недеља, 01. март 2015.

NAPREDNJAK U OF(P)SAJDU, PIŠTALJKA REAGOVALA...FONTANA ŽELJA!?

''Kad vidim kako žive rukovodioci, uvek se zapitam - šta narod traži bolje od toga!''aforizam, autor Radmilo Mićković

          Godinama već u Apatinu postoje sumnje u sumnjive rabote ovih na vlasti, bilo tu svega i svačega od nenamenskog trošenja sredstava iz samodoprinosa, preko abnormalnih troškova reprezentacije – potrošnje goriva za službene automobile – telefonskih računa – računa za internet usluge i daljinski nadzor pa do ''posredovanja'' kod tenderisanja i investicija... nema smisla da nabrajam... retko ko o tome šta sme javno reći, a napisati e to je tek raritet, nego nešto sam se bavio kao istraživačkim novinarstvom pa to kačio na ovaj glog, onomad objavih ja mejl koji mi doturi savesna građanka-građanin:

недеља, 12. октобар 2014.

FONTANDŽIJE, BEHATONDŽIJE...

POŠTENJAČINE ''NAŠE'' PREPOŠTENE!?


        ''Sedi na dve stolice. Da ne bi sedeo na optuženičkoj klupi.'' aforizam, autor Aleksandar Čotrić

        Behatonizacija  je pojava u Srbiji gde se masovno na javnim površinama koristi behaton, uz behaton doda se tu nešto rasvete, ponešto parking mesta, koja klupica sa naslonom i brez, vajarski uradak i pokoja fontanica... neretko iza behatonizacije stoji i mahinacija lokalne vlasti, oće reći što se god više behatonizuje tu i prilika da se više krade, ima više nivoa krađe tokom behatonizacije od izrade projektne dokumentacije  preko nameštenih ili nepostojećih tendera do nabavke materijala...


        Evo ga zadnjeg dana mačijeg meseca,februara, izađe ova priča sve sa prilozima na sajtu UZBUNJIVAČA:


Председник апатинске дирекције у сукобу интереса
 
28.02.2015        Јавно предузеће Дирекција за изградњу Апатина доделило је априла 2013. године у поступку јавне набавке посао вредан 2,1 милион динара фирми ''Гранд-Инвест'', чији је заступник Велимир Ковачевић председник надзорног одбора те исте дирекције. Ковачевић је у исто време био и председник Општинског одбора Српске напредне странке у Апатину. Власник фирме ''Гранд-Инвест'' је Ђорђе Ковачевић, брат тадашњег првог ''напредњака'' Апатина. Осим тога, Велимир Ковачевић у општини Апатин обавља и послове грађевинског инспектора, а посао који је додељен његовом брату Ђорђу управо је из надлежности за коју је он задужен, пошто је реч о извођењу грађевинских и архитектонских радова на изградњи фонтане на Тргу Николе Тесле у Апатину.
        Иако се према подацима Агенције за привредне регистре као заступник фирме ''Гранд-Инвест'' води Велимир Ђорђевић, а не Велимир Ковачевић, власник поменуте фирме Ђорђе Ковачевић тврди да се ради о грешци АПР-а.

        Он је у изјави за Пиштаљку рекао да је грешка настала када се по оснивању АПР вршила пререгистрација фирме из надлежног суда и да је он уписао свог брата Велимира Ковачевића као заступника ''јер није знао кога другог''. Ђорђе Ковачевић још тврди да ову грешку није исправио ''јер га не тангира превише'', пошто његов брат, који је знао да је уписан као заступник, нема везе са пословањем ''Гранд-Инвеста'' и не потписује никакве папире везане за фирму.
        Међутим, иста грешка је у регистру АПР направљена и када је у питању Дирекција за изградњу. Наиме, особа са истим именом и истим матичним бројем, Велимир Ђорђевић, уписана је као председник надзорног одбора, иако у Дирекцији тврде да таквог тамо нема и да је председник надзорног одбора Ковачевић.
          Велимир Ковачевић није хтео да разговара са новинаром Пиштаљке и уместо одговора на постављена питања спустио је слушалицу.
        Поступак јавне набавке за извођење грађевинских и архитектонских радова при изградњи фонтане на Тргу Николе Тесле био је такав да је понуда фирме ''Гранд-Инвест'' била само за 15.000 динара, односно 0,7 процената мања од укупне процењене вредности ове јавне набавке која је износила 2,1 милион динара.
        За добијање посла преко јавне набавке коју је расписала Дирекција за изградњу Апатина надметале су се још три фирме. Предузеће ''Војпут'' Суботица је одбијено јер понуду није доставило на обрасцу конкурсне документације него на меморандуму и као таква је оцењена као неправилна те уопште и није узета у разматрање. Остале две фирме послале су понуде коју су биле скупље од ''Гранд- Инвеста''. Предузеће ''Домус'' је имало понуду у оквиру процењене вредности наручиоца, а само је понуда фирме ''Водотерминг'' премашивала износ од задатих 2,1 милиона динара.
        Председница четворочлане Комисије која је оцењивала и разматрала понуде била је Марина Шакић, такође чланица Надзорног одбора Дирекције за изградњу Апатина на чијем је челу Велимир Ковачевић. С обзиром на то да је то јавна набавка мале вредности, то значи да је наручилац сам бирао фирме којима ће послати позив за подношење понуда.
        Ђорђе Ковачевић међутим тврди да његова фирма није добила позив од дирекције да поднесе понуду за поменуту јавну набавку. Он је навео да је за јавну набавку ''чуо од комшинице Биљане Деснице'', која је иначе била и члан комисије која је одлучивала о јавној набавци. Потом је, како је рекао, ''од директора Дирекције Милана Павковића добио дозволу да поднесе понуду''.
        Финансијски извештаји ''Гранд-Инвеста'' показују да је ова фирма  у 2013. години остварила укупан приход од око 10,5 милиона динара што говори да је посао изградње фонтане у Апатину вредности 2,1 милиона динара донео петину њених годишњих прихода.
        Власт у Апатину дуги низ година држи Социјалистичка партија Србије на челу са Живорадом Смиљанићем, док ''напредњаци'' у Скупштини општине Апатин имају само два одборничка места. По наводима из медија, Велимир Ковачевић очекује да ће на следећим локалним изборима у Апатину СНС преузети власт јер је на парламентарним изборима одржаним протекле године листа ''Александар Вучић – Будућност у коју верујем'' освојила око 44 одсто гласова. СПС је тада освојила 24 одсто гласова.

НАПОМЕНА: Општински одбор СНС у Апатину распуштен је у октобру прошле године, а за повереника је именован Илија Бурсаћ. Извињавамо се због грешке у ранијој верзији текста.

ПРИЛОГ:


        Sve nešto razmišljam kako to kad neko politički zglajza pa ga netom po tome počnu tovariti, a o onima koji i dalje ''jašu'' ni abera??? Valjda će i ''jahači'' jednog lepog dana a možda i pre doći na red!!!

Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар