понедељак, 06. јун 2016.

3. deo - SVEMU DOĐE KRAJ...


ПРЕИСПИТАТИ ФИНАНСИЈСКЕ ТРАНСАКЦИЈЕ НА РЕЛАЦИЈИ ОПШТИНСКИ БУЏЕТ – ТВ АПАТИН И НОВИ ГЛАС КОМУНЕ

        ''Можете неко време варати све људе, можете све време варати неке људе, али не можете све време варати све људе.'' - Рокфелер


        Читаност Апатинских хроника скочила у небо... телефон и мејл ми се усијали... са југа из срца Србије стиже мејл Друга Црног...

From: Marko Knezevic
To: Mirko Vranes

Monday 06. june 2016.  at 2:51 PM

Мирко пријатељу, читам ово о медијима што Софија и Јаца написаше, убо си тему, питам се како ће нова локална власт реаговати... знам вас и јасно ми је да је ово порука новој локалној власти... Журим за Приштину, на брзину сам написао... то је мој допринос овој теми, ти слободно преправи словне и граматичке грешке ако их има. Поздрави све наше од Друга Црног са Косова и Метохије.


        ПРОВЕРИТИ ТОКОВЕ НОВЦА

Није питање спрега бивше локалне власти са медијима, колико је упитно етикетирање новинара на оне првог и другог реда. То етикетирање је спровођено од колега, они новинари који су писали о власти критички и  објективно били су од својих колега послушника стављени на стуб срама путем локаних електронских и штампаних медија. Сад да ли су то новинари радили самоиницијативно или по нечијем налогу не мења ствар, нанели су велико зло својим колегама за које нема оправдања.
Чињеница јесте да је господин Попов дошао у Апатин на позив бившег председника господина Смиљанића др Живорада, то је негде и легитимно, пракса је... међутим, ваља испитати финансијско пословање медија, те њихов однос према друштвено  - политичкој и приватној свфери. Ту се највероватније крије финансијска спрега локалне власти и медија или боље рећи председника општине и власника медија. За преиспитивање је и начин на који су су медији финансирани, пре свега преиспитати евентуалну штетност уговора по локалну самоуправу, питање је  да ли су медији плаћали своје обавезе према држави и власнику пословног простора који су годинама користили, да ли се путем медија новац извлачио и Апатина по разним основама. То је битно и треба да буде представљено свим грађанима и стручној јавности. 
Годинама су медији у Апатину били ''бич'' у руци једног човека и политички неистомишљеници су провлачени кроз блато и тоне зла им је падало на галву, али није то проблем, нити себе ни било ког другог који се бави политиком видим као жртву или душевно осакаћеног због напада медија, онај ко се бави политикм мора бити спреман на такве ствари, а онај ко не може то да истрпи њему и није место у политици, али чему је било блаћење колега новинара и обичних грађана који се политиком нису бавили нити су било којој политичкој опцији припадали.
По мени, највећи проблем медија у Апатину јесте понашање локалне власти приликом гашења Радио Апатина, преконпоновања ИЦ Гласа Комуне у ТВ Апатин и Нови Глас комуне, те однос према независним новинарима. Све може да се трпи, али толика количина беса, мржње, сујете од једне стране медијских радника према другима је недопустиво и неопростиво. Шта је решење? Не знам. Нова власт у Апатину мора добро сагледати све чињенице ПРОПРАТИТИ ТОКОВЕ НОВЦА и ако има елемената за кривичне пријаве, приступити истим и поднети тужбе. Шта радити са запосленима у ТВ Апатин и НГК? Да ли ту кућу гасити укидањем финансирања са буџета? Да ли расписати нови конкурс за финансирање медија. Обавезно испитати и објавити каква је уопште власничка структура у локалним медијима. Овде треба обухватити све регисроване локалне медије.
        Морам се присетити и мог полицијског саслушања поводом такозване претње ТВ Апатину и НГК путем фејсбука... преписке са Културним центром и Народном библиотеком... те судске тргикомичне збрке са мојим дедом чије име са поносом носим који је ни крив ни дужан малте не у пратњи полиције доведен на суд ради фејсбуковања а не зна ништа од тих новотарија... У сваком случају за мене је била интересантна епизода са надобудним послушницима који су себе називали а изгледа и даље називају новинарима...
Али пре свега желим само истину и правду за моје пријатеље: Јасну Јацу Миљуш, Софију Пуалић-Шперо, Јована Бањца и Мирка Вранеша.

Марко КнежевићАутор блога: Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар