уторак, 8. март 2011.

''БЕЛА КЊИГА 1997. – 2000.''

НИЈЕ ИМ ПРВИ ПУТ !
Мед је наш! Чији су прсти ?
     ''Не мислимо шта желимо 2002. године. Мислимо о томе шта желимо 2050., када ћемо бити мртви. Да ли желимо да иза нас остану резултати на које ће наша деца бити поносна, или неуспеси којих ће се стидети. Ми данас, хтели то или не, радимо на властитом споменику. На њему ће нешто писати: ''Та генерација је извукла земљу из кризе.'' Или ''Били су безначајни и бескорисни.''. – Зоран Ђинђић

        Данас постоје многобројни показатељи и докази да локална власт у Апатину има низ пропуса и неправилности у раду, пре свега злоупотреба у ненаменском трошењу средстава општинског буџета. Није им ово први пут, ухваћени су са рукама у општинској каси, или боље народски рећи ухваћени са прстима у меду, и зиме 2000. – те године, када је Савет за буџет и финансије општине Апатин сачинио ИЗВЕШТАЈ, тада у народу назван ''БЕЛА КЊИГА'', и извршио контролу буџетске и остале потрошње за период 1997. – 2000. година. Контролом је пронађено низ радњи које су окарактерисане као: злоупотреба, несавесно и неодговорно пословање, ненаменско трошење средстава, и ... Извештај је усвојен на седници Скупштине општине Апатин, писале о њему новине, Скупштина доставила примерак истог надлежним органима, ради даљег истраживања и прикупљања материјалних доказа ради утврђивања евентуалне кривичне одговорности појединих лица. И шта би ''поједина лица'' остадоше нетакнута, и ево их исти ти  и након 10 година опет ухваћени са престима у општинској каси. О детаљима садашњих ''лепљивих прстију'' писаћу следећих дана данас је тема историја од пре 10 година.

        Није ми циљ спомињати детаље из ''БЕЛЕ КЊИГЕ'', већ реч је о принципу и појави да ''људе'' не можеш одвикнути од лоших навика и дела ако некажњено пролазе код инстанци судске власти, тек кажњени се науче ''памети'' и постају пример осталима како не треба радити. Елем неки ухваћени у радњама које су све сем законите и поштене и ... ником ништа, што би наш народ рекао: ''Уј'о вук магаре.'', сећам се када су ти исти силници и моћници престрашени к'о зечеви  шетали к'о духови Апатином и чекали оно што су заслужили, кад волшебно остадоше нетакнути, што нетакнути него још више охрабрени да им нико и ништа не може ништа, постадоше још силнији и још безобзирнији. Дакле да је држава деловала превентивно и на време процесуирала починиоце разних дела сада би живели у нормалнијем а пре свега поштенијем окружењу, не треба само Апатин издвојено посматрати нажалост исто се десило у целој Србији, свакодневни су  примери злоупотреба и то најчешће оних који су годинама незаменљиви.

        Ево неколико страница ИЗВЕШТАЈА – ''БЕЛЕ КЊИГЕ'' :

Скупштина општине Апатин, разматрала и усвојила.
Извештај на 42 странице, примећених неправилности ...
Токови новца у буџето СО Апатин ...
... бројне су појаве ненаменског располагања средствима ... нерационално или недомаћинско коришћење средстава ...
... незаконито ... несавесно ... лажне исправе ... злоупотреба положаја ... општа и велика збрка ...
... доставити надлежним органима ... ради утврђивања евентуалне кривичне одговорности појединих лица.

        Ево и новинских чланака о ИЗВЕШТАЈУ – ''БЕЛОЈ КЊИЗИ'' :

''Глас комуне'' ... отворено о ... С.П.Ш.
''Данас'' ... ''Бела књига'' ... Ј.Б.

        Прошло 10. година, актери поменути у ИЗВЕШТАЈУ ''БЕЛОЈ КЊИЗИ'' нетакнути и ''чисти'' к'о росом окупани, захваљујући коме? Захваљујући органима који су ''радили'' посао за своје старе налогодавце, захваљујући и подпомогнути  ''легалистима'' и мрсомудима који су својим лелемуђењем зауставили нашу земљу на путу за боље и часније сутра и ... Шта и, сада свима нама из те генерације, због лоших ''играча'' међу нама следује на ''споменику'' натпис: ''Били су безначајни и бескорисни.'', о онима који су имали и имају корист треда да се позабаве надлежни органи на основу доказа а пре свега кривичних пријава о наводним злоупотребама и ненаменском трошењу средстава из буџета општине Апатин.  Од скора , пре пар дана, у поседу сам материјалних доказа за наводне злоупотребе и наводно ненаменско трошење средстава из буџета општине Апатин и спремам КРИВИЧНЕ ПРИЈАВЕ за одговорна НН лица у МЗ Апатин и СО Апатин. Само се питам шта чекају представници политичких опција које су опозиција у Апатину или су ''опозиција'', ваљда би хтели да остану ''чистих руку'' ... знате и ви, који читате овај блог Апатинске хронике, да то нема баш много везе са рукама већ је све у мудима, дакле безмуда политика чистих руку.


                                                         Мирко С. Вранеш   

Нема коментара:

Постави коментар