субота, 31. мај 2014.

VODE DOLAZILE I ODLAZILE...



BILO I LEDENIH POPLAVA!

KAKO JE TO NEKADA BIVALO?
NESTALI DEO APATINA U POPLAVI 1795. GODINE PRIKAZAN NA KOMBINACIJI KARATA IZ 1764. I 1880. GODINE

''Pametan se uči na tuđim greškama a budala se ne nauči ni na svojim.'' – narodna izreka

Živeti u Apatinu ili bilo gde u blizini velike reke kao što je Dunav podrazumeva da prirodu i reku treba krotiti, a ona ista ta reka samo čeka priliku da se ''ritne'' i ''krotitelju'' vrati za sve ono što je zauzdavao i sputavao...
Živelo je u Apatinu uvek neshvaćenih  entuzijasta koji su na nešto ukazivali po njima bitnom za zajednicu i pojedince ali ostali neshvaćeni kod onih kojima je vlast odnela sve racionalno i razumno iz glavudža, nije to samo ovih godina nego vazda je tako... evo pogledajte šta je jedan entuzijasta ne žaleći truda i vremena objavio u dve knjige kroz reprinte fotografija, preuzeo sam samo ono nešto malo fotografija vezano za Dunav i poplave 1924. i 1926 godine i nešto ''malo'' leda na istom tom Dunavu 1932. godine. Elem,  Lanji Kalman rođen u Subotici 1930. godine, zavoleo Apatin u koji je došao 1954. godine i istom tom Apatinu ostavio dve knjige:
  
1. STARI APATIN NA RAZGLEDNICAMA I SLIKAMA, Apatin 1988., štampano u SLAVIJA PRESS Novi Sad


POJAČANI NASIP IZMEĐU ŽELJEZNIČKE STANICE I KUPALIŠTA 1926. GODINE

ODVOŽENJE ZEMLJE SA VAŠARIŠTA (DANAŠNJI PARK) 1926. GODINE

DOVOZ ZEMLJE ZA UTVRĐIVANJE NASIPA 1926. GODINE

POČETAK NASIPA DRUGE ODBRAMBENE LINIJE KOD LIVNICE 1926. GODINE

POPLAVLJENA LIVNICA KOD ŽELJEZNIČKE STANICE 1926. GODINE

POPLAVLJEN FUDBALSKI TEREN 1926. GODINE

UTVRĐIVANJE NASIPA KOD ŽELJEZNIČKE STANICE 1926. GODINE

SANACIJA UGROŽENOG MESTA NA DRUGOJ LINIJI ODBRANE1926. GODINE

VODOM UGROŽENO DVORIŠTE 1926. GODINE

SKLONIŠTE SA MATERIJALOM I IZVUČENOM TELEFONSKOM LINIJOM 1926. GODINE


SKLONIŠTE ZA BRANIOCE ZA VREME POPLAVE 1926. GODINE
2. APATIN I OKOLINA (Prigrevica, Kupusina, Sonta, Svilojevo i  Gomboš) NA RAZGLEDNICAMA I SLIKAMA, Apatin 2004., štampano u BIROGRAF Apatin








Mirko S. Vraneš

VODE DOLAZE I DOLAZIĆE SVE VEĆE I VEĆE…


SPREMITI SE 
PA SPREMNI ČEKATI!


        ''Bolje sprečiti nego lečiti.'' – narodna izreka

        Onomad, juna prošle godine, Dunav rastao k'o lud iz sata u sat, a u nas u Apatinu svi kulirali kao ''Nema veze mi smo bezbedni.''... nekim pukim slučajem sam četvrt veka proveo radeći tik uz Dunav u Apatinskom brodogradilištu, i dobro sam upoznat sa ćudima ove ogromne reke... tako sam ''skuckao'' post i okačio na Apatinske hronike: http://mirko-apatinskehronike.blogspot.com/2013/06/vodostaj.html

понедељак, 10. јун 2013.

VODOSTAJ

DUNAV, APATIN ... POPLAVA?

        ... Šta rade odgovorni na tome da informišu i edukuju stanovništvo? Gotovo ništa već se svi uvaju u nekoga drugog, sad da li kao onomad 1965. u Mađare i njihovu tehnologiju pobijanja čeličnih talpi, u pripadnike JNA i u tada vredne apatince koji danonoćno u borbi sa rekom odbraniše Apatin, sve mi se čini da Mađari imaju prečeg posla nego da se bakću sa nama, JNA otišla u 3LPM a ova sadašnja vojska e to ti je posebna priča, a i oni apatinci iz 1965. godine omatorili i pomrli, a ovi sadašnji jebalo majku ko njih natera na bent ako Dunav krene, sve vidim kolone automobila koje ''stružu'' ka Somboru k'o onomad kad nas potrevilo nekoliko granata sa istog tog Dunava devedesetih ...

Živeti pored reke nikada nije dovoljno bezbedno i nikada nema mestu opuštanju, a naročito zapuštanju sistema za odbranu i prepuštanja stanovništva da se samo informiše i obuči za odbranu od visokih voda Dunava koje nose sve pred sobom.

        U Apatinu je merna letva vodostajaja podešena tako da je 0 na 78,84 metara nadmorske visine (mNV). Najviši vodostaj dunava u Apatinu od 824 cm zabeležen je 25. juna 1965. godine kada je odbrana od visokih voda Dunava trajala 120 dana. Bilo bi dobro na zgradama, banderama… postaviti belege sa ovim istorijskim vodostajem da građani shvate u kakvoj su potencijalnoj opasnosti i koliko bi ko ''plivao'' da voda prodre u Apatin.

Na nailazak poplavnog talasa reaguje se podizanjem pripravnosti službe za odbranu od poplava na odgovarajući nivo. Pripravnost je direktno zavisna od trenutnih vodostaja, te postoje kriterijumi za proglašenje redovne odbrane (Apatin +600 cm) i vanredne odbrane (Apatin +750 cm).
Evo ove godine Sava, Kolubara, Tamnava, Morava, Timok… ''iznenadiše'' i vlast, i odgovorne, i građane... evakuacija umesto autobusima i kamionima na vreme izvedena smenjena spašavanjem čamcima... ako ništa iz ovoga ne naučimo i dalje nastavimo da ''pajkimo'' (ovde mislim na odgovorne) nema nam druge nego svi da pravimo čamce ili razna plovila tipa Noeva arka, pa da se spasavamo ko i kako ume onako sve sa kućnim ljubimcima i nesretnim životinjama koje su najmanje krive što smo mi bene pa nikako da se naučimo ako ništa ono bar na našoj muci ako tuđu ne vidimo.

Danas Tanjug  objavi izjavu našeg a i u svetu priznatog hidroinženjera Rade Milutinovića:



        Vest o Tanjuga preuzeli Radio-televizija Vojvodine i Blic:

31. мај 2014. | 09:46 | Извор: Танјуг
Милутиновић: И Дунав као претња

НОВИ САД -  Дунав, друга по величини река у Европи, највећа је претња од поплава у Србији у наредним годинама, упозорава хидроинжењер Раде Милутиновић, директор новосадског Хидробироа и аутор више патената, пројеката и научних радова о Дунаву. Он истиче да су последње катастрофалне поплаве показале да је дошло време да се преиспитају постојеће линије и концепти одбране од изливања река.
Не искључујући могућност изливања Дунава, Милутиновић каже да је зато неопходно бити спреман за такву ситуацију на начин како су то учиниле друге државе кроз које ова река протиче. Као пример те повећане опасности он је навео изливање Дунава 2002. године када је протицај те реке у Бечу износио 11.000 кубика воде у секунди, а 2013. године у Братислави је протицало 11.400 кубика у секунди. Највећа количина које је протицала поред Новог Сада била је 1965. године (8.300 до 8.600 кубика у секунди) и тада је била највећа одбрана од поплава. Казао је да толико воде не може да протекне Новим Садом те да се поплавни талас мора трансформисати узводно од тог града, у ритовима јужне Мађарске и Копачком риту. "То се 2002. године и 2013. године десило. Ако се та трансформација поплавног таласа не изврши, може се десити да нам дотиче и знатно више воде од 8.400 кубних метара. То би могла да буде количина која не може да протекне поред Новог Сада без изливања и нашли би се у великом проблему", рекао је Милутиновић у интервјуу Танјугу истакавши да би Србија у том случају била у великом проблему.
 Он, наравно, каже да није могуће предвидети да ли ће се засигурно и када би се тако нешто могло догодити, али да с обзиром на то да, како каже, улазимо у период непредвидивих промена, није искључено. "Зато на тако нешто морамо бити спремни", упозорава овај Новосађанин, који је патентирао мобилни бетонски систем за одбрану од бујица.
 Он, наиме, указује да, ако би се поновила 1965. година, пошто узводно не би било пробоја насипа као тада, ниво Дунава у Новом Саду би самим тим био виши за 50 центиметара. Одбрана би у том случају била тешка и зато се, каже, треба припремити и за такав, по њему, "најцрњи сценарио". Анализирајући понашање Дунава, Милутиновић тврди да се карактеристике те реке мењају од 1997. године и сада су, тврди, велике воде све чешће и све веће. Наводећи пример стогодишњег нивоа Дунава код Новог Сада, он упозорава да је стварна стогодишња вода у Новом Саду 830, а не 800 центиметара, те да зато с времена на време треба обављати неопходне предрачуне...

..."Вода која једном уђе на неки терен она тежи да се хоризонтира... Она тада расте и постоји опасност да пробије и те нове насипе... Проблем великих река је управо то - ако дође до хоризонтирања нивоа питање је да ли имате простора где да вратите воду, или ће вам она муњевито улетети у град као што је то било у Обреновцу", објашњава он истакавши да је управо зато то опомена за будућност.Наш проблем је, тврди Милутиновић и то што ништа нисмо научили из прошлости и мислимо да се поплаве никада више неће поновити. "Живети поред Дунава, међутим, значи и да не смете веровати да се то неће десити, морате бити спремни...", каже он и додаје да су градови наша највећа вредност и да зато увек морамо бити спремни. Поплаве јесу природне појаве, али њима се мора управљати. А с обзиром на то да живимо у долини Дунава где су и Нови Београд, Нови Сад, Панчево... изградња насипа може бити решење за неко време. Међутим, реч је о реци која је непредвидива и која би једном у 100 година могла све те градове да потопи. "Да ли ће се то претворити у катастрофу, то је друга прича. На нама је да схватимо да се то може десити и да катастрофу спречимо. Поплаве не можемо да спречимо, али можемо катастрофе. Можемо их контролисати до неке мере", тврди Милутиновић.
Зато је, према његовом мишљењу, дошло време да се преиспитају наше одбрамбене линије и концепти одбране од поплава, а најпре, сматра, треба оспособити запуштене попречне и свеобухватне насипе. Од набујалих река се не брани само ређањем џакова и подизањем висине насипа. "То је само један вид одбране и не би било добро да се мисли да се на томе све завршава. То није довољно. Одбрана од поплава је много тежа и сложенија", рекао је Милутиновић.


Dunav će nam biti najveća pretnja
Tanjug | 31. 05. 2014. - 09:58h

            Nebi bilo zgoreg poštovani moji blogeri da poslušate i emisiju Peščanika juče objavljenu: http://pescanik.net/2014/05/emisija-30-05-2014/ da se upoznate sa stavovima gostiju emisije o vanrednim situacijama i pogledima na našu organizovanost u ovim poplavama.



Mirko S. Vraneš

петак, 2. мај 2014.

''ХРОНИКЕ НАЈАВЉЕНЕ ПИЈАЦЕ''



СВЕ И НЕШТО ВИШЕ
О ПИЈАЦAMA!?



''Ima kod nas slobode govora, nego nema govornika.''aforizam, autor Aleksandar Čotrić

        Поштовани моји блогери и још штованије блогерке, пратим читаност ових мојих вратоломија, и види чуда веома високо је котирана тема везана за нашу пијацу... шта ћу куд ћу ево прилике да на једном месту објавим ''сабрана'' дела на ту тему... нема вам друге него стрпљена па полако читање објављених постова, кликнете на адресу поста од 1 до 13 и пронаћете све и нешто више о пијаци поред које је пролазио регионални пут, а и о овој кроз коју ће да пролази пут...

        Ево га све по списку:

недеља, 07. новембар 2010. године

SASVIM OBIČAN DAN ...

...CIRCO...UNO SPETTACOLO DI CATEGORIA...

Subota, 10. april 2010. jutro, sunčano, duva vetar...

PIJACA SA KATETEROM ILI REKETOM

            Na pijaci razgledam po tezgama, merkam mladi luk, proleće je, 25 - 30 dinara vezica, pazarim pet vezica, aperitiv popio, voda krenula na usta od pomisli slaninica (adidas, zvezdaška - red crveno, red belo...). Pitam - Cuki, imaš li jabuka. Nemam - kaže i nastavi - nisam ništa izneo danas, licitiram tezgu. Osvrnem se oko sebe, stvarno većina meni poznatih lica sa pijace ne prodaje ništa, čekaju, koga? Kažu - umorili se organizatori licitacije pa otišli na piće, a možda i nuždu da obave. Stvarno naša pijaca nema javni toalet, inovacija na vidiku, prodavci ili da obuku svemirsko odelo ili navuku Pampers ili ture KATETER... pa kući prospeš - odložiš, ekološki nema šta. Neg' šta bi sa onom pijacom, čeka se neka dozvolaod nekoga ili ''naši'' vole tenis...  REKET BRALE! …


уторак, 16. новембар 2010. године

Апатин у праисторији или данашњици ?

У Апатину:04. јула 2010. године
КАМЕНО - БРОНЗАНО - ГВОЗДЕНО ДОБА У АПАТИНУ

...КАМЕН полаже у темељце , к'о у каменом добу, нешто мало се заврши нешто мало и мало више и не заврши (хотел на Дунаву... фабрика вештачких ђубрива... фабрике питке воде... станови за војна лица... ауто сервис са монтажом специјалних возила... спортски центар... аеродром... и ... и ... тржни центар... зелена пијаца ''Партизан''... – има тога ихахај)...
...БРОНЗУ бесомучно користи за споменике Тесли (каже: ''готов је''  - мислим споменик), Ники (грчкој богињи из, зна се, бронзаног доба), Девојци са крчагом... Уметничка радионица Браће Јеремић ради у три смене никако све да стигну да туре у бронзу... и њега ће једаред ... ваљда. На отварању, полагању, откривању... ове голишаве ђевојке са крчагом... на локацији нове пијаце у публици (већином, надам се људи или  хомосапиенсима а не несрећници из јавних институција, предузећа... ''замољених'' – силом  да дођу ... иначе зна се, камен о врат и нога у тур... ''има ко хоће!'')...


четвртак, 10. фебруар 2011. године

АПАТИНСКА ПИЈАЦА?

НА ВРБИ СВИРАЛА !

         Данас је пијачни дан у Апатину, ваља отићи до пијаце...

        ''Све је ближе пролеће и дан када више наши суграђани неће морати да се ломатају по неугледној, неуредној, нехигијенској... пијаци, већ ће као сав нормалан свет набавку свакодневних потрепштина моћи обавити у новом Тржном центру са пијацом,  савременом објекту по свим светским стандардима... улаз у овај лепи објекат украшавеће скулптура  Девојка са крчагом познатог македонског вајара Томета Серафимовског изливена у Уметничкој ливници Браће Јеремић.''

         Овако би могао да почне текст објављен у свим медијима, али неће... без имало злобе, малициозности и неке лоше намере морам вас обавестити да до отварања ове пијаце неће скоро доћи, и даље ће наши суграђани морати да се ломатају по старој пијаци. Зашто је то тако? Одговор свако добронамеран може добити у кабинету господина др Живорада Смиљанића, он свакако зна или би бар требао да зна зашто овај помпезно најављивани објекат касни са изградњом а о отварању ни говора...


четвртак, 31. март 2011. године

СУТРА ЈЕ ДАН КАДА ЈЕ СВЕ МОГУЋЕ...

ПРВИ АПРИЛ !

        Први април. Дан шале. Зна се испричати свашта за први април, најчешће људи то схвате као шалу, озбиљан свет и он се понекад нашали и то на баш тај дан, Дан шале. Када неко обавести некога да ће нешто бити завршено, израђено и пуштено у погона на Дан шале сви некако слегну раменима и смеше се уз коментар: ''Јел' овај нас зајебава или стварно не зна шта је први април.'' Тако је ономад свечано ''положена'' бронзана Девојка са крчагом, показивана и бронзана табла, била ту и председница Народне скупштине и било ту свашта...
        ...Уопште ми намера није била да некога критикујем или да се злурадо веселим и наслађујем нечијој муци, на још једној табли истакнуто ''ДАТУМ ЗАВРШЕТКА РАДОВА 01.04.2011.''... присутни сумљичаво вртили главом, чинио им се рок поприлично кратак, неки се и чешкали по глави, навикли људи да се у Апатину оно што свечано отвори неко у друштву др Живорада Смиљанића обично касни са градњом неколико година, понешто окасни и декаду а неке ствари никада не буду завршене, посебно им сумњу у брзи завршетак радова изазвао ''несретни'' датум, куд баш Први април у 3ЛПМ...



недеља, 03. април 2011. године

ПРОЛЕЋЕ... ЈЕДНА СТРАНА НАЈЛЕПШЕГ ГОДИШЊЕГ ДОБА...

ПРОЛЕЋЕ НА ТЕЗГАМА А ЦИЧА ЗИМА У НОВЧАНИЦИМА !

        Недеља сванула, осунчана, кажу биће леп пролећни дан. Списак у руке, нешто новца у џеп, на бајк па правац пијаца. Недеља поред четвртка је пијачни дан у Апатину, изнесу продавци свега и свачега а купци би да купе свега и свачега. Ова наша Зелена пијаца или боље рећи Црна пијаца на све личи само не на уређени простор где се између осталог продају и прехрамбени производи, огрејаће и нас сунце једне године па ћемо и ми добити уређену и онако по светским нормама наштеловану пијацу, само колико ће воде протећи Дунавом и колико ће пролећа протутњати апатинским атаром, ко доживи видеће...
        Елем преко лоше одржаваних цеста и још лошијих бициклистичких стаза докопам се ја некако жив и здрав, неповређен и непрегажен наше апатинске пијаце...


уторак, 03. мај 2011. године

НИКАД МОНОТОНО И ДОСАДНО...

ДЕШАВА СЕ ?

        Празник рада, 1. мај, ове године пао у недељу, у нашој кући по старом добром обичају недељни ручак се разликује по менију од осталих ручкова током седмице, како ће од раног јутра они који ''славе'' празник навалити на пијацу решио ја да на сабајле предухитрим роштиљаше и младолукаше и пивопије, већ у 06:15 на ноге лагане, намера ми једноставна претећи оне што ''славе'' и снабдети се тазе провијантом за недељни ручак и  на пијацу да све по списку, наравно купим, недеља је па нема смисла да на овај свети нерадни дан  дан шаљем све у 100ЛПМ... оћу да се умијем палим светло у купатилу, неради сијалица изнад лавабоа, имам ја и оне две на плафону... клик прекидач ћорак рикнуле и оне, сумњиво ту мени нешто, умијем се у полу мраку зубе нисам могао наћи нема светла па их нисам ни риб'о, натапкам до ормарића са осигурачима и фидовком, видим фидовка на полижају I није избацила, не раде лампице у уклопном сату... јеботе за Празник рада нема струје, штрајкује електродистрибуција зицер, нису задовољни... споменем им све по списку, списак за пијацу и новац у џеп, натакарим се на бацикло правац апатинска Зелена пијаца (она стара и нехигијенска, шта ћете кад ова нова никако да крене, готов објекат још од 1. априла па џеџи празан... хехехе), тек крен'о кад опичи киша... лепо никад код нас досадно таман мислиш недеља па празник кад оно нема струје, пада киша... не смем да пичкарам десиће ми се још неко срање најбоље да ћутим...
      
недеља, 12. фебруар 2012. године

APATINSKA PIJACA ...

BRUKA I SRAMOTA !!!

        Bruka i sramota svih nas koji živimo u Apatinu je izgled pijace, ako se taj prostor tako nazvati može, a odgovornost pre sveg svih onih koji vode lokalnu samoupravu.
        Ovih dana je trebalo biti narodni heroj pa otići na pijacu u Apatinu, sad da li četvrtkom ili nedeljom (kao ja danas) svejedno vam je... mnogima će opravdanje biti sneg koji su čak, ''pametni naši'', proglasili i vanrednom situacijom za vascelu Srbiju. Na sve ovo što zovemo pijacom liči sem na pijacu, u 21. veku nismo u stanju ni uredan objekat imati a svi dobro znamo da se gotovo celokupno stanovništvo Apatina, i pored super marketa, snabdeva upravo na ovoj jadnoj i čemernoj pijaci...


четвртак, 14. март 2013. године

TAKTIČNO-TEHNIČKI PODUHVAT

NEMOGUĆA MISIJA!

Sad da li je Nemoguća misija ili je isto tako gotovo nemoguć tehničko-taktički poduhvat, vojničkim žargonom rečeno, otići na pijacu u Apatinu ''gradu budućnosti'' najbolje mogu oceniti žitelji ove uspavane, zapuštene i u fazi zamiranja varošice. Onomad sam u više navrata spominjao ovaj problem ovde na Apatinskim hronikama, činimi se poslednji put pre nešto više od godinu dana u predizborni vakat...
...Elem, danas četvrtak, pijačni dan u Apatinu valja biti junačina pa otići na pijacu po ovakvom vremenu, vreme baš onako martovsko: pada kiša, duva vetar, hladno sve vuče na sneg. Neću sad o tome koliko stanovnika Apatina ima ekonomske preduslove da istu tu nakaradu od pijace poseti ali verujući obećanjima lokalnih vlastodržaca pitanje je dana kada će u nas poteći med i mleko, kažu odgovorni ''odgovorno'' ima da radi sve živo i polumrtvo čak će trebati radnu snagu i uvoziti iz zemalja trećeg sveta i okoline istog tog sveta, sve vrca od pisama namera i bez namera sa perspektivom otvaranja industrijskih i ostalih pogona tako da će narod da radi i zaradi pa će valjda i do pijace da dobaci neka parica....


субота, 15. јун 2013. године

JAVNO-TAJNO-PRIVATNO PARTNERSTVO …

IDEJA ILI IDEA PITANJE JE SAD!

Zelena pijaca u Apatinu na sve liči samo ne na pijacu ni na zelenu ni na bilo koju u bilo kojoj boji… godinama već se priča o izgardnji nove Zelene pijace bilo tu svakakvih lokacija… 2002 godine urađen projekat i sva potrebna dokumentacija i saglasnosti… 2003. godine uređen prostor i infrastruktura u P. Šandora ali vratio se SPS sa Gazda Svinjom Zlom fon Apatinskim na vr' čela pa k'o isti odlučio to je DOS smislio i nije to za upotrebu ... smisli on sa svojim menažderom Jovikusom Grabikusom Nekrofilikusom KTCeukusom Hotlajnerikusom Ideikusom... da namesto Partizana i terena za sport u javno-privatnom odnosu (partnerstvu) izgrade Zelenu pijacu...
...kruži Apatinom priča da se to gradi novi tržni centar tamo gde mu mesto nije bilo predviđeno... rađa se IDEA... 
...sad kome je ta IDEJA  pala na glavu i ko je koliko love drpio da se to onako preko noći izmeni i preuredi ili šta ti već ne... gde će da ture tezge i gde će da bude Zelena pijaca to samo ovi iz JAVNO-TAJNO-PRIVATNOG-PARTNERSTVA znaju...


недеља, 28. јул 2013. године

MUĆKE OKO PIJACE ILITI PIJACOMUĆKALICA

SVE PO ZAKONU!?

...Šaltam kanale kad naletim na TV Apatin i nekakav snimak sa sednice Opštinskog veća od prošlog petka (izgleda da nije stiglo na red od silne kuknjave oko presude Apelacionog suda) gde se obrazlaže od strane izvestioca potreba za izmenom urbanističkog plana u bloku 112, oči mi stale kako se svi prisutni na sednici prave blesavi a i izvestilac nešto usitnio sve guta pljuvačku... laže i on u 3LPM i svi klimaju glavama i prihvataju mirne savesti notornu laž da se kao ispostavilo se da je u izvođačkom projektu predviđen manji broj tezgi od onih potrebnih i postojećih na staroj lokaciji pa sada kao treba dovesti nameni i onaj plac uz bivši hotel ''Vojvodina'' (u čijoj bašti onako misteriozno niknu ona haletina za džidžebiže iz Kine)... stvarno mungosijada i to prava, KAKO VAS BRE NIJE SRAMOTA U 3LPM!!! U Apatinu i vrapci znaju da je na mesto projektom i odobrenom dokumentacijom tezgi natkrivenih krovom niče betonska kocka tržnog centra IDEA sad da li ovaj objekat ima bilo kakvu dozvolu to je upitno...


четвртак, 26. септембар 2013. године

NEKOME RADI PRENAMENE PRITVOR!

A NEKOME OD PRENAMENE PARE U DŽEP, NIŠTA PRITVOR VEĆ SVEČANO SEČENJE TRAKE I ŠOPING ...

Kažu, upućeni i odgovorni, da država u Srbiji funkcioniše, evo ovih dana po'apsiše (što bi Ljajić kaz'o) članove organizovane ''bande'' što je u Novome Sadu vršila nelegalnu prenamenu namene građevinskog zemljišta i na razne načine zloupotrebama oštetili državu, oće reći budžet Republike Srbije za nešto miliona evra. Tu u toj tzv. bandi našlo se visokih funkcionera DS-a, industrijalaca što pomagali DS, poslovnih ljudi što gradili po NS gde šta stigli … među njima i jedan iz Apatina onomad visokopozicionirani SPS-ovac i kandidat za odbornika  (šta ćeš ima nas svagde i u svakoj čorbi smo nekakva mirođija). Kad se malo izmakneš i pogledaš onako neutralno sa strane pa toga po Srbiji a i u Apatinu koliko hoćeš ali nisu na pozicijama vlasti ''žuti'' pa valjda nije država još stigla do njih...


среда, 18. децембар 2013. године

PIJAČARINA I ''PARTIZAN''

KAŽU DA JE GOTOVO

Radovi na bivšem ''Partizanu'' i naveliko najavljivanoj i svečano kamenotemeljcopolaganja na Zelenoj pijaci sve sa belim mrsom ''Partizan'', upućeni kažu, privode se kraju, oni bolje informisani kažu da je GOTOVO... sve nešto mislim da je to sve bilo gotovo i pre početka, ali šta ćeš u nas Srba sve mora onako izokola da narod ne bi shvatio o čemu se radi... evo ga proširio se ''selom'' aber da će na ovoj lokaciji uhlebljenje naći više desetina onih što posao izgubiše u opštini bez budućnosti...


четвртак, 01. мај 2014.

PIJACA, APATINSKI TRŽNI CENTAR ILI ZELENA PIJACA ''PARTIZAN''

50% + 50% NIJE LI 100%?
I GDE TO NESTADE ''NAŠE''?

Godinama, decenijama, gotovo i vekovima u Apatinu se priča o pijaci i problemima sa lokacijom iste i uslovima tehničkim, higijenskim i ostalim... i evo ''najzad'' primakao se i taj ''istorijski'' datum da se pitanje PJACE reši za vjeki vjekov... pisuckao ja u blogu o ovom fenomenu i o onome kako se počelo graditi jedno pa se rodilo drugo a sad izgleda nastade i treće.
Elem, opštinski čelnici ušli u javno-privatno partnerstvo, toliko je to sve bilo javno da je ispalo na kraju tajno. Kako tajno? Lepo, ono se otoič ''naši'' sa partnerom dogovorili da daju plac i da će rešiti i otkup porušenih kuća, bilo tu svega i svačega, i račun opštinski blokiran i sudskih izvršenja, k'o na crtanom filmu u 3LPM... neki procenat buduće izgrađene, kako tada rekoše zelene pijace ''Partizan'', trebao kao da bude i opštinski, tu i neki kvadrati lokala i kvadrati tezgi i vazdušni prostor... sve kako se čini nakon izjave direktora ''ATC'' (Apatinskog tržnog centra) 50% je njegovo a 50% Holandsko... gde tu nestade ''naše'' – opštinsko i srpsko breeee...


 Него срећни вам празници рада, и нека вам је на здравље роштиљ све са младим луком и обашка преливено пивом или још боље вином...

 Mirko S. Vraneš