субота, 26. октобар 2013.

NAGRAĐIVANJE ILI NAGRĐIVANJE?SLAVODOBITNICI IZ ŠEŠIRA,
 PO KLJUČU ILI ZA ŠEŠIR?


''Najbolji način poništavanja prošlosti jeste njena kompletna banalizacija.''Branka Prpa

Evo, ovih dana dobismo mi u Apatini slavodobitnike i nosioce Oktobarske nagrade, da podsetim: Odluku o dodeli Oktobarske nagrade povodom 24. oktobra Dana oslobođenja opštine Apatin, Skupština opštine Apatin ustanovila je 8. novembra 1968. godine. kao najveće opštinsko priznanje. Nagrada nije dodeljivana 2000. – 2004. godine.
Elem, 14 slavodobitnika što pojedinaca, što kolektiva, što … postadoše nosioci najvišeg priznanja naše opštine za 2013. godinu, retko kome da je jasno po kojim kriterijumima i po kojim zaslugama ko i kako postade slavodobitnikom, sve se čini da je poslednjih godina došlo do devalvacije i banalizacije Oktobarske nagrade opštine Apatin, broj slavodobitnika je nesrazmerno veliki za dostignuća u našoj sredini a i za broj stanovnika. Prošle, 2012. godine bilo je 24 nagrađenih, 2011. – 13, 2010 – 18, 2009. – 11 … tako da retko ko zna ko je sve dobio ovu nagradu i u medijima se licitira sa cifrom od 100 slavodobitnika a sve se čini da ih je podosta više zahvaljujući koalicijama koje vode ovu opštinu od 2004. godine.  Ovo je svakako način  koji podaništava vrednosti, kriterijume i svega što nagradu čini vrednom i validnom, ovako je ista devalvirana i gotovo i ne postoji kriterijum za dodelu nagrade već se dodeljuje onako po nahođenju pojedinaca i dogovoru koalicionih partneta koji i na ovaj način pokazuju rigidnost sistema koji predstavljaju i čije su perjanice.


Trebalo bi, ako ništa drugo ona bar, uspostaviti registar nosilaca Oktobarske nagrade da se zna ko je kad dobio najviše opštinsko priznanje, a zašta je dobio, pa zar je to bitno da li je za ŠEŠIR, da li je po KLJUČU, ili je iz ŠEŠIRA, ili je kao i sve u nas onako ''demokratski'' kako Gazdi padne na glavu i kako onomad reče, ovako nekako: ''Dogovoriću se, pa ako ima vremena Berček će dobiti nagradu.'', Berček nije imao vremena ali je nagradu dobio sve noseći ŠEŠIR i maltretirajući studente da tegle CIGLUS APATINUS kroz beogradsku čaršiju na malim ekranima.


Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар