субота, 01. фебруар 2014.

SAMODOPRINOSOSTRAHOUTERIVANJE...DELEGATI
ILI
STRAHOUTERIVATELJI?''Oni bi špijunirali i buve na nekom keru kad bi mogli – a možda to već i rade.'' - Charles Simic

        Nekada davno u stara vremena (Оnce upon a time)... počinjale su priče i bajke namenjene deci, a, u tim istim bajkama bajkovitih likova onako baš-baš i među njima Babaroga, strah i trepet upišanaca i upišanki. Evo u novije doba, ovih dana, izmaglicom i snegom ''okićenim'' Apatinom, jezde Babaroge sve pod miškom sa nekakvim spiskovima i kucaju na vrata najstarije populacije, penzioneri sve isprepadani da im Babaroga ne zakuca na vrata i tad se zna, počinju delegirane Babaroge sa lažima, pretnjama, režanjem, zastrašivanjem... O čemu se ovde radi u 3LPM? Kako to da se penzioneri plaše Babaroga, pa zar to nije zadatak za unuke koji su tek izmilili iz pelena, i tek što su koju prozborili. Sve se nekako preokrenulo u Apatinu.Elem, onomad krajem prošle godine ''izglasan'' referendum ZA samodoprinos po stopi od 1% namenjen i za ''ono što život nametne'' -  kako napisaše u letku doturenom u svako poštansko sanduče, ćušnutom u vrata ili prozor... svim zaposlenim iz Apatina po automatizmu se sa primana od januara ove godine odfikar 3% + 1% (u kontinuitetu desetlećima već), da bi se penzionerisanom delu populacije moglo ''dobrovoljno'' uzeti ovih 1% neophodno je izdejstvovati njihovu pismenu saglasnost, e tu se pojavljuju one pomenute Babaroge, koje onako upadaju kroz vrata, prozore i dimnjake zaprepašćenih žrtava babarogoterorizma... i nema tu trte-mrte dok se ne turi potpis na potureno papirče nema odlaska Babaroga... procenat ''dobrovoljno'' potpisanih popriličan, 86%, ali nije to dosta cilj je 100%, svi moraju da potpišu inače El Comandante Žikitus Blatikus Samodoprinikus... glavnokomandujući babarogačkog eskadrona nemož'  mirno da sniva svoje penzionerske sne, ne zna nesrećnik da se i njemu sprema nešto mnogo gore od ovih delegiranih Babaroga.


        Nego štovani moji blogočitači i blogočitačice podsetite se za čega je namenjeno ovih 1% za samodoprinos:

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ АПАТИН  12/2013 И 17/2013.

ПРОГРАМ НАМЕНЕ СРЕДСТАВА САМОДОПРИНОСА

1. Покриће дела трошкова опреме за прворођено дете (родитељски додатак) у висини од 500 еура по средњем курсу НБС на дан исплате,
2. Покриће дела трошкова опреме за другорођено дете (родитељски додатак) у висини од 500 еура по средњем курсу НБС на дан исплате,
3. Покриће дела трошкова опреме за треће рођено дете (родитељски додатак) у висини од 500 еура по средњем курсу НБС на дан исплате,
4. Покриће дела трошкова опреме за четврто рођено дете (родитељски додатак) у висини од 500 еура по средњем курсу НБС на дан исплате,
5. Суфинансирање изградње објеката јаслица у дечијем вртићу ''Пчелица''
Апатин,
6. Суфинансирање изградње дечијих и спортских игралишта,
7. Покриће трошкова сахрањивања (бесплатно сахрањивање) грађана месне заједнице Апатин,
8. Откуп земљишта ради проширења гробних површина,
9. Комунално уређење оба гробља у Апатину,
10. Финансирање накнада зарада уговором о делу радника који раде на одржавању доњег гробља у Апатину,
11. Проширење обухвата видео надзора на оба гробља у Апатину,
12. Финансирање изградње и реконструкције пешачких стаза на оба гробља у Апатину бетоном и бехатоном,
13. Финансирање одржавања обе капеле у Апатину,
14. Финансирање изградње паркинга наспрам капеле на јавној површини од улице М. Гупца до цвећаре,
15. Финансирање изградње паркинга наспрам капеле на јавној површини у
улици Војвођанска,
16. Финансирање изградње паркинга код горње капије гробља у улици Светог Саве,
17. Финансирање набавке погребних возила,
18. Финансирање проширења капеле на горњем гробљу у Апатину изградњом још једне ламеле,
19. Финансирање израде идејних и главних извођачких пројеката са техничком контролом истих за инвестиционе намене из овог програма,
20. Једнократне помоћи тешко оболелим грађанима МЗ Апатина,
21. Финансирање трошкова увођења и реализације самодоприноса од 1%,
22. Финансирање и других не наведених активности везаних за наталитет,
смртност и гробља а по одлукама савета месне заједнице Апатин.

        Ovih dana sastadoše se Babaroge i Babarogani,      koji su onomad sve onako  demokratski delegirani u Savet MZ Apatin, i onako u transu babarogišu i raspredaju vrzino kolo... ote se nekim ''viđenijim'' da predlože i sankcionisanje onih neposlušnih primalaca penzije što odbiše da potpišu ZA, bilo tu predloga baš onako babarogačkih, samo što nisu predložili da najstariji sugrađani neće imati pravo na na pokriće dela troškova za rođeno prvorođeno do nrođeno dete i da nesmeju da umru dok ne potpišu ZA ''fikarenje'' sa penzionerskog čeka. Kako su im vrane odavno počele kljucati po rogu, babarogačkom i dedarogačkom, usvojiše retroaktivno da se i onima čija su se deca rodila prošle godine a glasali su ZA samodoprinos ima da se isplati protivvrednost od 500€, šta će biti sa onom decom čije babe, dede, mame, tate, tetke, teče, strine, stričevi, komšije, komšinice... nisu ZA videćemo a i čuti.
   
MESNA ZAJEDNICA APATIN ISPLAĆUJE 500 EURA ZA DECU RODJENU U 2013

Šesta  sednica Saveta apatinske Mesne zajednice koja je danas održana ostaće upamćena po brojnim diskusijama koje su članovi saveta imali razmatrajući dnevni red.
Članovi saveta  su dužoj raspravi doneli odluku da se umesto primene 1. januara 2014 kao datuma početka  isplate roditeljskog dodatka za drugo, treće, i četvrto rodjeno dete uzme 1. januar 2013. Savet je usvojio predlog  pojedinih članova da se jednokratna  pomoć od 500 evra vrše i roditeljima koji su dete dobili u 2013 jer su referendumske radnje kao i samo izjašnjavanje o samodoprinosu od 1% obavljene u 2013.
-Korisnika pomoći koje ova odluka obuhvata nema puno a finansijski plan samodoprinosa za 2014 godinu predviđa iznos od 10 miliona dinara za ovu namenu, što će biti sasvim dovoljno novca da isplatimo pomoć i roditeljima koji su glasali za ovaj samodoprinos u 2103 godini, rekao je Petar Popović član saveta.
Članovi Saveta su raspravljali o rezultatima prikupljanja pisanih izjava od penzionera za vršenje obustave dela penzije na ime samodoprinosa od 1%.Pisanu izjavu je potpisao 3751 penzioner ili 86% od ukupnog broja. Izjavu nije potpisalo 450 penzionera što je članove saveta posebno iznenadilo jer samodoprinos od 1% svojom namenom prvenstveno služi ovoj grupi građana. Savet je doneo odluku da do sledećeg sastanka usvoji mere kojima bi ovi sugrađani bili sancionisani ukoliko bi odlučili da koriste pogodnosti koje omogućuje ovaj samodoprinos.
Na dnevnom  redu od ukupno 12 tačaka, još je usvojen predlog finansijskog plana samodoprinosa od 3 i 1% za 2014 godinu, finansijskog plana radne zajednice i plana javnih nabavki za 2014 godinu. Izabrani su novi članovi komisije za javne nabavke velike i male vrednosti a  usvojen je i izveštaj lekarske komisije o prispelim zahtevima za jednokratnu pomoć.


        Opet pogodnosti i podobnosti… za one podobne pogodnosti, kao što onaj predlagač o retroaktivnom subvencionisanju lokalnog nataliteta zaposli bez konkursa ženu u administraciju MZ Apatin… ili onom predsedavajućem što bratu namestio izgradnju fontane kod unuždenog Tesle… ili onoj što dobi ordinaciju tek penzionisanog… ili onome što betonira trotoare, ili … ma šta tu nabrajati svakom delegiranom i reizbornom Babaroganu i Babarogi ponešto. Šta sa onim nepodobnim? Nema da umrete dok ne potpišete!

Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар