недеља, 03. новембар 2013.

NEKAD ILI SAD?


SLOBODA
GOVORA I ŠTAMPE!?


''Vlade koje ne dozvoljavaju slobodu govora, jer se na taj način šire istine koje su vladama teret, rade potpuno istu stvar kao dete koje zatvori oči da ga niko ne bi video.'' Börne

Kako u nas u Srbiji a evo i u Apatinu deluje sloboda govora i štampe moglo se najbolje videti pre neki dan, kada ''nam'' predsednik opštine u širokim narodnim masama poznatiji kao Gazda dade na prečac ostavku pa se nabrzinu smandrlja i sednica SO Apatin, gde isti ponovo beše izabran i vraćen na isti položaj sa koga ostavku podneo, sve to onako očas posla ... kažu razlozi proizašli iz dopisa i odluke Agencije za borbu protiv korupcije, odluku niko ni video nije a kanoli da se o njoj nešto pisalo ili govorilo u ''slobodnim'' medijima u Apatinu, 025info objavio fotografije ostavki i poziva za sednicu SO Apatin i izveštaj sa iste, ostali plaćeni iz lokalnog budžeta i teledirigovani iz Gazdinog kabineta zaćutali i ćute li ćute što bi Basara napisao – svi mukajet ... Poneki ponovili službeno saopštenje sa internet portala opštine Apatin i to bi mu bilo sve. Dopisnici štampanih medija obavestili svoje centrale koje objaviše tekstove i to bi bilo to. Moram priznati da je događaj pobudio veliko interesovanje lokalnog stanovništva pa i šire, ali svi ostali uskraćeni za sažet i precizan izveštaj šta se desilo i šta bi razlog dešavanjima, predstavnici lokalne vlasti na obraćanje novinara oni što znaju šta je po sredi ćute a oni što ne znaju zašto to i kako bi u sredu sležu ramenima. Nije ovo ni prvi, a ni poslednji, put u Apatinu da se stvari prećutkuju i dozirano prenose jer je u interesu vlastodržaca da sve bude pod kontrolom i da se što manje ''talasa'' i dokle tako, zna se, do odlaska sa vlasti koalicije KURTA&MURTA na čelu sa Gazdom.

''Štampa mora imati pravo da kaže sve, da bi se određenim ljudima oduzela sloboda da rade sve.'' Terrenoire

Kako se u nas teško šta menja i kako mora biti sve pod kontrolom što se štampe i medija tiče govori i Zakon objavljen 10. januara 1929. godine u Službenim novinama na strani 56 … gde ima da se sve objavi ali kako vlast kaže:


СЛУЖБЕНЕ НОВИНЕ

КРАЉЕВИНЕ СРБА, ХРВАТА И СЛОВЕНАЦА

10. јануар, четвртак, у Београду                 Година XI – 1929. Бр. 6 – III


МИ
АЛЕКСАНДАР I

По милости Божјој и вољи Народној
краљ срба, хрвата и словенаца

ЗАКОН
О
ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ШТАМПИ

Члан 9.

        Уредник новина или повременог списа дужан је безусловно да прими и одштампа у наредном броју новина или списа сваку исправку о чињеницама изнетим у његовом листу, коју му пошаље власт.
        Sloboda govora i štampe je demokratska tekovina za koju se vekovima vodila borba, odnela je ta borba mnoge ljudske žrtve, mnogi glavom platili, a i danas pod režimima poput ovoga u Apatinu i Srbiji sloboda govora i štampe je ''privilegija'' malobrojnih.
''Moj gospodine, ja se ne slažem sa Vašim mišljenjem, ali daću svoj život, samo da biste Vi mogli reći svoje mišljenje.'' – Voltaire

Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар