понедељак, 7. јул 2014.

UNUK, SAVETNIK/POMOĆNIK, ŠOFER...

KRČKANJE PO KLJUČU
ILI PO NAREĐENJU?



''Oni se služe govorom mržnje. Govore nam istinu u lice, a mi to mrzimo!''aforizam, autor Zoran T. Popović

Apatinske Ribarske večeri odavno su postale sve osim tradicionalnokulturna manifestacija, svega tu ima ali ama baš ničega ni T od tradicije ni K od kulture... sve je to onako zbrčkano bez koncepta i bilo kakve takve logike... i ovu manifestaciju vlast već godinama koristi za ličnu promociju i prezentaciju nepotizma... onomad nam predsednik skupštine dobi Zlatni kotlić sa tuđom ''potkovicom'' – parčetom ribe u ćasi za degustaciju jer se njegova ''potkovica'' prekuvala i raspala... i pre i posle toga bilo svega i svačega kada je ''stručni žiri'' ispunjavao želje moćnika i dodeljivao zlatne, srebrne i bronzane kotliće mezimcima i predstavnicima vlast... Evo tako i ove godine dobiše zlatni, srebrni i bronzani kotlić tri Glavonjina mezimca, prvo u juniorskoj konkurenciji unuk se pozlati  a potom u seniorskoj konkureciji savetnik/pomoćnik mu se posrebrio a šofer-telomhranitelj mu se pobronzio... sve me čudi gde tu onaj diskofolkrokfankrege džokej, kako i on ne dobi neki od kotlića ili ribica, ili jadnik više nije imao želudačne kiseline da ''servisira'' miljenicu Glavonjinu...

Ova i ovakva pojava začudila i naljutila gotovo sve koji su to videli i za to čuli, jebeš ga svi se ukenjali pa hrabro oćutaše, ali samo retki smedoše glasno i javno da prokomentarišu, prvo portal 025info a potom i Apatinske novine... spadoše borci za pravdu i istinu u Apatinu na broj prstiju jedne sakate šake kojoj nedostaju palac i prstenjak...

Ovako izvesti 025info:

Žikine večeri?! Unuk predsednika opštine najbolji kuvar junior!

A jutros od mog drugara Svetog Jovana Gumoseka Pivotočivog vlasnika Apatinskih novina dobih mejl:

Jovan Banjac
To mirkovranes
Today at 7:53 AM

Pozdrav prijatelju,

Povodom dodele juniorskog zlatnog kotlića u kuvanju ribljeg paprikaša koji je pripao Luki Smiljaniću morao sam da reagujem.
Ovo ne da je jedan poltronski čin, već je blam za ceo grad i dokazuje da poslušnicima nije stalo do nikoga, pa ni svojih naslednika. Ne mogu da poverujem da su roditelju poslali decu da se takmiče, a onda nemo posmatrali kako ta ista deca pognute glave, u suzama, razočarani i svesni da su izvarani odlaze. Šta još treba ova vlast da uradi pa da bi se digao glas protiv silnih nepravdi. Zar je moguće da je strah toliko prisutan kod ljudi  i da su neki prešli i preko toga da im se deca ponize i omalovaže? Pa koga će štititi i braniti ako ne dostojanstvo svoje dece? Strašno, da strašnije ne može biti! Mada zbog toga ne mogu ništa zameriti našem ''dragom predsedniku'', jer nije on (navodno) odlučivao o pobedniku, morao sam javno da reagujem i napišem svoje mišljenje.


''Dragi naš'' predsedniče,

Аko je ikada bilo vreme da definitivno odeš u mirovinu i ostaviš ljude da normalno žive, onda je to sada! Zar ne vidiš koliko si, zajedno sa svojim istomišljenicima, daleko otišao i sa koliko poltrona raspolažeš? Veruj da obožavam decu, kao i ti i ja sam roditelj i deda,  znam da smo svi podjednako slepi kada su deca i unučad u pitanju, ali ovo je prešlo svaku meru. Od svojih poslušnika si napravio robote koji ne prezaju da unište sve ispred sebe, pa i dečiju radost. Zar ste juniorski kotlić u kuvanju ribljeg paprikaša uveli samo da bi ti javno obradovao svog unuka, ili ste to učinili da bi se sva deca našeg gradića podjednako radovala? Ne zameram ti ja što voliš da otvaraš sve i svašta, što uživaš da si okružen sa poslušnicima, što ti prija da ti od jutra do večeri laskaju kako si najlepši, najpametniji, naj..., ali pokušaj ih obuzdati, barem kada su deca u pitanju. Ili je sve ovo možda smišljeno da bi se ubilo i ovo malo dečijeg žagora, smeha, radosti i volje za životom? Odgovor ne znam, ali znam da je ovo vrhunac bahatosti i drskosti koju pokazujete.
Ako sada ne odeš, sledeće godine će organizator angažovati ronioce da kače ribu na udicu tvog unuka, pa će osvojiti i ''zlatnu ribicu'', a onda će ovaj cirkus koji vi nazivate ''Ribarske večer'', a više liči na neki nižerazredni vašar, izgubiti baš svaki smisao, naravno za sve druge, sem one, tebi najbliže. Zar vam nije dosta što ste jedinu manifestaciju naše opštine doveli na nivo ''Smiljanićevi dani'', jer ti sve otvaraš i zatvaraš, ti odlučuješ ko će učestvovati i ko pobediti, koliko će šta koštati... Kao čoveku, koji toliko godina vlada, moram uputiti pitanje, kada će ti biti dosta slave i progona neistomišljenika? Bojim se da je ona narodna poslovica ''gladnog je lako nahraniti, a prokletog nikada'' počela da vlada tobom, jer kako drugačije objasniti da si dozvolio da se tako nešto uradi i da se svoj drugoj deci uskrati pravo na pobedu?
I pored toga što cenim tvoje zasluge i sve što si toj istoj deci ostavio, počev od Velnes centra u koji si spiskao milione i milione evra, a on već pet godina ''samo što nije počeo sa radom'', što nam je privreda u usponu, slična Bujanovcu i što si im obezbedio sigurnu budućnost u gradu budućnosti, što nam je grad pun bitnih spomenika i što su postavljeni na mesta gde su se mnoga deca igrala, što imamo najobjektivnije medije i što se oni prema tebi ophode kao nekadašnja TV Tirana prema Enver Hodži, ovo oko dodele juniorskog kotlića mi nije išlo pod kapu i morao sam da reagujem.
Ako ti ne smartaš da bi ovaj čin trebalo da je nagoveštaj katastrofe i dokaz da je poltronstvo postalo najunosniji posao u našoj opštini, onda javno IZVINI. Znam, kada ti ujutru ti isti budu preneli šta sam napisao da te ovo moje razmišljanje neće dotaći i da si odavno izgubio osećaje prema drugima, ali ja sam samo jedan od hiljade žitelja ove opštine koji ima decu i unučad i koji želi da i oni imaju prava na ravnopravan život, bez da se učlane u SPS ili Mlade socijaliste.
Interesuje me da li si barem u podsvesti osetio grižu savesti kada su ti saopštili da je tvoj unuk neprikosnoven u kuvanju ribljeg paprikaša, ili si i tu ''radosnu'' vest primio kao normalnu, jer ko bi drugi mogao da bude bolji od njega, tvog naslednika. Da li si barem na sekund razmislio kako je ostaloj deci i njihovim roditeljima, koji su došli da se pošteno takmiče, a nisu imali ni trunke šanse.
 ''Dragi moj'' predsedniče kao čovek kome si zbog neposlušnosti učinio mnogo ''dobrog'' ne želim ti ništa loše, već te javno molim da odeš i da nam omogućiš da živimo i radimo, a ti uživaj u penzionerskim danima. Pusti barem decu da se pošteno takmiče.
                                                               
Jovan Banjac

Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар