субота, 17. септембар 2016.

МИЛЕНИЈУМИСАЊЕ…


МАЛО ЛИ ЈЕ, ПЕТ ГОДИНА КАШЊЕЊА!


''Није трагедија што су нак кола кренула низбрдо, већ што су коњи остали на врху.'' – афоризам, аутор Раде Јовановић (1939-2016)

Промоција једне књиге, ма каква она била, је културни догађај за средину где се иста промовише-представља, по правилу то се обави у институцији којој то и приличи, најчешће је то библиотека или књижара. Публику чине они који воле књиге или су заинтересовани за ону којој је промоција и посвећена. Шта бива када промоција књиге која треба да је интересантна многима јер је реч о монографији ''Миленијум Апатина'' непотребно поприми политичку конотацију, где ''бирана'' публика постаје свесно или несвесно параван једне политичке опције, боље рећи још једна промоција лика и дела појединца којем је власт изнад свега, и тако књига падне у други или трећи план. Kако је бившем Газди све се чини досадно у пензији мало мало организује некакву параду, тако и један догађај који је требао да буде у миљеу културе постаде једнопартијска сесија бившег локалног функционера.


U Banji Junaković promovisana monografija "Milenijum Apatina"

Subota, 17. septembar 2016 god.


U banji ''Junaković'' je u prisustvu brojne publike, održana promocija monografije ''Milenijum Apatina''. Monografiju je predstavio njen priređivač novinar i publicista Miodrag Popov...
...Na promociji je o ideji pisanja ovakve monografije, njenom stvaranju, ali i razvoju grada poslednjih nekoliko decenija, govorio i dr Živorad Smiljanić, inicijator monografije.

Елем, све би то било ОК да изгледа исту ту монографију није финансирала локална самоуправа средствима из буџета свих грађана. Како то да је аутор баш постао горе поменути? То најбоље зна онај други (пардон ПРВИ) исто горе поменути. Зар није било нормално да се пред миленијумски јубилеј Апатина  распише конкурс за аутора или још боље групу аутора па да се зна ко шта и за колико пара ради, да се зна рок до када књига треба да се појави пред читалачком публиком, све се чини да је монографија окаснила ''само'' 5 година (Апатин 1011-2011)...Било би и коректно да су се уредила ауторска и остала права аутора, финансијера, издавача, општине Апатин... и тада не би било места за чаршијска оговарања, наглабања и инсинуације.

Поводом тада предстојећег миленијума (1000 година) Апатина писао ја 2010. године у Апатинским новинама и Апатинским хроникама.

Апатинске новине број 38. – 15.04.2010. године

 

понедељак, 08. новембар 2010.

АПАТИНСКИ МИЛЕНИЈУМ

1011. - 2011.

Благовести, среда, Ускрс (заједнички - пао у исти датум) прош'о, пост прош'о, у центру сретнем другара… Пало ми на памет, октобра 2009. године, да би било добро написати монографију о овом несвакидашњем јубилеју којим се не може похвалити баш много насеља у свету а камоли у Србији. 
Ономад, у Београду, 2009. године, на 54. МЕЂУНАРОДНОМ БЕОГРАДСКОМ САЈМУ КЊИГА (26.10. – 01.11.2009.), сунчане среде, 28. октобра, на штанду издавачке куће ''Агора'' из Зрењанина био позвани гост, након сусрета и договора на промоцији књигње добитнице НИН-ове награде за 2008. годину у Апатину аутора Владимира Пиштала ''ТЕСЛА, ПОРТРЕТ МЕЂУ МАСКАМА'' и реализоване куповине двадесет примерака исте те додељене победницима на ''Личком вишебоју''... на штанду уз пићенце-мезенце и пријатељски разговор купио још неке књиге истог аутора међу којима и ''МИЛЕНИЈУМ У БЕОГРАДУ''... ту и идеја да би тако нешто могло бити и о Апатину али као монографија а не као приче у књизи Владимира Пиштала.

Прошла јубиларна година а од монографије ни трага ни гласа...


четвртак, 08. новембар 2012.

МУЗЕЈ, МОНОГРАФИЈА ...

МИЛЕНИЈУМ ...

Пре неки дан поведем разговор са једним познаником, каже лепо човек да скупља све о Апатину и жали се да нема књигу ''Апатин кроз векове'' друго издање и монографију ''1000 година Апатина''...

Аутор блога: Мирко С. Вранеш   

Нема коментара:

Постави коментар