четвртак, 31. октобар 2013.

SOFIJA PUALIĆ – ŠPERO GOST APATINSKIH HRONIKA
Hitna sednica SO Apatin, Smiljanić ponovo predsednik opštine


ABRACADABRA

''Evo ga po šesti put zec Žileeeee!!!''

Predsednik apatinske opštine, Živorad Smiljanić na hitno zakazanoj sednici SO, posle upozorenja Agencije za borbu protiv korupcije, obavestio odbornike da je podneo ostavke na sve funkcije zbog sukoba interesa a potom ponovo izabran za samo jednu funkciju, predsednika.


Po zakonu, Živorad Smiljanić je morao  da podnese ostavku i na jedinu preostalu funkciju predsednika opštine, posle čega su ga odbornici ponovo izabrali.


''Još ranije sam se odrekao funkcije poslanika u skupštini Vojvodine, podneo sam takođe ostavku  u Upravnom odboru Kliničkog centra Vojvodine kao i člana Odbora za decentralizaciju Vojvodine.Vlada međutim nije odmah reagovala te moje ostavke nisu registrovane. Moja funkcija na mestu u UO Kliničkog centra je prestala odavno a ja sam izabran 2008. godine. Dao sam ostavku ali je Vlada nije razmatrala. To mesto nema težinu osim što  sam ja upoznao mnoge lekare i direktore zdrastvenih ustanova i ono je bilo značajno samo utoliko što sam mogao da pomognem ljudima koji su trebali zdrastvenu pomoć.'' – rekao je Smiljanić

„Заклињем се да ћу дужност одборника Скупштине општине Апатин обављати савесно по Уставу и Закону, и да ћу штити слободу, право и имовину грађана“.

Na jučerašnjoj sednici SO, koja je zakazana po hitnom postupku, a neki od odbrnika čak nisu dobili poziv za sednicu 24 sata ranije, što nalaže Poslovnik SO. Opoziciona grupa građana ''Pokret za Apatin – Milan Dražić'' sa sumnjom je primila sve izjave navodeći da je Poslovnik grubo prekršen jer na pozivu za sednicu u materijalu nije bilo nikakvog obrazloženja.


''Javnost u Apatinu bila je šokirana kada su lokalni mediji objavili dnevni red sednice na kojem je bila  ostavka Smiljanića. Njegova ostavka, kao i njegovog zamenika Miodraga Bakića, bez pismenog obrazloženja, za odbornike je neprihvatljiva jer je proteklih godina doneto na hiljade odluka, i u svakoj su navedeni razlozi. Zašto odbornicima nije odstavljen zahtev Agencije za borbu protiv korupcije, zašto se ne zna koja je kazna novčana zaprećena ukoliko se odluka Saveta ne sprovede, kada već godinama znamo da je Smiljanić obavljao više funkcija i bio u sukobu interesa, i sada odjednom po hitnom postupku se sprovodi ova procedura. Po Poslovniku hitna sednica se saziva kada su poplave, požari, ratne opasnosti a mi ne mislimo da je ijedno od ovoga ravno ostavci Smiljanića,'' – pitao je Milan Dražić, šef odborničke opozicione grupe ''Pokret za Apatin''.


 Sekretar Skupštine opštine Damir Rastović je posle Dražićevog upozorenja da se krši Poslovnik u tri rečenice obrazložio usmeno zašto je došlo do ove Hitne sednice.
''Dobili smo dopis Agencije za borbu protiv korupcije i platili bi novčanu kaznu da nismo hitno sproveli odluku.'' – naveo  je Rastović.


Da bi se cela procedura ispoštovala iz redova SPS-PUPS dva odbrnika su dala ostavke, Tijana Tomašević i Milan Lavrnić, na svoje mesto da bi Smiljanić i njegov zamenik Bakić bili ponovo izabrani za odbrnike kako bi ih skupština na jučeršnjoj istoj sednici kada su podneli ostavke ponovo izabrala za predsednika i zamenika predsednika. Od prisutnih 26 odbornika tajnim glasanjem njih dvojica su dobila glasove 23 odbornika. Uz Smiljanića i Bakića po zakonu je moralo da ostavke daju svi članovi Opštinskog veća koji su takođe na istoj sednici svi imenom i prezimenom ponovo izabrani u ovo telo.

Abrakadabra

Milan Dražić, šef odborničke gripe Pokret za Apatin, koji ima tri odbornika, kratko je prokomentarisao ovu sednicu SO.
''Poslovnik je u nekoliko detalja grubo prekršen. Ne znamo čak kao odbornici šta piše u dopisu Agencije za korupciju ni kada je on stigao u SO.  Ova praksa se nastavlja iz sednice u sednicu što znači da nam Poslovnik i ne treba. Ceo slučaj je po fazonu Abrakadabra, odnosno, sad me ima sad me nema.'' - izjavio je Dražić, posle sednice.


Agencija neprinicipijelna

Obrazlažući da nije u sukobu interesa te da je dao ostavke na sva mesta za koje su ga mediji prozivali Smiljanić je ocenio da Agencija za brobu protiv korupcije nije principijelna.
''Koliko su oni principijelni pokazuje primer našeg koalicionog aprtnera PUPS-a gde Milan krkobabić obavlja tri funkcije, direktora pošte, poslanika i predsednika poslaničkog kluba skupštine Beograda.'' - navео je Smiljanić.

Autor bloga: Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар