субота, 20. јануар 2018.

44. deo – IZ NJENOG UGLASOFIJA PUALIĆ-ŠPERO
GOST APATINSKIH HRONIKA


        ''Због страха од власти пре су из Србије бежали лопови, а сада само поштени људи...'' – афоризам, аутор Нинус Несторовић


IZ MOG UGLA: KRIV JE SOM, ZDRAVSTVO NA IZDISAJU, INOSTRANSTVO, ŽELJA

05.01.2018. 08:01

KRIV JE SOM!?

Krađa veka danas nisu dijamnti a la Bond, Holms ili Pink Panterovci, već medijska krađa. U trci za tiražom, još više preživljavanjem koriste, se sve metode. Te tako Som iz Apatina doživeo je sto puta svoje vasakrsnuće pošto je izlovljen. Te dva metra, te 125 kilograma. Prvu vest objavi ovdašnji Radio Dunav. A onda počelo se da se vrti po svim domaćim i nekim stranim medijima. Svi počeli da objavljuju pa čak i video snimke. Prvi izvor ove po mnogima važne vesti, a po meni baš toliko ne u osvetljenju većih problema, je ostao zaboravljen. E, u demokratskim zamljama, to se ne bi desilo. Prvi izvor informacije o Somu grdosiji sigurno bi morao da bude naveden (imenovan). U suprotnom mogao bi da traži odštetu.
Da ne poredimo, ali ipak: Zamislite u Apatinu se otkrije dokumentovano velika pljačka imovine koja je trebalo da ostane u vlasništvu grada ( na primer pijaca)? Ili, da mi lokalni novinari, odvajkada, pružimo dokumenta, o nekadašanjim direktorima koji su opljačkali sopstvene firme a posle tobož spašavali radnike (a tužbe protiv njih zastarele)? Ili, da mi ovako bedni, a ipak znajući, pričamo, pišemo u nedogled o novom, starom, najnovijem i ne znam kojem Glasu komune?
Ali, time niko neće da se bavi. Bolji su somovi!
Evo, dala sam ovim prepisivačima dosta materijala. Ali ovi gore navedeni, za razliku od Soma, traži istraživanje, hrabrost i pismenost. A ja sam sad već više Gandalf iz ''Gospodara prstenova'' te nemam snage za njihove zajeb…
No, ipak neću nikad zaboraviti prvi čas na FPN-u, odsek novinarstva, kada je pok. profesor Sergije Lukač, rekao: ''Nikada nećete biti novinari ako bar jednom niste bili na sudu''. Tu istinu nažalost sam puno puta osetila. To me koštala živaca, često ponosa, a najviše istine, zbog koje sam tužena.
Som je Som!

P.S. Zato bih da ovog Soma iz Apatina rehabilitujem u smislu poštovanja prema njemu i njegovim izvornim korenima. A ne alo, alo, fejs, telefonima, prepričavanju…Šta ti je jedan Som? On kriv nama, ljudima, novinarima…

ZDRASTVO NA IZDISAJU!

Nema ništa protiv nekakvih odbrambenih letilica, auta za snage unutrašnjeg reda, ali imam protiv odnosa prema onome što građane najviše zanima, zdrastvene nege. Možda je to u skladu sa mojim potrebama i meni bližnjim ljudima.
Uverila sam se da ljudi u zdravstvu rade maksimalno, te da se često znamo naljutiti na njih, ali nikada ne gledeamo šta je pozadina, o kojoj oni ne odlučuju, i u kojojim uslovima rade. Tako, na primer, hvalili smo jedan novi sanitet (vozilo), a obećan je i drugi. Njega nema… što bi rekla pesma!
Moji dobri prijatelji iz Apatina, danas jedan iz Australije, drugi iz Kanade, pričali mi o njihovom uređenom zdrastvenom sistemu. To bi bilo opširno prepričavati, ali je jedno, do su to države koje brinu o ljudima. Osim zdravlja, sve nam je, jednokratno-petparačka priča. Jesu oni bogatiji, ali su fokus dali na ljude, u tome je razlika.

INOSTRANSTVO

Sa blagim zakašnjenjem odgovaram onima, posebno cenjenim prijateljima, da inostranstvo nije bajka. Znam i sama. Ali je izlaz za one koji završe teške fakultete a ovde nemaju posla. Niko ne bi tamo da je drugačije.


ŽELJA

Svima koji žele sinove neka im se rode, oni koji žele ćerke neka im se rode. Svejedno, sve su to deca. Radosno.

autor: Sofija Pualić Špero


IZ MOG UGLA: LJUDI-TROVAČI, ISPARILI LOKALI, APATINAC DIREKTOR, TURBO

12.01.2018. 08:00

LJUDI-TROVAČI

Nekoliko incidenata pokazuje da su neki naši sugrađani skloniji trovanju nego zaštite prirode. Poslednji slučaj odnosi se na retkog orla krstaša otrovanog kod Svilojeva. Ovo nije prvi slučaj. Setimo se na istom mestu pre izvesnog vremena stradalo je nekoliko, tako zaštićenih, orlova belorepana. U životnjskom svetu ne uživaju trovači ni kad su psi u pitanju. Svake godine po nekoliko ih je namerno otrovano, a neki i ustreljeni, čak samostrelom.
Da se za prirodu ne mari svedoči i seča drveća u centru grada. Pre nekoliko dana posećene dve breze u Bloku 122. Usred dana. Ostali samo panjevi kao svedočanstvo da su dva stabla bila zdrava. Ali nekome je smetalo što ove višegodišnje breze prave hlad, daju malo prirodne lepote betonskim blokovima. Dok ljudima zabranjuju da seku trulo drveće ispred svojih individualnih kuća, u centru grada, nemila seča! Samo je pitanje za komunalce: Hoće li oni u tom delu bloka S-5 i S-6 zasaditi novo drveće ili će ostaviti ogoljenu livadu? Ili će se opet neko seći, a neko morati radnim akcijama ozelenjavati grad.
Dalje, neki slivnici su potpuno zapušeni, raznim otpadom koji se izbacuje iz domaćinstava, od fekalija do raznih ostataka hrane. Jedan takav slučaj prijavljen inspekciji. Videćemo šta će se preduzeti.
A gotovo sigurno, bez novčanih kazni, nema ni promene svesti o potrebi očuvanja prirode.

P.S. Kaže mi moj kolega kako ovde nisam pomenula ljude-trovače rakijama iz kada. E, tu tek inspekcija, ne može ništa, i da hoće. Uostalom, u ovom slučaju trovanje je dobrovoljno.


ISPARILI LOKALI?

Na poslednjoj sednici SO čuli smo da je više od desetak lokala koji su pripadali opštini isparilo u stečajnoj masi, posle stečaja koji je pokrenut od strane privatnika, koji je šurovao sa opštinom u javno-privatnom partnerstvu, tada kad se pijaca gradila, proglašenim istorijskim i prvim u državi Srbiji. Kako to ''istorijsko'' partnerstvo pogodi baš našu varoš treba pitati tada upućene iz bivše vlasti koji su skalapali i potpisivali ugovore. Tek, posle svih peripetija, zagonetki, maglovitih objašenjena, za kraj dođe i tuš: Opština koja je narodnim parama skupo kupovala kuće i rušila ih da obezbedi plac za čuvenu pijacu, ostade i bez placa i bez lokala. Čak i dela nove ulice, koja kao nigde na svetu, na pola seče pijacu.
Ostaje pitanje: Čiji su naši lokali? Nečiji jesu! Ajd više da čujemo i taj više godina skriven odgovor.
Sada oni koji su gradili pijacu u javno-privatnom partnerstvu, pitaju ove nove, kako to ispariše lokali? Ko tu koga zaj…Građane sigurno da. Zato oni traže transparentan odgovor, a ne mistično-magleni veo, oko ove, iapk po svemu narečenom, ''istorijske'' građevine i njene trilerske pozadine.

APATINAC DIREKTOR

E, u moru aut vesti lepo zvuči istaći da je u istoriji somborske bolnice prvi put na čelo ove institucije imenovan Apatinac, dr Dragan Rastović. A poznato je da je poslednje decenije ove bolnice obeležilo nekoliko vrsnih doktora iz Apatina. Vrsni doktori Čedo Simin, Milan Uzelac, Miodrag Popović, Bruno Urbanosvki, Vojkan Smiljanić, Mila Zorić, Jovica Zorić… Da ih dalje ne pobrajam, nekog ću nenamerno zaboraviti, ali evo dobismo i direktora. Od imenovanja dr Rastovića za direktora za kratko vreme obavljena je prva laporoskopska operacija debelog creva u bolnici. Čujem, dr Čedo, iako u mirovini, kao veliki znalac, bio je prisutan.

TURBO

Generacije nam odrastaju na turbo nekulturi. Umesto da u medijima čitamo, kao nekad, o najboljim učenicima generacije, talentovanim studentima (na stotine takvih napisa imala sam u ''Blicu'') sada su hitovi turbo zvezde estrade, koji se razvode, letuju u bogatim odmaralištima, svoju decu venčavaju, vrata domova otvaraju, da se vidi sav luksuz u kome žive… Pa šta da onda bude uzor mladim generacijama, kada samo o estradi čitaju i maštaju.
A bojim se da to vreme, u zemlji Srbiji, po mnogima postojbini turbo folka, neće skoro proći.

autor: Sofija Pualić Špero


IZ MOG UGLA: POGIBIJA ZBOG LJUBAVI, NIKAD DOBRO, DOBRO JUTRO, POŽELJNA UDRUŽENJA, BURNA SELA

19.01.2018. 11:08

POGIBIJA ZBOG LJUBAVI

Gotovo je pogodila priča, kako je stradao vepar-magulice, Miško, dok je u šumi tražio švaleraciju. Dok su se u šumi partneri preganjali i tražili, kao i mi svojevremeno ko momci i devojke sastajali, naišli lovci. A ko drugi?
Te oni, ne verujući novim puškama nego svome oku, ubiše vepra ljubavnika.
Ima onih koji tvrde, da su dotični lovci, profesinalci, te da ih je tako tragična sudbina jednog ljubavnog para, nije mogla iznenaditi. Ali, kako je Miško, na neki način nešto između divlje i domaće životinje, on je zpravo emotivno na usijanim društvenim mrežama, prihvaćen kao čovek. Dakle Miško, bez obzira što si sad u drugom svetu, ostaćeš upamćen kao ljubavnik. I to u prigrevačkoj šumi. A tamo je ljubav uvek divlja i nepredvidiva. Tako bar kruže abrovi čaršijom.
A, ako je ljude pogodila tragična sudbina ljubavnika Miška, što jeste bez zeza, znači da se ipak vraćamo majci prirodi.


NIKAD DOBRO

Imamo mi nekako uvek za sve odgovore. Za Novu godinu nije bilo ništa, za Srpku nije bilo nešto. Ali šta je to u odnosu šta mi uopšte očekujemo. Samo maliciozni mogu da imaju primedbe. Oni kojima ništa nije dobro i kad je dobro.
Mene praznici ne uzbuđuju. Bilo ih valjda previše u privatnom životu bivše ex YU, pa sam se zasitila.
Jel Srpska, jel ne Srpska, jel ova ili ona. Ma baš nas briga u budućem XXII veku.
Ko shvati, shvati!

DOBRO JUTRO!
Dobro jutro Bane! Kao što svima poželiš uz gitaru. Uvek si bio u senci, jer se ne želiš eksponirati, nije ti to u prirodi, ali si jedan po meni i mnogim drugim od najvećih apatinskih senzibilitija. Neka ovog puta puta bude ''Sweet child in Time''. Za ''Dobro jutro'', a ja bih ga nazvala ''Dan''. A mogao bi jedno jutro da počneš sa Janis Joplin. Vrlo bi se radovali oni koji cene tvoj izbor muzike!


POŽELJNA UDRUŽENJA

Ne mogu a da ne primetim da sam prijatno iznenađena što se Udruženje građana ''Moj Apatin'' angažovalo i na dočeku nordijske delegacije opštini jer ti momci, entuzijasti, sigurno imaju šta da kažu i predstave. Te, svrha udruženja građana i jeste društveni angažman za dobrobit zajednice. Ovom udruženju se priključuje uskoro novim angažmanom netom osnovano udruženje ''Plovarica''. Za početak oni će se baviti ekološkim problemima, nastavljajući tradiciju ''Plavog Dunava'', koji je burnih godina 2000-te, uspelo da napravi nekoliko prekograničnih projekata, na zaštiti prirode uglavnom vezanih za Dunav i specijalne rezervate prirode.
Rečju, više udruženja više ideja i angažmana. Dalje od politike. Udruženja ne trebaju biti jedni drugima konkurencija, već komplementarni mrežni sistem, u kome je u centru pažnje interes građana.

BURNA SELA

Eh, kako ispade u omalenoj apatinskoj opštini sa četiri sela (Sombor ima 15 sela) da se svališe sve Scile i Haridbe. Te u eko selu Svilojevo otrovani orlovi krstaši, te u Sonti neki klinci zakuvaše međunacionalnu čorbu… Ajd da se konačno suočimo sa stavrnim problemom. U svim slučajevima.

autor: Sofija Pualić Špero
                                                                                                        


Autor bloga: Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар