четвртак, 28. август 2014.

TELEĆA GLAVA SA APARATOM ZA GAŠENJE POŽARAPUTUJ EVROPO!


        ''Samo jednom se živi. Ali ne ovde.'' – aforizam, autor Vasil Tolevski

        Danas, na Veliku Gospojinu, u ulici u kojoj živim opazim radnike ''Našeg doma'' kako čiste vertikalne cevi ispod šahti za atmosfersku kanalizaciju, potez za pohvalu jedino tako se možemo odbraniti od kišurina... opšte je poznato da je nama u Srbiji jedna od lošijih navika ta da ne održavamo ono što izgradimo, evo lepog primera da se nešto i održava. Popričam sa dvojicom radnika, znam ih dobro tipovi sasvim OK, čisto priupitam šta se sve može naći ispod: rešetkastih poklopaca kroz koje otiče voda sa saobraćajnica, kvadratnih i okruglih poklopaca šahtova. 
 
Bojler očišćen, kapija ofarbana, pilići isčerupani...

Krečenje završeno...

Zona sumraka...

Crvi za pecanje sa svinjske lešine...

      Mozak mi stao šta ljudi rekoše... Ispod onog malog rešetkastog poklopca nalazili: teleće glave, aparate za gašenje požara, uginule kokoške, piliće, prasiće, mačke sa mačićoma... svinjske utrobe, cigle, blokove-ispune za betonske ploče, beton, malter, kamenac od čišćenja bojlera, PVC ambalaža, kante, delovi automobila, rakijski kom, lonce sve sa zagorelim pasuljom, svinjske glave... o onim većim poklopcima ne treba ni govoriti, samo nisu našli ljude kako žive ispod njih... rekoše mi da su jednom prilikom otvorili šahtu a ona puna crva koji se hranili nekakvim svinjčetom poprečenim u šahti.
 
Nema šta nema...

Pomije...

Beton...

        Šta reći, sećam se da je onomad, davno, bio problem u Apatinu dok ulice nisu bile asfaltirane i dok nije bila uređena atmosferska i fekalna kanalizacija... znala su tada ispred kuća  nasred ulice da se formiraju cela jezera kroz koje nije ni kamionima bilo prolaza, a ono kada neko umre nosili ga na rukama trotoarom... nekada bilo ne ponovilo se... nikako da se narod navikne i dovede u red pa da čuva ono što je izgrađeno, jer ovako neće biti dovoljno ni ceo bataljon radnika da čiste za nama a ne ova dvojica što već mesecima kruže po Apatinu i čiste šahtove alatom na drškama od četri metra.


Mirko S. Vraneš


Нема коментара:

Постави коментар