понедељак, 16. јануар 2017.

2. deo - ''Lebdeći Tesla'' na kilo...


ZA NESPORAZUM NA RELACIJI UŽIČKA VLAST VAJAR ''KRIV'' NOVINAR?


''Mi uvek znamo koja je strana pogrešna. Koju god da izaberemo, ta je!'' – aforizam, autor Ninus Nestorović

        Apatinskog ''Lebdećeg Teslu'' niko ne planira vratiti autoru ali zato Ere (Užičani) svog ''Lebdećeg Teslu'' vratiše autoru u dvorište. Tu pre neki dan preneo ja vest o problemima na relaciji vlast iz Užica – autor skulpture ''Lebdeći Tesla'' Dragan Radenović... kad se ono zakuvalo i ispade da je za sve kriv novinar koji izvesti o ovom dešavanju.


Reagovanje gradonačelnika Užica na pismo vajara Dragana Radenovića, autora skulpture ''Lebdeći Tesla'' (Danas, 10. 01. 2017.)

Nismo znali da identična skulptura postoji u Apatinu

Piše: N. Kovačević |Danas| Užice 14. januar 2017.

Posredstvom predstavnika Udruženja Užičana u Beogradu, koji su predložili da se skulptura ''Lebdeći Tesla'' privremeno postavi u Užicu, najpre mi je rečeno da je njena cena 50.000 evra.
Kasnije, u direktnom razgovoru sa gospodinom Draganom Radenovićem, autorom skulpture, postigli smo dogovor da cena bude 40.000 evra. Tačno je da sam se nakon toga rukovao sa njim. Međutim, u tom momentu nismo znali da se identična skulptura istog autora nalazi u Apatinu, rekao je za Danas Tihomir Petković povodom pisma prof. dr Dragana Radenovića koje je, pod naslovom ''Kako se Nikola Tesla vratio u moje dvorište'', objavljeno u Danasu 10. januara ove godine.
- Kad smo saznali da se identična skulptura, istog autora, nalazi u Apatinu, razgovarali smo sa ljudima iz Udruženja Užičana u Beogradu kako bismo saznali da li je moguće da se snizi cena jer, kako navodi Petković, ''nije realno da tako visoka cena bude za delo koje nije unikat''.
- Posredstvom Narodnog muzeja Užice proverili smo cene livenja u dve livnice. U jednoj, pored Beograda, rečeno nam je da livenje košta nešto više od 30.000 evra, a u drugoj pored Čačka - oko 16.000 evra. Na osnovu toga, zamolio sam da se gospodinu Radenoviću prenese naša molba o cenu od 16.000 evra i da bismo, ako bi bila u tom iznosu, mogli da razmislimo o kupovini skulpture, uz pomoć užičkih privrednika. Međutim, dobio sam informaciju da Radenović nije spreman da snizi cenu i nakon konsultacija sa članovima Gradskog veća i reakcija užičke javnosti, odlučili smo da je to veliki iznos za odlivak skulpture koja već postoji. Mnogi u gradu su mi rekli da to nije realna cena i da moram da vodim računa o tome na koji način se troši novac iz gradskog budžeta. To je jedini razlog zbog čega ona nije ostala u Užicu, rekao je za Danas gradonačelnik Petković.
Na pitanje Danasa da li je sa autorom direktno razgovarao o ceni od 16.000 evra, on je rekao da nije, da ga je ''dva puta pozivao na mobilni telefon, ali da ga nije dobio'', a potom objasnio da su predstavnicima užičke vlasti ''stav autora o toj ceni preneli predstavnici Udruženja Užičana u Beogradu''.
- Duboko poštujem gospodina Radenovića i zbog kvaliteta skulpture i pozitivnih reakcija Užičana želeli smo da je otkupimo. Ukoliko autor bude spreman da razmišlja o nekoj drugoj ceni, mi smo spremni da o tome razgovaramo, poručio je Petković.
Inače, kako je Danas pisao, skulptura ''Lebdeći Tesla'' je, u julu 2015. godine, na inicijativu Udruženja Užičana u Beogradu, a povodom obeležavanja rođendana velikog naučnika, privremeno postavljena u Malom parku u centru grada. Međutim, kako predstavnici gradske vlasti i autor nisu uspeli da se dogovore o ceni, ona je, nažalost mnogih Užičana, 5. januara ove godine vraćena autoru.

Vajar ''odrubio glavu'' glasniku

Prof. dr Dragan Radenović u svom pismu Danasu navodi da sam se kao autor teksta ''Užice ostaje bez skulpture Lebdeći Tesla'' (Danas, 3. januar) ogrešio o profesiju, jer sam ''omogućio samo jednoj strani da iznese svoj stav'', ali ne i njemu. Prihvatam krivicu, uz objašnjenje da to nisam učinio, jer sam mišljenja da je pravo umetnika da za svoje delo zahteva novčanu nadoknadu za koju smatra da je prikladna, kao i zbog toga što smatram da on ne polaže račune Užičanima o načinu na koji se troši novac iz užičkog budžeta. S druge strane, veoma je važno da te račune građanima polažu predstavnici gradske vlasti i zbog toga sam uzeo izjavu od njih.
S druge strane, iako sam u pomenutom tekstu objavio isključivo izjavu Petra Blagojevića, člana Gradskog veća zaduženog za društvene delatnosti, bez ijednog mog komentara o (ne)prikladnosti cene ili umetničkoj vrednosti, niti sam utvrđivao originalnost navedenog skulptorskog dela, gospodin Radenović ne čita ono što je napisano već ono što, valjda, želi da pročita. Iako sam samo citirao gradskog zvaničnika, čiji je to resor, u svom pismu on navodi da sam ''neistinito i tendenciozno'' predstavio da je on ''insistirajući na ceni spomen- obeležja Nikoli Tesli, onemogućio gradsku upravu Užica i privrednike ovog kraja da ovo delo trajno ostane u Malom parku ovog grada''. Gospodin Radenović se ne bavi izjavom zvaničnika, već pokušava da njen sadržaj pripiše meni i da ''odrubi glavu'' glasniku. Napisao sam da će ''skulptura biti vraćena autoru'', što se dogodilo, jer ''predstavnici gradske vlasti nisu uspeli da ugovore sa njim cenu tog umetničkog dela'', što je takođe tačno. Šta je ''neistinito'', a šta ''tendenciozno'' u toj rečenici koju je, osim predstavnika gradske vlasti, potvrdio i sam Radenović u svom pismu?

Nenad Kovačević, dopisnik Danasa iz Užica


''Nije problem u tome što smo lud narod, nego što imamo vlast kakvu zaslužujemo.'' – aforizam, autor Milan Todorov

Autor bloga: Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар