петак, 03. фебруар 2017.

BUGARI PRODAJU ''NAŠE'' BRODOGRADILIŠTE?


2.326.000 €

''Kod nas ne može da krade kako ko stigne. Za red je zadužena država.''aforizam, autor Miroslav Sredanović


        Juče, četvrtak, pijačni dan, drugi drugog, po navici kupim i Nedeljnik, naveče pasalo devet i po počnem sa čitanjem, navika mi da sve novine i časopise počinjem čitati sa poslednje stranice ka naslovnici... 64 strana reklama za 45. Fest... 63. strana reklama za Lagunine knjige... 62. strana kolumna Marka Prelevića... 61. strana PRUSTOVUPITNIK za Minju Miletić... 60. strana АRC Management Two EAD sa poslovnim sedištem u Sofiji, Bugarska, Bulevar Maria Louisa 70, namerava da, putem tendera, organizuje prodaju sledeće imovine u vlasništvu АRC Management Two EAD... Oči mi stale, Bugari prodaju naše brodogradilište, čuj naše, i moje brodogradilište, cena sitnica 2.326.000 evra.


        Šta reći? Valjda će ovaj put neko normalan da kupi nekada najmodernije a sada poharano i zapušteno brodogradilište na Dunavu. Menjali se tu vlasnici i svi upropaštavali što se upropastiti moglo, kao prebijanje duga postade vlasništvo Vojvođanske banke ad – Novi Sad koja je u sastavu NBG group (The National Bank of Greece). Lokalni političari su poslednjih godina često znali staviti u usta brodogradilište i kao naće nekoga ko će da ga kupi i pokrene proizvodnju, evo im sad prilike da nađu nekoga i nije neki novac u pitanju.

»За апсолутни неуспех наше транзиције криве су деведесете. То је, по свим индикаторима била катастрофа, највећа после Првог светског рата. Чак је у економском смислу и Други светски рат за Србију био мања катастрофа од Слободана Милошевића. Проблем после 2000. је што нисмо имали, а можда нисмо ни могли да имамо, праву политику, јер смо у 2001. ушли са технологијом из 1975. И пре Милошевића имали смо 10 година стагнације, а онда деценију стрмоглавог пада. Све што смо до тада имали је просто нестало, а касније се на то надовезала лоша приватизација, па због свега тога није ни могло бити бржег опоравка.
Може ли далји раст неједнакости срушити капитализам?
То је просто немогуће. Капитализам је данас јачи него што је икада био. Раније је било капитализма, етатизма, комунизма, социјализма, од совјетског до самоуправног, уз мешавину социјалдемократије... Данас нема ништа осим капитализма, а не постоји ни било каква алтернатива. Па, и Русија је капиталистичка земља, чак и Кина, у којој је удео приватног сектора у БДП-у већи од 60 одсто.« - Бранко Милановић | НИН, новинари: Милан Ћулибрк и Петрица Ђаковић, број 3448, 26. јануар 2017. годинe

Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар