субота, 21. фебруар 2015.

KAKO DO POSLA U APATINU?

LAKO DO POSLA
U APATINSKOJ ''GAĆARI'', SAMO TREBA SKINUTI GAĆE  PRED JEDNOČLANOM ''KOMISIJOM''...


          "Srbija je milina za pisanje i očaj za preživljavanje… Patetično je reći, ali je istinito - inspiracija mi je bila život naš nasušni, teški, neizvesni, u zemlji koja je ili u ratu, ili u poratnoj obnovi, ili se strepi od novog rata, ili se ratuje oko vlasti u danima mira, ili ratujemo porodično po kućama, ulicama, radnim mestima kojih je sve manje i manje…To što život može da naškodi zdravlju, ne može niko… Ubijamo se svakodnevno i ginemo više nego u vreme okupacije. Porodično nasilje je postalo toliko "normalno" da je neobično ako jednog meseca neki bolesnik ne pobije celu porodicu, ili bar ženu i sebe. Obračuni narko dilera u kojem stradaju građani u prolazu. Policajci koji sarađuju sa kriminalcima. Sudije koji ne osuđuju ljude zaštićene novcem i vlašću. Nasilje nad nemoćnim, slabim, siromašnim, tužnim ljudima... I, naravno, kad sve vidite, i sve vam se smuči, vi se pakujete i napuštate domovinu - "zemlju vaših predaka koji su za nju život dali", i odlazite kod onih koji su vam te pretke ubijali da radite i nadate se da će i vaša zemlja jednog dana biti pristojno mesto za život…'' - Dušan Kovačević, dramski pisac


        ''Gospodine Vraneš nema vas nešto na blogu, da i vas nisu kupili?'' – odrati mi se juče jedna mlađa ženska osoba, znam je i nju i njene, oću reći ćaću i mater i... dobar čestit svet.
-         Nemam o čemu da pišem, sve sam već rekao što se za reći moglo, a da se ponavljam nema smisla. – odgovorih
-         Kako nemate, a o gaćari i selekciji budućih radnica, pa zar niste čuli... – ispriča meni sve u detalje simpatična ženica o njenim poznanicama i ''prijemnom ispitu'' za gaćaru.


        Opšte je poznato da se u Apatinu do posla može jedino doći nekom rođačkom ili stranačkom linijom ali evo sad skoro uveden je i novi oblik zapošljavanja, elem, ko zna kako i kojom logikom i podelom posla pripade opštinskim funkcionerima i saradnicima im zadatak da selektiraju žensku radnu snagu koja će dobiti uhlebljenje u novoizgrađenoj fabrici za farbanje tekstila u narodu već prozvanoj ''Gaćara''... najpre sam bio ubeđen da to narodno ime po tome što će u ovom pogonu gaće da se farbaju, kad ono ispade da nije samo po farbanju donjeg veša već i po skidanju istog, ženskog naravno, pred članovima jednočlane ''komisije'' za prijem radnica... saznadoh da onaj hotlajnerista, grobljanski seksi aktivista... ko zna kako dobi i zaduženje da vrši selektiranje potencijalnih kandidatkinja za zaposlenje u ''gaćari'', da li mu to kao iskusnom kadru i partneru poveri predsednik opštine ili Talijani, koji se od napasti više nisu mogli braniti ko će ga znati, ali Grabikus Jovikus Nekrofilikus Hotlajnikus Onanikus Sekretarikus Sudikus Advokatikus Menadžerikus Kratkonogikus... vrši selekciju zainteresovanih za posao u pogonu za farbanje donjeg i ostalog veša... 


...kako to i biva zna čova posao, izvežbalo se to po veka već, i vidi čuda jedan od osnovnih kriterijuma za prijem u uži krug uposlenica je i vizuelni pregled gaća kandidatkinje, neke same a nekima i menadžer lično skida gaće, zna se koja pristane-pristane a koja ne odma crveni karton i nema posla u ''gaćari''... ne lezi vraže čuli još neki iz opštinskog vrha za ovu domišljatost Grabikusa pa i oni otvorili kancelarije, kabinete, službene automobili...  za kontrolu ''kvaliteta'' ženskih gaća i gaćica... kako će se ovo sve završiti, sve vidim nekog rmpaliju kako traži posao u ''gaćari'' a ovi mu iz ''komisije'' odgovore da nije to za njega, a on počne skidati gaće uz komentar ''komisije'' -  Pa zašto to radi? i odgovor istog rmpalije da mu je to i žena, sestra, majka, unuka ili ćerka morala uraditi pa nije htela i nije dobila posao... i zna se ode jednočlani član ''komisije'' u gips na ''odmor''... sad da li ovakvih likova ima ili nema pokazaće vreme, ali da se gaće i gaćice skidaju, skidaju se i to sve se praši.


Mirko S. Vraneš     

Нема коментара:

Постави коментар