уторак, 2. јул 2013.

''NA LEPOM PLAVOM DUNAVU ...''



ALAJ NAS FARBAJU,
I TO BUKVALNO!


''Vođa kome padne mrak na oči nije slep. Ali je rezultat isti.'' aforizam, autor Slobodan Simić

        Johan Strauss II (Johan Štraus mlađi) 1867. godine komponovao je valcer  An der schönen blauen Donau - op. 314 (On the Beautiful Blue Danube), što bi se po naški reklo ''Na lepom plavom Dunavu'', http://www.youtube.com/watch?v=GTWrOsRTM-w . Tada, sredinom XIX veka, je Dunav možda i bio plave boje, a danas je obojen u raznorazne boje zavisno od toga šta se sve u njega ''ulije'' ...  svi su izgledi da od Apatina nizvodno teče u bojama kolekcija talijanskih gaća, kupaćih kostima, grudnjaka, steznika … Da,  ovih dana predstavnici lokalne samouprave potpisaše ugovor, Gazda tutn’o šaru (zli jezici divane da je Grabikus Nekrofilikus opet opalio reket i to mastan u 3LPM), kako lokalni ''GLAS SVIH GRAĐANA'' New Glas Kotemune objavi: ''POTPISAN ISTORIJSKI UGOVOR O IZGRADNJI FABRIKE TEKSTILA U APATINU'', sa kompanijom iz Italije ... Subotica i Bačka Topola gde je trebala biti izgrađena ova fabrika nisu u svom okruženju imali Lepi plavi gaćama ofarbani Dunav, neki kažu da su predstavnici lokalnih samouprava iz ova dva grada odustali od ove investicije kada im je bilo predočeno o kojim količinama otpadnih voda se radi, upoznati tvrde da je u Subotici čak postavljen i kamen temeljac za ovu fabriku (tako da se ne treba bacati u trošak oko polaganja kamena i u nas nego onaj iz SU lepo preneti i BASTA) ... ali šta ćeš, gde ćeš, ipak je rukovodsvo Apatina iskoristilo istorijsku šansu da se dokopa kave-takve investicije pa šta bude da bude ... Prirodni rezervati Gornje Podunavlje i Kopačevski rit ima da dobiju nove vrste ptica sve u bojama kolekcija gaća i ostalih odevnih predmeta, a što se ribe tiče ima da bude u svim bojama duge i tuge ...

        Daleko od toga da sam protiv razvoja i industrijalizacije naše zapuštene varošice ali sve nešto mislim da bi fabrike otpadnih voda trebale biti preduslov za bilo kakvu proizvodnju koja ima izlive otpadnih industrijskuh voda, voda prečišćena na nivo zakonom dozvoljenim trebala bi da osvežava a ne da prlja i truje Dunav ... pompezno najavljivana fabrika otpadnih voda Apatinske pivare tapka u mestu, od Evrope (po priči lok.ruk.) nikako da stigne ni ugovor a kamoli novci za prečistač komunalnih otpadnih voda ...  

Evo ovih dana u šali sam spomenuo da bi Apatin mogao postati destinacija za besplatno farbanje jaja i onih uskršnjih i onih muških, razvi se polemika po tom pitanju pa čak me ubediše da bi to mogla biti veća turistička ponuda nego gipsane gaće u Junakovića banji, sve bi jaja bila brodovima dovožena do luke, pristana i marine pa na farbanje i zna se nazad u beli svet u bojama Dunava, a kupačima se zna u Dunav ulaziti do jaja ako neće da im i ona budu ko uskršnja.

        Nego poštovani blogeri evo se i vi upoznajte sa ovom ISTORIJSKOM  investicijom ...







Italijanima besplatan plac za fabriku tekstila u Apatinu

Tanjug | 25. 06. 2013.

Predsednik Opštine Apatin Živorad Smiljanić potpisao je danas sa predstavnicima italijanske firme Fleš ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta bez naknade radi izgradnje fabrike za doradu tekstila i farbanje. Smiljanić je ugovor potpisao sa direktorom Privrednog društva Fleš Robertom Vitijem, objavljeno je na sajtu opštine Apatin. 

Investicija, koja uključuje izgradnju fabrike i farbare i drugih potrebnih građevinskih objekata i magacina, kao i nabavku opreme, mašina, hardvera i softvera, vredna je 26,6 miliona evra, a predviđeno je da u fabrici, koja će se graditi u kompleksu robno-transportnog centra, bude zaposleno više od 200 radnika.
U Ugovoru je precizirano da Opština Apatin bez naknade ustupa građevinsko zemljište površine 128.972 kvadratnih metara shodno uredbama Vlade Republike Srbije o uslovima pod kojima lokalna samouprava može da otuđi ili da u zakup građevinsko zemljište bez naknade ili po ceni manjoj od tržišne.
Društvo Fleš je dalo bankarsku garanciju u iznosu od 1.289.720 evra da će zaposliti 203 radnika na neodređeno vreme, koja će biti aktivirana u slučaju da ne dođe do zaposlenja, i isti iznos biti uplaćen na račun budžeta Opštine Apatin.
Pre potpisivanja ugovora Smiljanić se zahvalio Viti što se odlučio da tu veliku investiciju realizuje u Apatinu, iako su “u igri” bili i Subotica i Bačka Topola.
Smiljanić se zahvalio i direktoru Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA, Božidaru Laganinu, zbog toga što će ta institucija učestvovati sa po 5.000 evra za svakog zaposlenog radnika u budućoj tekstilnoj fabrici u Apatinu.
Viti je rekao da je Apatin za gradnju fabrike odabran zbog blizine velike reke Dunav i bogastva vode kojom Apatin raspolaže, a koja je u velikim količinama neophodna u procesu farbanja tekstila.
On je dodao da za rad ove fabrike nije dovoljna samo najsavremenija tehnologija, nego i kvalitetni ljudski resursi.
Ugovorom je je zabranjeno otuđenje zemljišta od strane Društva Flash Srb d.o.o. u periodu od šest godina, a ako nakon isteka tog perioda bude otuđeno zemljište, italijanska kompanija treba Opštini Apatin da plati tržišnu vrednost zemljišta, ali ne manje od 10 evra po jednom kvadratnom metru.



25.06.2013.

Danas je u Plavoj sali Skupštine Opštine Apatin predsednik Opštine dr Živorad Smiljanić potpisao sa direktorom Privrednog društva FLASH SRB D.O.O. iz Beograda,  Robertom Viti ugovor o otuđenju bez naknade građevinskog zemljišta u vlasništvu Opštine Apatin radi izgradnje Fabrike za doradu tekstila i farbanje.


Privredno društvo "Flash" posluje po najvišim tehnološkim standardima i standardima kvaliteta, uključujući moderna postrojenja, procese projektovanja, istraživanje i negovanje ljudskih resursa. Proizvodni asortiman ovog Društva čini tekstil za proizvodnju kupaćih kostima, donjeg rublja, odeće i sportske odeće, uz podatak da Trikotaža Ripa predstavlja jednog od najvažnijih evropskih proizvođača tehničkih / lakih tekstila.
U Ugovoru je precizirano da Opština Apatin bez naknade ustupa građevinsko zemljište na kat. parceli br.7803/20  površine 128.972 kvadratnih metara shodno uredbama Vlade Republike Srbije o uslovima i načinu pod kojima lokalna samouprava može da otuđi ili da u zakup građevinsko zemljište po ceni manjoj od tržišne cene, odnosno zakupnine ili bez naknade, a  u kojima je utvrđena sadržina  elaborata o opravdanosti otuđenja građevinskog zemljišta neposrednom pogodbom, kao i oblike procedure koje treba neophodno pravno i tehnički sprovesti.
Ukupna investicija za gradnju pomenute Fabrike u Radnoj zoni Apatin-Sombor procenjuje se na 26,6 miliona evra, koja uključuje izgradnju fabrike i farbare i drugih potrebnih građevinskih objekata i magacina, kao i nabavku opreme, mašina, hardvera i softvera. Površina građevinskih objekata zahvatiće oko 17.500 kvadratnih metara od čega kancelarije i tehnički prostor 1.000 m2. Izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda finansiraće  iz svojih sredstava FLASH SRB D.O.O.
 Procena je da će do oktobra 2017. godine (treća godina rada), kada se planira proširenje i završetak druge faze proizvodnih kapaciteta ( 6 miliona kg proizvodnje i farbanje tekstilnih materijala u okviru proširenih kapaciteta na 35.000 kvadratnih metara) biti zaposleno 203 radnika, čime se, između ostalog, zadovoljavaju svi uslovi utvrđeni Uredbom Vlade Rapublike Srbije.
Društvo FLASH SRB D.O.O.daje bankarsku garanciju u iznosu od 1.289.720 evra da će zaposliti 203 radnika na neodređeno vreme, koja će se aktivirati u slučaju da ne dođe do zaposlenja 203 radnika i isti iznos biti uplaćen na račun budžeta Opštine Apatin. Ugovorom je je zabranjeno otuđenje zemljišta od strane Društva Flash Srb d.o.o. u periodu od 6 godina, a ako nakon isteka tog perioda bude otuđeno zemljište Društvo Flash Srb d.o.o treba Opštini Apatin da plati tržišnu vrednost zemljišta, ali ne manje od 10 evra po jednom kvadratnom metru.
Pre potpisivanja Ugovora dr Smiljanić se zahvalio Robertu Viti što se odlučio da između da ovu veliku invsticiju realizuje u Apatinu, iako su u igri bili i Subotica i Bačka Topola. On je rekao da se ovom investicijom tradicija tekstilne proizvodnje u Apatinu podiže iz pepela i da će zahvaljujući izgradnji ove Fabrike Robno-transportni centar u Apatinu dobiti status slobodne zone, s obzirom na to da se taj status može ishodovati, samo, ako je realzacija invisticije u njemu veća od 3 miliona evra i koja će uz to u svom proizvodnom sektoru uposliti ne manje od 100 radnika.
 Roberto Viti je rekao da je Apatin za gradnju ove fabrike odabran zbog blizine velike reke Dunav i bogastva vode sa kojom Apatin raspolaže, a koja je u velikim količinama neophodna u procesu farbanja tekstila.


Za dobro raspoloženje pogledati crtać uz valcer:


Autor bloga i do jaja zaljubljen u Dunav: Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар