петак, 8. јул 2011.

1. ДЕО - ''ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ''

ОБИЧАЈИ И ТРАДИЦИЈА


''Gratia gratiam parit!'' - Љубав рађа љубав!

               ''ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ'' је спортско – културна манифестација на којој се негују стари спортови и обичаји Српског народа родом и пореклом из Лике. У такмичарском делу манифестације учешће узимају екипе и особе без разлике коме народу, народности, мањини и етничкој скупини припадали, просто речено сви.
       Манифестација је настала 2001. године у Апатину, када је група ентузијаста осмислила концепт ''АПАТИНСКОГ ЛЕТА'' у оквиру кога су сви народи, националне мањине и ентитети по географском пореклу добили по први пут могућност да самостално уз помоћ локалне самоуправе организују манифестацију која ће њих престављати и окупљати, а уједно и прилика да буду домаћини другима и покажу богатство својих обичаја, фолклора, традиције...
       Тако су настали ''ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ'', ''ПЕТРОВДАНСКИ САБОР'', ''РОМСКИ ДАНИ'', ''ВЕЧЕ ШВАПСКЕ И МАЂАРСКЕ КУХИЊЕ'', ''ПРИГРЕВАЧКИ ТУРНИР У НАДВЛАЧЕЊУ КОНОПА'', ''КУПУСИНСКЕ ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА'', ''МОТО СУСРЕТИ''... свако је могао да престави себе и своје обичаје и традицију, па и хобије, како је њима највише одговарало и афирмише своје обичаје и традицију.

       Назив манифестације ''ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ'' из разлога што у Апатину живи преко 70% популације родом или пореклом из кршне Лике, досељени у ово равничарско место на Дунаву као колонисти после Другог светског рата или протерани из Хрватске након последњих ратова.
        Наша манифестација је концепцијски замишљена да окупи такмичаре у екипама, које предводи харамбаша - капитен, да се појединачно и екипно такмиче као део тима, циљ је био да се народ поново почне дружити и тимски радити и размишљати, након периода када је био препуштен сам себи и где је дошло до отуђења и престанка дружења и окупљања јер је изгубио то осећане ради претеране политизације свих активности и сфера живота те лошег материјалног стања, наглог осиромашења и безнађа.

         Како би сви имали своју прилику да се докажу и покажу на ''ЛИЧКОМ ВИШЕБОЈУ'' – десетобоју, су заступљене дисциплине у којима преовлађује вештина (скок у даљ из места, скок у вис из места, трка у врећама, пењање уз стожину – стуб  и трка по брвну) и дисциплине у којима преовлађује снага (надвлачење конопа, обарање руке - крбање, вучење куке – средњег прста десне руке, бацање камена са рамена – уметаљка  и претезање штапа - кличка). У оквиру такмичења мимо екипа одржава се и такмичење у тркама у врећама за сву присутну децу узраста до 11 година куја желе да се надмећу. За све учеснике обезбеђене су мајице, захвалнице за учешће, храна и освежавајући напици, за прва три пласирана додељују се медаље, дипломе личке капе, новчане награде и поклони, деци уместо новчаних награда се даје сладолед и слаткиши.

         Учешће у ''ЛИЧКОМ ВИШЕБОЈУ'' до сада су узеле екипе из: Апатина, Бачког Брестовца, Бачког Грачаца, Банатског Карађорђева, Пригревице, Пландишта, Велике Греде, Милетићева, Колута, Велебита, Липара, Суботице, Сомбора, Старе Пазове, Беочина, Невесиља – Република Српска, Доњег Лапца – Република Хрватска, Кљајићева, Бачког Соколца, Владимироваца, Београда, Алексе Шантића, Трпиње – Република Хрватска, Новог Сада, Ужица, Севојна, Врбаса, Кикинде и Грачаца – Република Хрватска.

         Поред овог спортског дела организовани су наступи фолклорних играчких и певачких група, као и припрема традиционалних јела и пића: печење јагњади, припрема уштипака, печење ракије, кување слатког купуса са овчетином и свињским ребрима, кување пасуља – војничка рецептура и кување гулаша по рецептури кувара Деспота Стефана Лазаревића (који је у свом поседу имао и Апатин са околином)... Створен је обичај и навика да се храна и пиће припремљено у организацији ''ЛИЧКОГ ВИШЕБОЈА'' бесплатно дели учесницима (1.500 порција куваног јела – у сарадњи са Војском Србије), званицама, гостима и гледаоцима.

          ''ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ'' почиње (од Првог одржаног 2001. године, преко 2003. године када су Невесињци приметили да ми и они имамо исту химну ?, до данас када је ''БОЖЕ ПРАВДЕ'' химна Републике Србије) дефилеом свих екипа и судија уз корачницу ''МАРШ НА ДРИНУ'', постројавањем у централном делу ограђеног борилишта – окруженим српским тробојкама, благословом свештеника СПЦ, химном ''БОЖЕ ПРАВДЕ'', свечаним отварањем, поздравном речју организатора и ''химном'' манифестације ''НЕМА РАЈА БЕЗ РОДНОГА КРАЈА''... тада почињу надметања по утврђеној сатници, трка у врећама за децу... квалификације за финалне борбе... пауза за ручак... финалне борбе уз доделу признања и награда, проглашење свеукупног победника додела прелазног пехара... и након тога забава и дружење ко докле издржи. До сада у протехлих 10 година није било никаквог екцеса током и након такмичења иако је присутно oко 400 такмичара у двадесетак екипа и преко 5.000 гледалаца.

           Након завршене манифестације штампа се билтен, припрема видеоматеријал и снимци који се доставњају, уз захвалнице, свим екипама, донаторима, спонзорима и пријатељима ''ЛИЧКОГ ВИШЕБОЈА''.

          Представници ''ЛИЧКОГ ВИШЕБОЈА'' помажу и присуствују на манифестацијама где се негују стари спортови у: Невесињу – Република Српска, Госпођинцима, Банатском Великом Селу, Гакову, Бачком Брестовцу, Колуту, Србу – Република Хрватска, Косјерићу, Бусијама, Новом Саду, Гучи, Црној Бари, Кањижи, Кљајићеву, Шапцу, Јабланици... нескромно можемо рећи да смо ми иницијатори и појаве све више места где се одржавају такмичења у дисциплинама старих спортова.

          Из дружења представника и такмичара ''НЕВЕСИЊСКЕ ОЛИМПИЈА'' екипе ''СРПСКИ СОКО'' из Невесиња и ''ЛИЧКОГ ВИШЕБОЈА'' из Апатина дошло је до братимљења наше две општине. Последње четири године наша манифестација окупља предузећа, установе и појединце који кроз акцију ''КЊИГА НЕВЕСИЊУ''   на Београдском Сајму Књига вршимо куповину књига за потребе ''НАРОДНЕ БИБЛИОТЕ'' – Невесиње. Интезивно помажемо у организовању ''ЛИЧКОГ ВИШЕБОЈА – СРБ'' који се ове године по други пут одржава у Србу – Република Хрватска. Преко нас је успостављена сарадња фудбалских клубова НК  ''СИНЂЕЛИЋ'' из Трпиње – Република Хрватска и ФК ''ПРИГРЕВИЦА'' из Пригревице.

плакат ''1. Личког вишебоја''

''1. ЛИЧКИ ВИШЕБОЈ''



''1. Лички вишебој'' је одржан 28. јула 2001. године у Апатину на обали Дунава код мотела ''Турист''. У такмичењу је учествовало 9 екипа: ''Лички бисери'' – Апатин, ''ПИК Пригревица – Џими транс'' – Пригревица, ''Војвођани'' – Бачки Брестовац / Бачки Грачац, ''Банатско Карађорђево'' – Банатско Карађорђево, ''Осма офанзива'' – Апатин, ''Пландиште'' – Пландишта, ''Избегличке Оке 2001.'' – Апатин, ''Колут'' – Колут и ''Сивоње'' – Апатин. Такмичење је окупило 105 делија који су се надметали у 7 дисциплина: Обарање руке, Вучење куке, Бацања камена са рамена, Претезање штапа, Скок у даљ – ступе (из места), пењање уз стожину и Надвлачење конопа.





Остварени су следећи резултати по дисциплинама:

ОБАРАЊЕ РУКЕ

Милан Блануша - ''Лички бисери''
Драган Врањеш - ''Банатско Карађорђево''
Марко Стевић – ''Избегличке оке 2001.'' 

ВУЧЕЊЕ КУКЕ

Милан Крњајић – ''ПИК Пригревица – Џими транс''
Милош Коњевић – ''Војвођани''
Радован Амановић – ''Лички бисери''

        БАЦАЊЕ КАНЕМА СА РАМЕНА



                Радован Амановић – ''Лички бисери''
                Драгомир Станић – ''Војвођани''
                Милош Вркић – ''Избегличке оке 2001.'' 

        ПРЕТЕЗАЊЕ ШТАПА



                Мићо Ђукић – ''Пландиште''
                Драгомир Станић – ''Војвођани''
                Ратко Никшић – ''ПИК Пригревица – Џими транс''

        СКОК У ДАЉ ИЗ МЕСТА

                Саша Рајшић – ''Лички бисери''
                Марко Стевић – ''Избегличке оке 2001.'' 
                Дане Бокан – ''Сивоње''

        ПЕЊАЊЕ УЗ СТОЖИНУ



                Слободан Вемић – ''Колут''
                Јово Баста – ''Сивоње''
                Милош Радаковић – ''Избегличке оке 2001.'' 

        НАДЛАЧЕЊЕ КОНОПА



                ''ПИК Пригревица – Џими транс'' – Пригревица
                ''Банатско Карађорђево'' – Банатско Карађорђево
                ''Осма офанзива'' – Апатин

        ЕКИПНИ ПЛАСМАН



''Лички бисери'' – Апатин
''ПИК Пригревица – Џими транс'' – Пригревица
''Војвођани'' – Бачки Брестовац / Бачки Грачац
''Банатско Карађорђево'' – Банатско Карађорђево
''Осма офанзива'' – Апатин
''Пландиште'' – Пландишта
''Избегличке Оке 2001.'' – Апатин
''Колут'' – Колут
''Сивоње'' – Апатин



                                               Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар