субота, 10. септембар 2016.

KOMUNALNA PITANJA?


''Treba li da se piše kako bi nadležni reagovali?''

TREBA NEGO ŠTA!

Curenje otkloniti...


Leglo komaraca i...

          ''Treba li da se piše kako bi nadležni reagovali?'' Ovom rečenicom završi Sofi svoju kolumnu objavljenu juče na E-portalu Radio Dunava. Godinama se svi koji nešto pišu o aktuelnim dešavanjima, što bi rekli, sa terena isto to pitaju... odgovor je krajnje jednostavan, nego šta nego treba da pišu ne samo oni nego i svi ostali da pišu i da pričaju šta im je problem, kako se on može rešiti, da svakako treba zaboraviti na sebičnost i lični interes koji je svojstven većini nas odrastalih u totalitarnom sistemu tipa komunizam ili tipa ova nakaradna demokratija gde ni D od iste te demokratije ne postoji... treba postavljati pitanja o onome što nas okružuje i što nam čini probleme, ajde da se fokusiramo na komunalne teme jer je za to lokalna vlast 100% odgovorna da ih rešava u interesu građana i niko tu iznad nje ne postoji, lepše je možda umesto vlasti reći servis, da tu su oni koje je narod izabrao da servisiraju i na taj način omoguće normalan život svim građanima.
Nema pešačkog prelaza, tu Autobuska stanica, tu supermarket Univer... mladi ljudi tuda idu u mašinsku školu...


Pešački bi mogao možda da bude baš ovde!
        Teško je bilo, u prethodnom periodu obeleženim autokratskodiktatorskim miljeom druga dr Živorada Smiljanića, vlasnicima medijima i novinarima načinjati bilo koju pa i komunalnu temu, jer se Žika automatski osećao (inače među nama da ostane, osećao se on baš na svega i svašta) prozvanim i kritikovanim, te se zlotvorski ponašao prema svima onima koji su išta smeli da kažu ili napišu ne daj Bože, to se smatrao napad na vlast i automatski njegovu personu lično.
Postoji rešenje i za ovo, koktel na cesti posle odvoženja smeća.

Mnogo bi lepše i bez smrada bilo kada bi nestali ovakvi prizori sa naših ulica.
        Iskreno me raduje promena u ponašanju kod nekih lokalnih medija, osokoljenih normalnim i kulturnim ponašanjem najviših predstavnika lokalne vlasti, evo ovih dana vidim i čujem da neki od njih načinju komunalne teme i na taj način, po mom skromnom mišljenju, pomažu vlastima skretanjem pažnje šta bi trebalo da se uradi, sad da li je to: novi pešački prelaz, ležeći policajac, biciklana na pijaci, parking, košenje trave, uklanjanje ambrozije, nadstrešnica na autobuskom stajalištu, održavanje čistoće kontejnera, uređenje plaže na Dunavu... ili bilo šta drugo, bitno je da se uspostavi komunikacija na relaciji građani – servis (vlast) bez ikakve loše namere, da niko nikome zlo ne želi i da mu o glavi - ostanku na vlasti radi. Kada ova do sad jednosmerna ''ulica'' (čitaj komunikacija) preraste u dvosmernu, e onda se može govoriti o začecima demokratizacije društva, ako u ničemu a ono po pitanju komunalnih problema.

Ulica Marka Oreškovića pešački prelaz gde mu mesto nije.

Novi pešački prelaz u pravcu pešačke staze iz Glavne ulice... gde mu je i mesto!
          I nakon toga zna se, nastavak komunikacije i zajeddničke akcije u drugim sverama života i zajedničkog suživota, bez podele po bilo kojim osnovama, jer morate priznati da su nam komunalni problemi, funkcionisanje medicinske zaštite, obrazovanje, kultura, očuvanje životne sredine, briga o starima i osobama sa posebnim potrebama, briga o deci... svima zajednički.


PS Pohvala za zaposlene iz Našeg Doma, četvrtak sabajle nema vode u bloku 57, pukla okitenska cev pri kraju ulice Branka Ćopića, 06:30 rovokopač i ekipa radnika sa lopatama počeše potragu za mestom havarije... obavestiše građane da će kvar biti otklonjen do 13:00, 08:45 kamion sa dve cisterne pitke vode dovežen u Prvomajskој ulici, narod nosi vodu treba za sve i svašta od umivanja i kuvanja, preko pranja do ispiranja WC šolja... 


           Među spletom el. kablova, cevi i... nađeno naprsnuće, otklonjen kvar i u 09:30 sve OK k'o da havarije ni bilo nije. SVAKA ČAST!

Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар