понедељак, 29. септембар 2014.

NESTALA PIJACA!?K'O DA JE NIKADA
NI BILO NIJE

        ''Pitanje je da li bi orkestar svirao da dirigent nema palicu.''aforizam, autor Goran Radosavljević

        Juče dobih poziv putem telefona, poznat mi lik sa one strane ''žice''   sve kroz smeh me obavesti da je nekakva gužva na pijaci, kao došli neki recirklatori romske pripadnosti sa pajserima i testerama da rastave tezge te ih prodaju u staro gvožđe ali bili brži ovi iz ''Našeg doma'', imali dojavu da se sprema diverzija pa oni sve sa ljudstvom i mehanizacijom došli da odnesu što istini za volju i jeste njihovo vlasništvo... tako da jutros narodu koji prolazio kroz ili pored pijace oči stale sve se čude kakva je to munjevita operacija bila u sklanjanju tezgi, betonskih stolova, kovane ograde... pomislili svi k'o jedan da nam je neko drpio pijacu. Obiđem danas pomenuti lokalitet šta reći baš tužno i razdrndano izgleda, lele našta to liči bez tezgi sve nekako k'o da bomba pala... dok su one rbine od tezgi i bile tu nije se moglo ni videti u kakvom je stanju put i one ploče na kojima do sinoć tezge bile.

        Sve nešto mislim da će ceo ovaj prostor dobiti sasvim drugi karakter, kiosci će nestati, neki lokali biti zatvoreni ili promenuti namenu, kafane će imati manje komintenata, novine neće imati ko da kupuje... a do juče sve bilo puno života sve sa gužvom i vrevom mase... da kad smo kod javno-privatnog partnerstva kojim se hvale oko nove-najnovije pijace pa i na prostoru ove stare pijace je to funcionisalo, pa zar svi lokali nisu bili u privatnom vlasništvu, pa zar sva dvorišta inače u privatnom vlasništvu pijačari nisu koristili kao privremena skladišta  a pijaca bila opštinska (da oprostite javna)... i šta sada imamo umesto nekoliko desetina partnera dobismo jednog odabranog i dadoše mu ovi mrsomudi iz opštine monopol na pijacu i pijačnu delatnost na sledećih 20 godina kao čoveku treba da se isplati investicija, kao nije mu dovoljno što dobi plac ''Partizan''-a u centru grada gde opština otkupi i dve ruine od kuća (Meho hous & Nagib hous) za po miliona i više evra na kome privatni partner izgradi brdo lokala sa cenom k'o da su u Parizu ili Londonu???

        Nego kad sam već obišao staru pijacu obiđoh i novu-najnoviju, šta reći ljudi moji krkljanac u 3LPM ma ne tri nego 100LPM ovde ima neko glavu da izgubi kroz sred pijace šleperi, kamioni, automobili, traktori, biciklisti... gužva, sve nešto nervozni i vozači i pešaci i radnici što završavaju novu-najnoviju pijacu... nešto pijačara se skupilo oko tezgi sve digli na njih i kutije i džakove dobro se i oni nisu popeli na tezge, ludnica ama baš prava... 


       Kako je moguće da pijaca funkcioniše u nedovršenoj i tehnički neprimljenoj lokaciji a i važenje ugovor javnih partnera sa privatnim partnerom počinje od 01. novembra 2014. godine... sve je moguće kada su privatni interesi ispred javnih a naročito kada javne interese zastupa savetnik-saradnik predsednika opštine Apatin za investicije koji u narodu inače slovi za ''poštenjačinu'' PAR EXCELLANCE...


        Evo prilike za pravdoljubive i istinoljubljive i ...ljubljive  lokalne naprednjake da ispitaju (k'o što po celoj Srbijici ispituju) šta se sve oko eks''Partizana''-a i nove-najnovije pijace izdešavalo i ko koliko partnera u ovom ''seksu'' menjao i k'o koliko para u džep strpao i k'o  sve stanove i lokale podobijao od Apatina pa do Novog Sada... neka vide i koje lokale dobi opština u svoje vlasništvo da li one na ''aveniji'' ili one u budžaku i kada će to deo dobiti-profita početi da se sliva u opštinsku kasu, rekoše da je nekih 12-13% ''naše'' pa bi i bio red da se isti toliki deo i slije u budžet ili će sve da radi sa gubitkom ili što bi rekli pozitivnom nulom... pa kako nestadoše opštinske tezge od onih prvobitno dogovorenog-obećanog i onomad na sva zvona obelodanjenog... i gde će da se zaposle radnici iz firmi ko bi više znao kojoh kada bude gotova pijaca što Gazda zlo fon Apatinski onomad obeća kada je otkrivao ''Đevojku sa krčagom''... i gde nestade ona bronzana pločetina što pod nogama đevojkinim onomad počivala??? Ima toga još ne bi stalo ni u 100LPM!!!

        ''Došlo nam je do guše, zato i ne smemo da zinemo!'' - aforizam, autor NIKola ČD Pešić Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар