среда, 03. август 2016.

ЧАРШИЈА К'О ЧАРШИЈА...

''ПРАВИЋЕМО МИ ЊЕГА ОД БЛАТА!''
...знају у нас рећи по накнадној памети када некога више нема на позицији са које је нешто водио, исти ти знали су пре да дрвље и камење бацају на њега, да га посипају катраном и перјем, да га ваљају по говнима... помињући овога кога се сад са сетом и нескривеним симпатијама сећају. Кад тад (што пре то боље) мораће у Србији да одраде посао психолози, социолози... да стање свести колектива и појединца доведу у нормалу, па да живимо к'о сав нормалан свет.

 

''Zaklinjanjem u vođe ili zaklanjanjem iza njih, svojim izborima otvaraju vrata šarlatanskoj politici samozvanih narodnih vođa koji im obećavaju 'kule i gradove', bez rada i žrtava, uz ogromnu količinu   'hleba i igara.'''Duško Radosavljević  

        Главна тема у нашој чаршији, по кафанама и кафићима, у редовима за цркавицу од пензије дићи и струју платити, по кућама... постадоше локални напредњаци (боље рећи њихови потези и планиране кадровске промене)  што је у једну руку и нормално, како су на априлилиским изборима освојили локалну власт почели су спроводити своје замисли и идеје, неком се то не свиђа али тако вам је то у Србији ко освоји власт све схвати као своју прћију и све хоће да мења. Почиње се тад и са кадровисањем, сад да ли је неко радио добро или радио лоше није битно најбитније је што како знају рећи победници ''није наш'' и трега га мењати нашим. Што тај наш (читај њихов) може бити тупсон у 3ЛПМ нема везе, све мисле -  неће ништа пропасти за четири године а треба човеку помоћи да се нешто овајди па ипак је наш... а претходника оцрне к'о да је из централне Африке.
         Елем, у Апатину нова власт долази а стара одлази али вазда остају акције попут: запрашивања комараца, чишћење снега са саобраћајница, организовање Рибарских вечери, одвожење смећа (лети са траговима смрдљивог ''коктела'' а зими са лежећим полицајцима од пепела по цести), уклањање напуштених паса са улица, уклањање затечених кадрова претходне власти... За уклањање напуштених паса (усталио се пежоративан назив - пси луталице) распише се тендер (раније су ловци то решавали ноћом по преком поступку - било крви до колена по улицама града будућности), појави се некаква шинтерско-хигијенска фирма победи на тендеру те потпише уговор, покупи несретне животиње, одвезе их у ''азил'' у Ново Село код Врњачке Бање и након неколико дана злопаћена усмрте исте те некада нечије кућне љубимце... Шта се ради са затеченим кадровима смењене власти на радним местима то је посебна прича и све то неодољиво личи на шинтерај, ту и напуштени кадрови, ту и неодговорни ''власници'' истих тих ''љубимаца'', ту и ''азил'' па ко преживи преживи, добар део кадрова претходника ''нањуши'' опасност јер је научио знање па се на време прешалтује у победнике, е, то је тек за шинтеризацију.
           А, народ к'о народ прича и наслађује се туђом муком, сада да ли са муком напуштених паса или са муком напуштених кадрова како ко... мање-више сви ''жале'' несретне животиње и још несретније кадрове за које знају рећи све спомињући име презиме и надимак уклоњеног - ''Правићемо ми њега од блата!'' Док ова игранка боље рећи будалаштина буде трајала нема нама изласка из блата.


        Ономад, има томе баш подоста, доста воде Дунавом протекло, на Апатинским хроникама ''окачих'' нешто о НАПРЕДЊАЦИМА:
         Ништа ја ту не би мењ'о у тексту, једино да се још једаред пардонирам гос'н Ђоки Балашевићу што му дивну песму оскрнавих.


...Da li je za izbor onih koji će voditi računa o o visini lokalnih taksi, javnoj rasveti, odnošenju smeća u vašem mestu presudno ime velikog narodnog vođe ili kvalitet onih koji su se zaklonili iza njegovog imena?

Nadežda Milenković kaže: ''Sve dok bude dovoljno birača koji misle da nam treba jedna čvrsta ruka umesto mnogo čvrstih institucija i zakona, dotle će i lideri sebe preporučivati biračima manirom 'ja sam bog i batina'. Ovo je prvi put u istoriji da prvi čovek države izlazi, bez imena stranke, na izbore. To je i logično. Cela kampanja, pritom mislim na četvorogodišnju kampanju, svela se na promociju jednog čoveka. Realno, samo je pitanje vremena kada će stranka da se preimenuje u 'Stranka Aleksandar Vučić'. Do tada, njegovo ime na lokalnim listama sugeriše biračima da će on lično brinuti i o njihovom blagostanju kao što brine o celoj naciji. Vučić se ne kandiduje za lokalne funkcije, ali se kandiduje za sve lokalne poslove. Ne samo da obećava da će lično sve da radi, nego i da će obići i svaku školu, pa i svaki školski WC. Slična obećanja je davao i kad se kandidovao za gradonačelnika Beograda – tvrdio je da će lično svakog jutra u šest sati proveriti da li su svi gradski autobusi čisti. Zamislite samo direktora firme koji svakoga dana proverava sve klozete!? To, naravno, nije u skladu sa upravljačkom funkcijom. Međutim, u skladu je sa duboko patrijarhalnim društvom u kojem se podrazumeva da glava porodice vedri i oblači, hrani i oblači, odlučuje o životu i smrti.'' - http://voice.org.rs/narodni-voda-za-komunalne-poslove/

Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар