уторак, 15. новембар 2016.

NEMA 'LEBA OD OVIH ALEKOVIH…


ILI SU TRALJAVCI NAJOBIČNIJI ILI IH ZABOLE ĆOŠAK
ZA GRAĐANE?

»Је ли време за убрзани курс руског, за бежање у подрум, или само за уобичајену борбу за опстанак у предуго транзиционој, али зато напредној и шпијунима крцатој Србији?« - Вера Дидановић | НИН, број 3436, 03. новембар 2016. годинe

        Onomad, početkom septembra, napisah ja ovde u Apatinskim hronikama nešto o porezu, ponešto o rešenjima za isti i svašta nešto o uplatnicama za isti:
        Sad u nedelju, i juče u ponedeljak, mediji se raskokodakali kako je isti taj ponedeljak zadnji dan za uplatu poreza na imovinu... preturam sve spise po raznoraznim fasciklama i fijokama ne bi li našao uplatnice za ovaj poreski kvartal, žena mi lakonski dobaci - Nemoj da tražiš, niko u ulici nije dobio uplatnicu, nego idi ti lepo pa plati to što treba, to nam je što nam je, ovi iz opštine su traljavci da traljaviji ne mogu biti.  Tu ja odgovorih onako svega i svačega, kako inače znam, a znab baš-baš ... ''odletiše'' svi iz opštinske administracije onako na gomili u 3LPM, bi tu još svakojakih prideva u navođenju naziva raznoraznih životinja, počev od magaraca, preko volova i konja, pa sve do svinja i majmuna. Nađem prazan obrazac naloga za uplatu, onako u dva primerka, ispišem kako valja, natakarim se na baciklo i pravac centar našeg nikada više grada, sada već i slep vidi definitivno varošice bez budućnosti, ma koliko se ovi lajt radikali – naprednjačine najobičnije upinjali da nam objasne: da ako oni budu dugo na vlasti kao što je Žile bio ima da nam poteče med i mleko. Pre će na vrbi da rodi grožđe no što će ovde, naročito sa ovima na čelu, ikada i išta biti bolje, ne kažem da za ove na vlasti ništa nije bolje, većini nikada nije i neće biti bolje… Gde god krenem ono narod visi sve na vratima, navalili da plaćaju, nema zajebancije više sa državom, tu kamate, tu kazne, tu plenidbe… jebote k'o u vreme inkvizicije ima da nas i na lomaču ture ako se dan kasni sa uplatom poreza i ostalih nameta... proradi mi kliker pa ''skoknem'' ti ja do jednog auto servisa gde se i tehnički pregledi vozila vrše, i tamo ispred mene samo moj školski kolega iz MŠC ''Božidar Maslarić''... platim ti ja tu i porez na imovinu i odvodnjavanje za ženu mi i za mene mi.

        Jutros, onako biće 9 ili pola 10, ali neće biti posle 10, jedan tip od poštanskog sandučeta do poštanskog sandučeta ubacuje priznanice za porez.
-         Ti ga poranio majstore, rok za plaćanje istekao juče! – dobacih ja.
-         Pusti me, u petak smo dobili pune kutije uplatnica sve izmešano, razvrstavali smo sve do sinoć. – reče čovek.
Vidim i njemu, da izvinete, pun kur.. i uplatnica i poštanskih sandučića i stranačkih kolovođa preko kojih jedva i ovaj kurirsko-poštarski poslić dobi... oćutah jer nema smisla da čoveku još više stajem na muku.


        Nego, gospođe-gospođice naprednjakinje i gospodo-gospodinčići naprednjačinčići iz lokalne vlasti, ima li ikakve šanse da vi napokon nešto uradite na vreme i kako valja, ili ste svi onako na gomili traljavci najobičniji bez plana i ideje ili vas zabole kur.. za građanke i građane. Sve nešto mislim da će za prvi kvartal sledeće godine opet od vrata do vrata da krenu naprednjačke trojke, ali ovaj put ne da nas ubeđuju kako su najbolji i kako imaju kapacitet da vrše najbolju vlast, kako treba spojiti vertikale vkasti i u svim Mesnim zajednicama pa i u našoj galaksiji a i šire... već da na vreme donesu poreska rešenja i uplatnice, ako ne znaju šta i kako treba da rade valjda bar znaju ''poštari'' da budu.

»Ko je Hamlet našeg vremena? (N. Kovačević - novinar)
To je svako ko se usuđuje da misli. Svako ko se pita – šta se to dešava sa ovim životom, koji je njegov smisao, zašto ćutimo, zbog čega životarimo, umesto da živimo. Zašto vrtimo točak kao hrčak u kavezu, umesto da podignemo glas, da se bunimo, da menjamo svoje živote? Svako ko se usuđuje da misli o tome, on je današnji Hamlet.« Nebojša Glogovac | Danas, 11. novembar 2016. godine
Mirko S. Vraneš    

Нема коментара:

Постави коментар