петак, 6. јануар 2012.

SOFI I JACA GOSTI APATINSKIH HRONIKA ...

4. dеоIZNENAĐENJE ...

TAKSAMA PO GLAVAMA STANOVNIKA !
        

        Apatin svakako i po nečemu prednjači u našoj Srbijici, da prednjači po visini taksi koje propisuje lokalna samouprava, evo na tu temi izvestiše: ŽDN/14. – S.P.Š. dopisnik Blica iz Apatina i ŽDN/9. – J.M. dopisnik Pressa iz Apatina  ...


Novi namet malim preduzetnicima

Poskupele firmarine

Sofija P. Špero | 06. 01. 2012.

Apatin - Apatinski mali preduzetnici, zanatlije posle dobijanja rešenja o taksama na isticanje tabli razmišljaju da ugase radnje i pogone i da rade na crno u kućama jer im se to više isplati, nego da lokalnoj poreskoj administraciji plaćaju više nego što zarade.

Male radnje sve teže opstaju

- Kada sve izračunam, za razne poreze uplaćujem u budžet grada više nego mogu da zaradim za pola godine. Ovo je mali grad i svi pokušavamo bar da prehranimo porodice. Sudeći po novim rešenjima, neće biti ni za naše porodice a kamoli za radnike - kaže jedan od vlasnika butika, ne želeći da se predstavi jer tvrdi da inspekcija posle svake izjave u novinama zakuca na vrata.

- Takse za isticanje firme vezane su isključivo za gradske zone, a ne i za kvadraturu poslovnog prostora. Smatramo da bi osim po zonama trebalo da se plaća po kvadratu objekta, a ne da se za 20 i od 70 kvadrata plaća ista taksa. Uostalom, takse je trebalo zadržati na nivou od 6.000 dinara kao što je to bilo za 2010. a ne u 2011. povećati na čak 18.000 dinara. Na jednoj od sednica Skupštine opštine načelnik za komunalne delatnosti Siniša Jovanović rekao je da onaj ko plati 2010. neće morati i 2011, međutim rešenja su stigla i to po novoj odluci, tri puta povećana - tvrdi Željko Rajčević iz odborničke grupe Demokratske stranke u Apatinu.
 
        On još dodaje da je u odnosu na susedni Sombor, koji ima trostruko više stanovnika, taksa u Apatinu višestruko skuplja. Zoran Šijan, preduzetnik koji predstavlja male zanatlije u Regionalnoj privrednoj komori Sombor, kaže da će naredne nedelje u Apatinu pokušati da ponovo aktiviraju Udruženje malih zanatlija. - Mali preduzetnici mogu samo udruženi da se izbore svoj status - naglašava Šijan.

        Pored firmarina u Apatinu je znatno povećana naknada za gradsko građevinsko zemljište. Zakup za gradsko građevinsko zemljište je dvostruko nametanje aršina poreskim obveznicima, smatraju opozicioni odbornici. - Od kada je lokalnoj vlasti prepušteno da razrezuju poreze, po svim osnovama, odlučili su da na leđa građana svale krpljenje svih rupa iz budžeta i nametnutu poreze koje ne pokrivaju promet - objašnjava Milan Dražić, šef odborničke grupe građana
''Pokret za Apatin'', dodajući da na ovaj način desetine ljudi ostaje bez posla, umesto da se malim stimulansima, zapošljavaju.

 
Opštinska ''novogodišnja ČESTITKA'' šokirala preduzetnike

Takse za firme tri puta skuplje

Jasminka Miljuš| 06.01.2012.
     Baš preterali: Isticanje firme na poslovnom prostoru u prvoj gradskoj zoni sa 6.000 ''skočilo" na 18.750 dinara. Komunalne takse za isticanje firme na poslovnim prostorima u Apatinu povećane su čak tri puta. Preduzetnike je šokirala ''novogodišnja čestitka" lokalne poreske administracije jer su razrezane sume na rešenjima za 2011. godinu, koja su im uručena neposredno pred novogodišnje praznike, trostruko veće od naknada koje su plaćali za godinu pre.

Moraju da otpuštaju

- Za poslovni prostor koji se nalazi u prvoj gradskoj zoni utvrđena mi je obaveza za isticanje firme za prošlu godinu u iznosu od 18.750 dinara, dok je ta ista naknada u 2010. godini iznosila 6.635 dinara. Stalno povećavanje nameta nateraće me da ugasim delatnost i počnem da radim na crno, kao što to mnogi čine u ovom gradu, uz prećutnu saglasnost nadležnih koji im to tolerišu i ne diraju ih - kaže jedan od vlasnika radnji, ne želeći da mu se ime objavljuje jer, kako navodi, ''čim se neko glasno pobuni, odmah navuče inspekciju".


Duplo plaćaju

        U Apatinu je znatno povećana i naknada za gradsko građevinsko zemljište, a svi koji koriste javne površine imaju i dodatni namet - zakup. On se naplaćuje za letnje bašte, montažne objekte i garaže.
- Zakup i naknada za gradsko građevinsko zemljište predstavljaju dvostruko nametanje aršina poreskim obveznicima. Jedno te isto zemljište plaća se po dva osnova - kaže Željko Rajčević.
        Mali preduzetnici tvrde da prometom koji ostvaruju ne mogu da plaćaju ogromne namete, zbog čega su prinuđeni i da otpuštaju radnike.
- Umesto da nam se omogući da kako-tako radimo i opstanemo, ugušiće nas. Promet mi stalno opada, a konkurencija nikad veća, zbog toga što iz dana u dan raste broj onih koji ovu istu delatnost obavljaju po kućama, na crno. Mnogi to što naprave iznose na pijacu, ima ih na desetak tezgi, a iako su to prehrambeni artikli, niko ih ne dira i ne kontroliše. Sa takvom nelojalnom konkurencijom ne mogu da se izborim. Imala sam pet radnika, danas radim samo ja jer nemam odakle da ih plaćam - navodi vlasnica jedne zanatske radnje u centru grada.

A šta je sa kvadraturom?

        Prema rečima advokata Željka Rajčevića, zamenika šefa odborničke grupe Demokratske stranke u Apatinu, takse za isticanje firme su vezane isključivo za gradske zone, a ne i za kvadraturu poslovnog prostora.
- Smatramo da je, s obzirom na sveopštu krizu, takse trebalo zadržati na nivou iz 2010. godine od 6.000 dinara, a ne trostruko ih uvećati. Takođe, osim po zonama, taksa bi trebalo da se plaća po kvadratnom metru poslovnog prostora jer je besmisleno da se objektima od 15 i 80 kvadrata razreže ista suma - navodi Rajčević. On dodaje da je na jednoj od sednica SO načelnik za komunalne delatnosti Siniša Jovanović najavio da će svi koji regulišu ove obaveze za 2010. biti oslobođeni u prošloj godini.

- Umesto oslobađanja, stigla je čestitka u vidu rešenja o trostruko većim razrezima, donetim po novoj odluci. Taksa za treću zonu u Apatinu je veća nego za prvu u Sombor, koji ima trostruko više stanovnika - navodi Rajčević.

                                                          Autor bloga: Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар