петак, 21. фебруар 2014.

APATIN, BLOK 57 I SAOBRAĆAJNE CIRKUSALIJE…JEDNOSMERNI SPAS!


            Danas, petak 21. februar, sumoran i kišovit dan... zima kalendarski a sve vuče na neku kasnu jesen... negde oko 16:00 časova gužva u ulici, Branka Ćopića, u kojoj živim, bolje reći imam pardon u vlasništvu sam ½ objekta u narodu poznatom kao kuća... Na cesti se naređalo nekoliko učesnika u saobraćaju, dva dostavna kombija brzih pošta i nešto automobila pa ni napred ni nazad... sirene, otvaranje vrata, nervoza, lokalni-ulični pas Žućko laje k'o sumanut... sve u svemu jebe lud zbunjenog. Zašto je to tako? Odgovor veoma jasan, urbaniste i projektanti kada su formirali blok 57 u Apatinu oivičen ulicama: Nikole Tesle, Novom, Prigrevačkom i Marka Oreškovića zamislili i ucrtali šest jednosmernih ulica sa širinom saobraćajnice-puta od celih 3,5 metara i bez trotoara oće reći pešačkih staza. Kupio narod placeve i izgradili ljudi kuće, pa se tu nešto i DUP (detaljni urbanistički plan) menjao i dodato još nešto placeva pa i oni prodati i kuće izgrađene ... sad što dobar deo tih novim DUP-om odobrenih objekata (petnaestak) nije u mogućnosti da se spoji sa kanalizacijom iz visinskih razloga nikom ništa funkcionišu stare dobre septičke jame... Elem, od onih šest ulica imenima nazvanih: Proleterskih Brigada, Đure Jakšića, Branka Ćopića, Veljka Vlahovića, Šeste Ličke Divizije i Sedme Banijske Divizije najviše stambenih objekata u Branka Ćopića, 25 objekta individualnog stanovanja (kuća) i 4 objekta kolektivnog stanovanja (zgrada) sa 24 stana... dakle to mu dođe 49 kućnih numera i vrata iza kojih neko ili bolje reći nekoliko živi... negde preko 200 duša živi u ovoj ulici. Šta reći svakodnevno tih 200 duša protegne noge ili proveze iste ovom saobraćajnicom dugom 150 metara i širokom 3,5 metara pa da tu dodamo i goste i namernike i službena lica ima toga u 3LPM.
        Šta reći, ulica jednosmerna (150 metara) sa potesnom saobraćajnicom (3,5 metara) sa parkiranim autobobilima tik uz put, pa ti vidi kada se tu nađe nekoliko vozila, biciklista, pešaka, dečijih kolica sa guračima istih... niko živ nema pojma ko u kom smeru ide da li ulaze u ulicu ili izlaze iz iste... samo treba jedan nadrndan i ima da krv padne. Da vam sad ovde ne spominjem šta se sve dešava kada sneg padne ili neko doveze drva za ogrev ili se neko preseljava e to vam je tek spektakl i cirkus neviđeni.
        Šta je tu za raditi? Nema druge nego ulice proglasiti jednosmernim spojiti ih u prsten izgradnjom nove saobraćajnice uz zacevljeni atmosferski kanal, premostiti kanal i spojiti saobraćajnice u ulicama Veljka Vlahovića i VII Banijske Brigade i  tada neće biti nikakve gužve osim kada neki idiot promaši smer.
        E, sad je tu pitanje koliko to košta i braniće se lokalni funkcioneri da se nema para, sve se pitam šta će nam oni silni kandelabri do banje sve sa trafo stanicom i ... šta da nabrajam ima toga inha-haj... ili kolika je lova stucana u banju i njeno opremanje sve sa velnesištem ... ili ...

Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар