уторак, 29. октобар 2013.

ИГРАНКА БЕЗ ПРЕСТАНКАПРЕ БИ ТАЈ УМРО 
НЕГО ФОТЕЉУ НАПУСТИО!


''Ниједна влада у Србији не може да повуче добар потез, осим ако се не повуче.'' – афоризам, аутор Владимир Драмићанин

Јуче, у понедељак 28. октобра, лета господњег проструја Апатином а и шире вест: ''ПОДНЕО ОСТАВКУ: Живорад Смиљанић није више председник општине Апатин'' ... морате признати ви сви који пратите политичку сцену у Апатину да је вест неочекивана јер сви знамо да би Газда пре рикн'о но фотељу напустио, зна ОН често рећи: ''Радије ћу пустити душу него власт напустити.'' – овде свакако исти мисли на оно што стручњаци извагали код упокојених и установили да је тешко двадесетак и који грам а не на особу женског пола са којом већ годинама одржава врло присне везе интимног карактера. Елем, вест објавио локални 025info (који у последње време, како се прича, није баш по газдиној вољи) http://www.025info.rs/galerija.php?galleryID=475 а вест преузео тиражни Курир http://www.kurir-info.rs/podneo-ostavku-zivorad-smiljanic-nije-vise-predsednik-opstine-apatin-clanak-1058147


Шта се иза овог потеза крије и какве су ту ''скривене'' намере није било тешко докучити (нама информисаним којих је у Апатину на прсте једне кљакаве столарске руке коме абрихтер одфикарио четири прста) ... доДуше вест је изазвала еуфорично стање у Апатину неки се усрали од страха шта ће сад са њима бити када им власник дупета у којо су се увукли ''оде под лед'', а неке ухватило свеопште весеље помислише решише се сатрапа, неки они најжешћи ''фанови'' Газде (лика&дела му) пак жале што не суделоваше на лицитацији преко интенета - Limundo http://www.kurir-info.rs/bez-garancje-na-prodaju-glogov-kolac-clanak-952857 , један мени знан и драги лик чак ме позвао на пиће да прославимо добитак окладе где је он победник јер је тврдио да ће Газда поднети оставку до краја текућег месеца по додели Октобарских награда и прослави јубилеја бање, ма шта да вам причам било ту а и биће још свашта у 3ЛПМ ...

Шта је по среди или боље рећи шта ће бити у среду? Како су  оставка и позив за 12. седницу СО Апатин датумиране истим даном, уочљива је хитност поступка како на позиву за седницу СО Апатин нема уобичајене 1. тачке дневног реда којом се предлаже усвајање записника са претходне седнице, намеће се рационално размишљање и закључак да је све то договорено, боље рећи изрежирано руком и главом Газде, и да се ради о некој законској форми коју треба задовољити а да би Газда и даље био легално председник општине а не у неком законском ''офсајду'' ...Ево како би седница могла тећи ... после уобичајеног констатовања кворума уплакани поданици Газде, ту пре свега мислим на одборнике из редова коалиције КУРТА&МУРТА (СПС-ПУПС, ДС-ДСХВ-СДПС, СРС, СНС, СВМ ...), представнике независних медија и запослене у скупштинском здању који онако на гомили једни преко других  клече пред Газдом и моле га остане председник да их не напушта сада када им је најпотребнији и сад када је у пуном напону снаге што умне што физичке, уплакане одборнице наричу шта ће бити са нама, ту свакако мисле на себе а не на све грађане општине Апатин, председник скупштине његов заменик и секретар цепају кошуље од бола за Газдом и бусају се у ''јуначка'' прса, саветници рукавом бришу нос и сузна лица, пензионери падају у несвест, ту интервенишу присутнио лекари и приучено медицинско особље па им подносе миришљаву со и лимун под нос, један није могао да одглуми већ кад је понуђен затражи ракију, The Miss Piggy Hot Butkicu одвлаче са прозора са којег је хтела да се баци у моменту бола, припадници ''братског'' СРС-а мумлају ону њихову интерпретацију ''Спрем те се спремте Четници'', представници СУБНОР-а секу вене петокракама, добитник октобарске награде за организацију трчања и потрчкарења трчи у круг око одборничких клупа и чупа косе (своје свакако), Газдин заменик арлауче да ће се оставити Вијагре и Камагре само да му Жиле остане, адвкат задужен за уговоре и контакте са инвеститорима клечи у ћошку и на глас обећава да ће на гробље ићи само из нормалних разлога и да више никога неће заскати по гробним местима и парковима те канцеларијама, тоалетим, тезгама и осталим непримерним за те намене  местима, представници завичајног удружења Личана ''Чучећи Никица'' једу Личке капе од бола само им неколико сантиметара кита још вири из уста, представници националних мањина певају ''Востани Сербио'', одборник из Ромског насеља нуди златну кајлу и ауто ономе ко убеди Газду да остане ... лудница у 3ЛПМ. Ту Газда све онако скрушен и уплакан излази за говорницу, поданици му уз пут љубе стопе и места на којима су стопе биле ... гроз сузе јецајући изјавњује: ''Како би спречио овај бол и несрећу која се спрема вама свима, ево предлажем да ме поново изаберете за председника са доживотним мандатом.'' ... Настаде урнебес подврискивање, присутни се ватају у коло, борци поведоше Козарачко, ту флаше ту чаше, ту печени прасићи и јагњад ...

А, у ствари у неколико минута ће бити прихваћена оставка, потврђени мандати одборника, изабрат нови-стари председник општине ... и зна се на пићенце и на чачкалицу, има се – може се.  

Ево шта Статут општине Апатин каже:


Члан 21.
Скупштина општине, у складу са законом:
...
12) бира и разрешава председника општине и, на предлог председника општине, бира заменика председника општине и чланове општинског већа;

Председник општине

Члан 32.
Председника општине бира Скупштина општине, из реда одборника, на време од четири године, тајним гласањем, већином гласова од укупног броја одборника скупштине општине.
Председник општине има заменика који га замењује у случају његове одсутности и спречености да обавља своју дужност.
Председник Скупштине општине предлаже кандидата за председника општине.
Кандидат за председника општине предлаже кандидата за заменика председника општине из реда одборника, кога бира Скупштина општине на исти начин као председника општине.
Председнику општине и заменику председника општине избором на ове функције престаје мандат одборника у Скупштини општине.
Председник општине и заменик председника општине су на сталном раду у општини.

Члан 38.
Председник општине може бити разрешен пре истека времена на које је биран, на образложен предлог најмање трећине одборника, на исти начин на који је изабран.
О предлогу за разрешење председника општине мора се расправљати и одлучивати у року од 15 дана од дана достављања предлога председнику Скупштине.
Ако Скупштина не разреши председника општине, одборници који су поднели предлог за разрешење не могу поново предложити разрешење председника општине, пре истека рока од шест месеци од одбијања претходног предлога.

Члан 39.
Разрешењем председника општине престаје мандат заменика председника општине и Општинског већа.
Заменик председника општине, односно члан Општинског већа, могу бити разрешени пре истека времена на које су бирани, на предлог председника општине или најмање једне трећине одборника, на исти начин на који су изабрани.
Истовремено са предлогом за разрешење заменика председника општине или члана Општинског већа, председник општине је дужан да Скупштини општине поднесе предлог за избор новог заменика председника општине или члана Општинског већа, која истовремено доноси одлуку о разрешењу и о избору.
Председник општине, заменик председника општине или члан Општинског већа који су разрешени или су поднели оставку, остају на дужности и врше текуће послове, до избора новог председника општине, заменика председника општине или члана Општинског већа.


        Ево, ако ништа десило се чудо у Апатину, Газда поднео оставку и то треба добронамерно схватити као припрему за скора дешавања када неће бити фарсе и еуфорије већ подношење рачуна како и где одоше паре грађана општине Апатин, а све у светлу обрачуна режима са корупцијом и злоупотребом руководећих људи које проводи Влада РС на челу са Првим подпредседником, Председник има нека друга посла него да буде на челу Владе.Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар