недеља, 08. јануар 2017.

''Lebdeći Tesla'' na kilo...


ERE NEĆE KOPIJU!
»Nauka kaže: ''Sreća je zarazna. Ako su ljudi oko nas srećni veća je verovatnoća da ćemo i mi biti.'' Da li važi obrnuto? Sudeći po istraživanjima ova okolnost nam ne ide na ruku, a odnosi se na stanovnike Srbije koji su u kategorije ''nesrećnih naroda'', pa ako je oko mene većina nesrećna, i meni će trebati više truda.«  – Marijana Vilimirović | Danas, 05. januar 2017. godine

          Onomd, ima tome već godina, našu varošicu počeo da krasi čučeći Tesla, umetnik ga nazvao ''Lebdeći Tesla'', bilo tu i nekakve muljaže oko nabavke i plaćanja ove skulpture, pominjalo se tu i kako ko god poželi može da ima svog  ''Lebdećeg Teslu'', bili spremni umetnik i livci da ga štancuju. Podsetite se na:  http://mirko-apatinskehronike.blogspot.rs/2013/05/blog-post_19.html

        U Užicu na revers bi postavljen isti takva skulptura, ali Ere zapele pa hoće original i jedini primerak u svom gradu, i evo sad su naumili da vrate ''Lebdećeg Teslu'' u livnicu, gde će ga ili reciklirati ili nekome uvaliti, kao što su ga nama blentavim Ličanima uvalili.


Grad ne može da plati 40.000 evra

Užice ostaje bez skulpture "Lebdeći Tesla"

Piše: N. Kovačević |Danas| Užice 03. januar 2017.

Bronzana skulptura ''Lebdeći Tesla'', koja je u centru Užice bila privremeno postavljena u leto pre dve godine, biće vraćena autoru - beogradskom vajaru prof. dr Draganu Radenoviću, jer predstavnici gradske vlasti nisu uspeli da ugovore sa njim cenu tog umetničkog dela.
Skulptura je, pre dve godine, na incijativu Udruženja Užičana u Beogradu, povodom obeležavanja 159 godina od rođenja velikog naučnika, privremeno postavljena u Malom parku u centru grada. Kako je izazvala duševljenje građana, a i sam prostor je bio idelan za njeno postavljanje, predstavnici gradske vlasti su nameravali da je otkupe uz pomoć ovdašnjih privrednika, kako bi ona trajno ostala na tom mestu, ali nisu uspeli da ugovore odgovarajuću cenu.
- Autor je, na šta ima pravo, insistirao na iznosu od 40.000 evra. U jednom trenutku je izgledalo da ćemo uspeti da prikupimo novac, jer su predstavmici Udruženja Užičana u Beogradu razgovarali o tome sa nekoliko užičkih provrednika. Međutim, saznali smo da je identična skulptura postavljena u centru Apatina 2007. godine i da je skulptura u Užicu njena kopija. To ne umanjuje njenu umetničku vrednost ali mislimo da, uz dužno poštovanje, nije opravdano da platimo 40.000 evra za umetničko delo koje nije original - objasnio je za Danas Petar Blagojević, član Gradskog veća, navodeći da grad ''nije bio u mogućnosti da izdvoji toliki novac''.
- Privrednici nisu želeli da učestvuju u prikupljanju novca, ukoliko cena ne bude niža, pa je jedino rešenje da skulpturu vratimo umetniku i to ćemo za koji dan uraditi - rekao je Blagojević i najavio mogućnosti za uređenje Malog parka, nakon što bude uklonjena skulptura ''Lebdeći Tesla''.
- Razmišljamo o time da na tom prostoru, nakon konkursa, svoja dela izlažu umetnici iz Užica i užičkog regiona, lai i o tome da se, u okviru planirane rekonstrukcije tog dela centra grada, postavi fontana - objasnio je Blagojević.

Užice ima drugu skulpturu Tesle

Na platou ispred hidrocentrale ''Pod gradom'', koja je 1900. godine izgrađena po Teslinim principima polifaznih struja, odnosno samo pet godina nakon cetrale na Nijagari, pre nekoliko godina je postavljena bronzana skulptura velikog naučnika, čiji je autor akademik Nikola Jovanović, a ta obala reke Đetinje nazvana je Teslinim imenom.

       »Postoji jedno čudno pravilo. Što je neko društvo nesrećnije, to se više uzda u sreću i budući da naše društvo spada u porodicu nesrećnih društava, kladionice i raznorazne igre na sreću u njemu naprosto cvetaju. To je, da kažemo, uzelo toliko maha da čovek utorkom i petkom maltene ne može na trafici kupiti novine i cigare a da ne bude pregažen u stampedu sirotinje raje koja uplaćuje Loto.«  Svetislav Basara | Danas, 06. januar 2017. godine
Autor bloga: Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар