петак, 09. септембар 2016.

POZAJMLJENI TEKST!MARČELOMuzičar Marko Šelić Marčelo o izložbi naprednjaka i cenzuri u Kruševačkom pozorištu

Cirkus je konačna destinacija izložbe "Necenzurisane laži"

Radoslav Lale Pavlović da organizuje i izložbu portreta svog predsednika

Izložba ne čudi - sledeći korak biće da gospodin Radoslav Lale Pavlović organizuje i izložbu portreta svog predsednika.

Onih istih portreta koje deli po domovima kulture širom zemlje priželjkujući renesansu titoističkog idolopoklonstva - kaže za Danas muzičar Marko Šelić Marčelo povodom postavke ''Necenzurisane laži'', koja je izložena u Kruševačkom pozorištu.
U ovom teatru već neko vreme ne igra se predstava ''Doktor Nušić'', čij je Marčelo pisac songova. Moderna adaptacija komada ''Dr'' Branislava Nušića o društvu u kome se falsifikuju diplome, i gde svako sa malo novca može da postane akademski građanin, izazvala je burne reakcije.
Između ostalog, Radoslav Lale Pavlović, savetnik za kulturu predsednika Republike Srbije, i inače, predsednik Upravnog odbora Kruševačkog pozorišta, zahtevao je da se izbaci scena u kojoj se pojavljuje slika koja liči na Tomislava Nikolića.

- Potvrđujem da je posle premijere predstave ''Doktor Nušić'' - insinuirajući da će upravnik Branislav Nedić snositi posledice, Pavlović pokušao da ubedi Kokana da izbaci deo predstave, onaj u kom ide moj stih "...I ne štedi ambiciju, nemoj da si škrt: posle obične diplome, kupi sebi dr!", jer je u blurovanoj slici koja se u taj čas ukaže na pozornici - a na kojoj, naglašavam i dokazivo je, zapravo nije predsednik - prepoznao predsednika. To je verovatno posledica stalnog piljenja u te uramljene slike, gospodin bi od silne posvećenosti i u Roršahovoj mrlji ugledao svog predsednika - kaže Marčelo.

Kokan Mladenović je nedavno u intervjuu za Danas izjavio da njegove predstave ne mogu da se izvode u Kruševačkom pozorištu.

- Ne treba, međutim, gubiti iz vida da se u sve što se dalje dešavalo oko Kokanovih predstava pomalo mešuckala i aktuelna pop-ikona (ili bar svakako ikona) gospodin Bratislav Gašić: poslednja reč o tome da Kokana ni u jednom obliku tu više ne sme biti bila je njegova - smatra Marčelo.

U međuvremenu, dogodilo se da i predstava za decu koju je on priprema u Kruševačkom pozorištu bude skinuta sa repertoara nakon samo nekoliko proba.

- Moja je pak predstava bila žrtvovana na oltaru autocenzure upravnika Nedića, te nije ni stigla da nanese silan duševni bol ikonografima i portretašima: upravnik je, koliko znam, sam odlučio da otkaže stvar posle nekoliko proba, jer je komad bio previše satiričan - bila je to priča o pametnim klincima koji pokušavaju da urade nešto plemenito u kraljevstvu kojim vlada nepismeni kralj, dok se o svemu zapravo pita jedan drugi dvorjanin. Hvala vam što me puštate da ovako necenzurisano lažem, čime zajedno podržavamo nove postavke ''Necenzurisanih laži'' - želim toj izložbi sav uspeh na putu da nadraste pozorište i stigne na svoju konačnu destinaciju, u cirkus - zaključio je Marko Šelić.


Autor bloga: Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар