuglasice i zajednički raditi za dobrobit Sonte. Tročlana Verifikaciona komisija utvrdila je validnost prispelih Rešenja o izboru članova Saveta. Tako će u naredne 4 godine probleme Sonte rešavati Tomislav Silađi, Željko Dekan, Stojčeska Magda, Goran Matić i Savo Miloš iz SPS-a, Renata Kuruc, Andrija Ađin i Marko Šegrt iz DSHV-a, Dragan Radojević, Milica Veselinović i Kamenko Jotović iz SNS-a, Igor Jakšić, Veljko Bačić i Danijela Šestan iz DS-a i Dragan Popović iz SRS-a.
Po prethodnom neformalnom dogovoru, a na temelju broja osvojenih glasova, izabrani su i čelni ljudi Saveta: predsednik Željko Dekan iz SPS-a, sekretar MZ Renata Kuruc iz DSHV-a i potpredsednik Dragan Radojević iz SNS-a. Prilikom glasanja za potpredsednika Saveta bili su uzdržani članovi DSHV-a, a članovi SNS-a su uzvratili istom merom kad se glasalo za sekretara MZ. Ostale odluke su donete jednoglasno.

Potom i o Apatinu:15.03.2013.

U četvrtak, 14. marta održana je konstitutivna sednica Saveta apatinske Mesne zajednice na kojoj je za predsednika Saveta izabran, Velimir Kovačević iz Srpske napredne stranke. Zamenik predsednika Mesne zajednice, Petar Popović, biće izglasan na prvoj narednoj sednici, prenosi "Radio Dunav".
Nadzorni odbor ove Mesne zajednice broji pet članova, od kojih su dva člana iz SPS-a, a po jedan član iz DS-a, SRS i SNS-a.
Ostali organi i tela MZ Apatin, kao što su odbor za praćenje i realizaciju mesnog samodoprinosa od jedan odsto, mirovno veće i komisija za javne nabavke, biće izabrani na prvoj narednoj sednici Saveta MZ Apatin.

Šta reći posle formiranja široke koalicije u lokalnom parlamentu prošle godine po đurđevdanskim izborima gde se spanđaše svi sa svima onako na gomili, evo još širih koalicija po Mesnim zajednicama sve onako u februarsko-martovskom ozračju i parenju mačaka i ostalih zverova, i sve bi to bilo OK da se tu radi o zajedničkim naporima činioca političke scene na lokalu pa da nama svima ko već sutra bude bolje ili se tu ipak radi o poslušnosti svih ka neprikosnovenom i sveprisutnom vlastodršcu na loaklu u liku i delu taze penzionisanog i hiperaktivnog …  a svim poslušnicima po koja mrvica od strane istog, pa sve ovce na broju i svi magarci siti, ili tako nekako, da li se u poslovici spominju vuci ili magarci nije to toliko ni bitno ali to vam je tako.

Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар