недеља, 17. новембар 2013.

3. ДЕО – РЕФЕРЕНДОМУДИСАЊЕ!9:3 ЗА САДА?
И
ПОДСЕЋАЊЕ!
 ''У прошлости нисмо имали ништа. Сада имамо прошлост!'' – афоризам, аутор Раде Јовановић

Новембар 2013. године готови једнак ономе из 2010. године што се референдомудисања  у Апатину тиче, довољно се подсетити како је то ономад било и све је јасно како се ''радило'' како се завршило,  и како се ради и како ће се и ово завршити ...

Ево га пост постављен у среду, 10. новембра 2010. године:

ЈУБИЛАРНИ ПЕТИ ДАН РЕФЕРЕНДУМА ЗА ГИНИСА И ЈОШ ТРАЈЕЕЕ ...

       Нема смисла пропустити прилику и нешто не учинити по питању ''подршке'' увођењу самодоприноса у Апатину. Позивам све читаоце блога да ме обавештавају о догађајима везано за ову зајебанцију од изјашњавања - гласања, шта су учинили, видели, кога су приметили у петнаестодневној комисији ... е, онда у предвечерје последњег референдумског дана објављујем ... СВЕ.

Eво га и пост ''окачен'' у четвртак, 11. новембра 2010. године:

ЈУБИЛАРНИ ШЕСТИ ДАН АПАТИНСКОГ ЦИРКУСА ...
О АПАТИНСКОМ РЕФЕРЕНДУМУ ...
ПРЕЦИЗНО, ТАЧНО, АРГУМЕНТОВАНО, ПОУЗДАНА ИНФОРМАЦИЈА ...

СВЕ О РЕФЕРЕНДУМУ ИЗ ПРВЕ РУКЕ

Билтен – дневни извештај  бр. 1

У Апатину; 11.11.2010. године

        Поштовани читаоци БЛОГА и ФЕЈСБУКЏИЈЕ ово моје писаније, за сада је једини начин да се јавност упозна са свакодневним дешавањима везаним за одржавање референдума у Апатину. Јуче сам  позвао, поручио, замолио моје суграђане да ми јаве све што знају о покушају  обарања ГИНИСОВОГ рекорда, гласања од по месеца, можда и дужеее. Апатинци уважили позив и почели јављати о неправилностима, излазности, ''чуварима'' гласачких кутија, дневницама за ''чуваре'', кућним обиласцима ... Биће ту материјала за писањеее ... Тако да од данас можете пратити све о референдуму прецизно, тачно, проверено, аргументовано. Захваљујем се бројним сарадницима на помоћи и обећању да ће свакодневно доприносити излажењу НАШЕГ билтена.

       За почетак извињавам се читаоцима за нетачну информацију поводом референдума и моје тврдње да се обара ГИНИСОВ рекорд. Исптравка, на помолу је изједначење рекорда који је поставила општина Чока, где је  референдумско изјашњавање трајало 15 дана. Овим путем позивам представнике локалне власти у Апатину да продуже време изјашњавања за један дан и тако доспемо у књигу ГИНИСОВИХ рекордера.

ПОДАЦИ битни за референдум:

На територији Апатина у бирачки списак је уписано 16.286 бирача.

Да би  програм самодоприноса био реализован, потребно је да се на референдумско питање ''ЗА'', изјасни  8.144 бирача.

Гласање по референдумском питању обавља се на 15 бирачких места.

На свако бирачко место именован је бирачки одбор од 10 чланова са председником и замеником председника.

О спровођењу изјашњавања за референдумско питање све потребне радње спроводи КОМИСИЈА ЗА СПРОВОЂЕЊЕ РЕФЕРЕНДУМА, са председником на челу.

Одлуком је донета висина надокнаде за чланове, председника и заменика председника бирачког одбора у износу  од 1.500 динара за председника и његовог заменика и 1.000 динара за члана бирачког одбора.

Подаци о броју чланова комисије за спровођенје референдума и висини њихове надокнаде, за сада, нису ми познати.

       Дакле у бирачким одборима је ангажовано 150 особа којима ће бити исплаћено укупно 2.475.000 динара. Председнику и заменику председника бирачког одбора по 22.500 динара и члановима по 15.000 динара, ради се о нето износима који ће бити ЗНАТНО увећани законом одређеним доприносима, порезима ... тако да ће из средстава Мз Апатин за одржавање референдума бити утрошена значајна средства, негде око четири милиона динара.
     
ИЗЛАЗНОСТ НА РЕФЕРЕНДУМ

Бирачко место
Број
бирача
06.11.
1
07.11.
2
08.11.
3
09.11.
4
10.11.
5
1

20
12
21
11
11
2

13
15
15
22
21 (17)
3

33
19
20
37
28
4

16
4
17
13
29 (13)
5

35
18
30
28 (1)
10 (1)
6

17
6
27 (8)
28 (1)
26
7

19
16
43 (15)
19 (3)
22 (12)
8

20
32
26
29
40
9

10
4
23
8
20
10

23
25
30
45 (11)
26 (6)
11

22
37
41
40
44
12

19
32
7 (1)
14
20(1)
13

22
34
21
39
17
14

9
18 (2)
12 (1)
8 (2)
11
15

*
*
320
60
91
   
Напомена:
  1. На бирачком месту 15 прва два дана референдума нисам имао податке те је трећи дан збир до тада изашлих на гласање.
  2. Подаци у заградама односе се на гласаче којима је гласачки материјал ношен кући на изјашњавање, ради немогућности доласка на биралиште из разлога непокретности.
  3. За сада немам податак за број бирача по сваком бирачком месту.

         На бирачким местима уочене су бројне неправилности о којима је писменим путем обавештена Комисија за спровођење референдума. Примедбе се односе на гласање ван бирачког места и непоштовање законитости у процесу гласања.

А еве га и пост ''окачен'' у петак, 12. новембра 2010. године:

ЈУБИЛАРНИ СЕДМИ ДАН АПАТИНСКОГ ЦИРКУСА ...
О АПАТИНСКОМ РЕФЕРЕНДУМУ ...
ПРЕЦИЗНО, ТАЧНО, АРГУМЕНТОВАНО, ПОУЗДАНА ИНФОРМАЦИЈА ...

СВЕ О РЕФЕРЕНДУМУ ИЗ ПРВЕ РУКЕ

Билтен – дневни извештај  бр.2

У Апатину; 12.11.2010. године
        Нећу ништа више унапред писати, испаде да сам видовит, апатински референдум стварно постаде циркус ... Како ?  Пролазим поред основне школе ту поред спортске хале, а оно деца опколила КЛОВНА (човек све са црвеном лоптицом на носу и одело - циркуско) дели деци папириће ... све мислим ево га и заистински циркус све са кловновима, трапезом, шатром, жирафама, слоновима, тигровима, акробатама ... кад оно активиста владајуће странке дели деци позиве за родитеље да изађу на биралишта и заокруже ''за'' ... Све сам до сада у Србији видео и доживео и мајмуне на изборима и шарлатане за кандидате и ... али да КЛОВН дели пропагандни материјал то јок, свака вам ''част'' ЦРВЕНДАЋИ превазишли сте сами себе. Испаде референдум, прави правцати ЦИРКУС.

       Синоћ, пратим ТВ Апатин, и не могу да се начудим , кад тамо друг Бакић Миодраг прича како средства самодоприноса требају да се основна школа поправи, приказују снимке некаквих рупетина на плафону и подовима, евоцира успомене како је ту некад било 2.500 ђака а сада 1.500 ... рече човек и остаде жив, да можда он и Жика неће дочекати истек овог самодоприноса - оће да рикну обојица у року 5 година ( Е, Бакићу сад си ме орасполижио, из твојих уста у Божије уши - ово, да нећете дочекати) ... На истој тој телевизији Владимир Ковачевић виђенији члан  СНС - а (напредњак) позива, чланове и симпатизере, грађане да гласају ''за'', што неупита где су наменски и ненаменски потрошене паре текућег самодоприноса, где извештај како су спискане паре пред исте те чланове, симпатизере и грађане да народ ВИДИ (додуше нешто су га исецкали и нешто ми некако делов'о безвољно к'о да га притерало пред камере) ...У вртићу деле деци листиће да тате, маме, баке и деке гласају ''за'' јер иначе срушиће се вртић, неће деца имати шта јести ... По есовима од врата до врата препадају људе, јесте гласали, знате ако не гласате ''за'' нема контејнера за смеће ... У ромском насељу, онај билмез, одборник, зеленаш, рециклатор ПВЦ амбалаже ... испрепадо јадне људе причом да је референдум за социјалну помоћ и ко не гласа ''за'' нема помоћи од Жике ... Ово све видео, и чуо данас, и попиздио наравно, докле више, имате ли душе, ''људи'' укочите мало ...

        Ало бре, владајући муљатори ... шта то радите - што не поправисте школу од средстава што сте скркали у куглану, велнес центар, чапље, Нике и остале Жике ... као мало вам ђака у школи, па ви  ''родољуби'' растераште млад свет из Апатина и направиште општину ''будућности'', инвеститори беже од вас к'о ђаво од крста - љубитељи тениса само тучете рекет, а предњачи онај надимка по дрвету што силов'о по гробљу ... оставите децу из вртића и школе на миру, доста их вучете за руке да полажу венце и цвеће ... пустите народ у есовима да почине, одмори душу од вас, па ви сте мамлази ниједни били против изградње улице Душка Трифуновића - писали петиције ... а ти дебели  зеленашу, дилеру, остави сабраћу на миру, доста им њихова мука само им ти такав требаш, пијавицо,  боље води рачуна о фирми ''Леопак'' доо Сомбор - огранак радио Апатина за радио и телевизијске активности, ти што подели оне зелене џачине и ''ЧИШТИШ СРБИЈУ'' скупљај амбалажу и носи се у сто ... и ти и твоји пајташи из општине.
        Мука вам је слабо вам иде референдум, где неће слабо ићи кад све упропастиште, има она прича о човеку који све што дотакне претвори у злато, е ви што год такнете претворите у блато. Како се Сомбор (Војводина и цела Србија) изгради и развија без самодоприноса ?

         После овог осврта на активности фрикова из општине, да известимо и о референдуму ... излазности ... примедбама ...

      Подаци о саставу и броју чланова (11 особа) Комисије за спровођење референдума доступни су из ''Службеног листа општине Апатин'' број 4 од 10. септембра 2010. године, где се у одлуци поред осталог објашњава, да трошкови овог референдума падају на терет средстава овог самодоприноса. Чекај, чекај, јел'то значи ако, којим пуким случајем, пропадне овај референдум нема пара за Комисију, бирачке одборе ... ? Биће интересантно посматрати детаље око ове новчане трансакције, већ се спрема штрајк и самозакатанчивање за врата МЗ Апатин ... искрен савет, боље се самозакатанчите за ГЛАВОЊИНУ мечку!

       Подаци о накнади за чланове Комисије још ми нису доступни ... ''Ископаће тебе Били...''. 

     Ево га поменути:

„Службени лист општине Апатин“ Број 4 -  10. септембар 2010.

Скупштина општине Апатин, на 14. седници одржаној дана 09. септeмбра 2010. године, доноси

О Д Л У К У О РАСПИСИВАЊУ РЕФЕРЕНДУМА НА ТЕРИТОРИЈИ НАСЕЉЕНОГ МЕСТА АПАТИН

Члан 1.
Расписује се референдум на којем ћесе грађани изјаснити о Предлогу Одлуке оувођењу самодоприноса за подручје насељеног места Апатин по стопи од 3% за период од01. јануара 2011. године до 31. децембра 2015.
године.

Члан 2.
На референдуму грађани ће се изјаснити о следећем питању: „Да ли сте за доношење Одлуке о увођењу самодоприноса за подручје насељеног места Апатин по стопи од 3% за период од 01. јануара
2011. године до 31. децембра 2015. године.“

Члан 3.
На гласачком листићу грађани ће се изјашњавати заокруживањем речи: „за“ или„против“.

Члан 4.
Референдум о увођењу самодоприноса на територији насељеног места Апатин одржаваће се у суботу 06. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова, у недељу 07. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова, у понедељак 08. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова , у уторак 09. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова, у среду 10. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова, у четвртак 11. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова, у петак 12. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова , у суботу 13. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова, у недељу 14. новембра у времену од 8,00 до 20,00 часова, у понедељак 15. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова , у уторак 16. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова, у среду 17. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова, у четвртак 18. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова, у петак 19. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова и у суботу 20. новембра 2010. године у времену од 8,00 до 20,00 часова.

Члан 5.
Поступак спровођења референдума одржаће се у складу са одредбама Закона о референдуму и народној иницијативи и Статута општине Апатин.

Члан 6.
Референдум ће спровести Комисија у следећем стаставу:

1. ПИСАР КОВИЉКО, председник,
2. БАЖДАР НАТАША, члан,
3. НЕМЕТ АНИТА, заменик члана,
4. ДУКИЋ ВЛАДИМИР, члан,
5. МИЉУШ ДАРИНКА, заменик члана
6. ХАЛАИ МИЛИЦА, члан,
7. ХОРВАТ РЕНАТА, заменик члана,
8. АЂИН АНДРИЈА, члан,
9. БАЧИЋ ВЕЉКО, заменик члана,
10. АНТАЛОВИЧ ПАЛ, члан,
11. ХОДОВАЊ ЕВА, заменик члана.

Комисија за спровођење референдума обавља следеће послове:
1. стара се о законитом спровођењу референдума;
2. одређује гласачка места;
3. образује гласачке одборе;
4. стара се о обезбеђивању материјала за спровођење референдума;
5. прописује обрасце за спровођење референдума;
6. утврђује и проглашава укупне резултате референдума;
7. обавља и друге послове одређене законом,Статутом и актом о расписивању референдума.

Комисија за спровођење референдума је овлашћена да именује сараднике Комисије за спровођење референдума.
Трошкови референдума падају на терет средстава овог самодоприноса.

Члан 7.
Ова одлука ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у «Службеном листу општине Апатин».


ИЗЛАЗНОСТ НА РЕФЕРЕНДУМ

Бирачко место
Број
бирача
Гласало
до 11.11.
11.11.
6. дан
1
879
75
47
2
869
86 (17)
16 (9)
3
1.842
137
28 (6)
4
846
79 (13)
24
5
824
121 (2)
18
6
979
104 (9)
34 (2)
7
958
119 (30)
26 (9)
8
1.171
147
24
9
881
65
42
10
1.100
149 (17)
42 (17)
11
1.004
184
31
12
1.058
92 (2)
11
13
1.859
126
25 (2)
14
868
58 (5)
15
15
1.355
471
76
Укупно
16.493
2.008
459
   
Напомена:     Подаци у заградама односе се на гласаче којима је гласачки материјал ношен кући на изјашњавање, ради немогућности доласка на биралиште из разлога непокретности.

       У табели где је приказана дневна излазност на референдум уочљив је велик број непокретних гласача, ако је овај проценат непокретних реалан Апатин се може сврстати у средине са надпросечним бројем непокретних особа. Са много уважавања према непокретним особама и њиховим проблемима, све ми се чини да је ово један од изборних трикова  социјалиста и радикала, све у стилу ''РЕФЕРЕНДУМ МОРА ПРОЋИ''. Већина неправилности уочених на бирачким местима управо се односи на гласање ван бирачког места и посета непокретним особама. Одредбом члана 72 а Закона о избору народних посланика прописан је поступак гласања за непокретне особе и по том члану дато је објашњење РИК –а од 28. јануара 2008. године.


        Тако вам је то штовани моји блогери било пре три године, како је сад па то и ви који живите у Апатину и било где већ другде по белом свету знате и сами све је остало исто а и њега још има ... докле ће у 3ЛПМ.

Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар