недеља, 12. јануар 2014.

АПАТИНСКА ПИЈАЦА?


Objavljeno u Apatinskim hronikama u četvrtak, 10. februara 2011. godine:
НА ВРБИ СВИРАЛА !
Лепо би било, кад би било ...
         ''Experientia docet.'' - Искуство поучава.(Вергилије)

         Данас је пијачни дан у Апатину, ваља отићи до пијаце...
       
        ''Све је ближе пролеће и дан када више наши суграђани неће морати да се ломатају по неугледној, неуредној, нехигијенској... пијаци, већ ће као сав нормалан свет набавку свакодневних потрепштина моћи обавити у новом Тржном центру са пијацом,  савременом објекту по свим светским стандардима... улаз у овај лепи објекат украшавеће скулптура  Девојка са крчагом познатог македонског вајара Томета Серафимовског изливена у Уметничкој ливници Браће Јеремић.''

         Овако би могао да почне текст објављен у свим медијима, али неће... без имало злобе, малициозности и неке лоше намере морам вас обавестити да до отварања ове пијаце неће скоро доћи, и даље ће наши суграђани морати да се ломатају по старој пијаци. Зашто је то тако? Одговор свако добронамеран може добити у кабинету господина др Живорада Смиљанића, он свакако зна или би бар требао да зна зашто овај помпезно најављивани објекат касни са изградњом а о отварању ни говора... кад већ одете код поменутог дедере га приупитајте када ће бити готови станови за војна лица у блоку 57, тржни центар у главној улици, хотел преко пута општине у Главној улици... а посебно приупитајте за спалионицу - топлану и Робно транспортни центар и... кад га већ видите питајте га и нешто и око велнес центра и бање... можете га подсетити и на онај хотел на Дунаву и фабрику вештачких ђубрива... право да вам кажем кад га видите што се мене тиче пошаљите га у 3ЛПМ.

          у наставку текста можете прочитати информације везане за ''полагање'' Девојке са крчагом и почетак радова на ПИЈАЦИ.

 
И ''њега'' у бронзу, под хитно!

Svečano obeležen početak izgradnje nove pijace u Apatinu

        Apatin 30.06.2010. – U opštini Apatin svečano je obeležen početak izgradnje nove gradske pijace na površini od preko 6000 m2. Nakon otkrivanja skulpture devojka sa grčagom koja će biti zaštitni znak nove pijace predsednica Narodne skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović izjavila je da su apatinci dugo čekali na ovaj momenat, a jedini krivac za zastoj koji je nastao jeste propust  u adminstrativnom sektoru ministarstava, dodajući da ne krije zadovoljstvo zbog svog ličnog angažovanja da se ceo proces oko papirologije za dobijanje dozvole ubrza i konačno donese rešenje o izgradnji pijace u Apatinu. Predsednik opštine Apatin Dr Živorad Smiljanić podržava novi model privatno-javnog partnestva ističući da je to najbolji oblik saradnje. Takođe nova pijaca otvara i nove šanse za zaposlenje, dodao je Smiljanić. Investicija vredna 2.860.000 eura trebala bi biti završena do kraja aprila meseca 2011 godine, a njena opremljenost zadovoljiće sve propise i standarde jedne moderne pijace obrazložio je investitor Ranko Kovačević. Događaj koji je obeležio današnji dan propratili su funkcioneri opštinske uprave Apatin i građani koji su se okupili da podrže izgradnju još jenog značajnog objekta  u našoj opštini.

 
''Жиле, Жиле! Нисмо се овако договорили! Где су паре?''
ĐUKIĆ-DEJANOVIĆ OTVORILA RADOVE NA TRŽNOM CENTRU U APATINU
PREDSEDNIK | 1.7.2010. | AKTIVNOSTI PREDSEDNIKA

            Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić-Dejanović posetila je u četvrtak, 1. jula 2010. godine opštinu Apatin.
        Predsednicu je primio predsednik opštine Apatin dr Živorad Smiljanić u zgradi Opštine Apatin, koji je informisao predsednicu o aktivnostima opštine.
Otkrivanjem bronzane figure Devojka sa krčagom, rad makedonskog vajara akademika Tome Serafimskog, odlivenoj u umetničkoj radionici braće Jeremić, predsednica NS RS proglasila radove na izgradnji novog Tržnog centra-Gradske pijace otvorenim. Gradska pijaca se gradi na lokaciji nekadašnjeg sportskog kompleksa Partizan i čekalo se na nju gotovo 50 godina.
Tom prilikom, Đukić-Dejanović izrazila je zadovoljstvo što je Apatin, na čelu sa rukovodstvom svoje lokalne samouprave, među prvima u Srbiji pristupio privatno-javnom partnerstvu. „Izuzetno mi je drago što je upravo Devojka sa krčagom simbol gradske pijace, i zato vama, žiteljima Apatina, upućujem želju da budući razvoj apatinske Opštine teče sa lakoćom, kao voda“, rekla je predsednica.
        Predsednica je dodala:“Moj boravak u Apatinu bio je podsticajan, nadam se, ne samo za građane Apatina, nego i za druge, koji nameravaju i dalje da investiraju i da od svog grada prave sredinu za poboljšanje kvaliteta života svih građana“.
        Privatna firma DOO Kovačević gradi novi tržni centar, u kom projektu opština Apatin učestvuje sa zemljištem u svom vlasništvu koje je, kao javni partner, uložila u konkretnu investicionu gradnju sa privatnim poslodavcem. 




 Počela izgradnja tržnog centra-gradske pijace u Apatinu - Objekat vredan 5 miliona EUR
02. 07. 2010.| 11:25
        U Apatinu je juče (1. jul 2010. godine) počela izgradnja tržnog centra sa pijacom, a kamen temeljac je simbolično postavila predsednica Narodne skupštine Srbije prof. dr Slavica Đukić-Dejanović.
        Reč je o objektu koji će, kada bude gotov, imati oko 5.000 kvadratnih metara i ukupnu vrednost od oko 5 mil EUR. Sredstva za izgradnju obezbedila je novosadaska firma GP "Kovačević", a zemljište je ustupila opština, s tim da opština dobija 12% svega što se izgradi.
        GP "Kovačević" i grad Apatin osnovali su zajedničko preduzeće "APC-Apatinski tržni centar" koje će upravljati objektom.
- Prva faza, koja obuhvata oko 1.800 kvadratnih metara korisne površine, obuhvatiće 53 lokala po obodu zgrade, a u sredini će biti 85 tezgi za prodaju robe na zelenoj pijaci i 12 specijalnih tezgi za prodaju proizvoda od mesa i mleka. Predviđena je i izgradnja hladnjače i svih pratećih prostora u kojima će se kontrolisati proizvodi koji se prodaju u objektu, zatvorenom ili otvorenom, kako je to i propisano zakonima u našoj zemlji - rekao je direktor GP "Kovačević" Ranko Kovačević.
        Planirano je da objekat bude završen do kraja godine. Izvođač radova je GP "Kovačević", a projekat je uradio Uroš Zorić iz bira "ARDI" iz Novog Sada. 




Počela izgradnja novog Tržnog centra u Apatinu

02.07.2010.
        Otkrivanjem bronzane biste "Devojka sa krčagom", autora makedonskog vajara akademika Tome Serafimovskog, u Apatinu je simbolično ozvaničen početak radova na izgradnji novog Tržnog centra - Gradske pijace koja će u svom sastavu, pored 50 lokala, komore za mlečne proizvode i posebnog dela za "osetljive" prehrambene proizvode, imati i zelenu pijacu. U društvu dr Živorada Smiljanića, predsednika apatinske opštine, bistu je otkrila dr. prof. Slavica Đukić Dejanović, predsednica Narodne skupštine Srbije, čime je lokalna samouprava počela realizaciju još jedne veoma značajne investicije za Apatin.
- Meni je čast što javno-privatno partnerstvo baš u Apatinu prvi put počinje da živi, i što postaje model za druge gradove. Kako kad priroda mnogo da, a upornost menadžmenta i građana jedne celine se udruže sa tom celinom, ima rezultata. Ono što mi se čini posedno važnim, to je da će nova pijaca dati novu mogućnost za zapošljavanje značajnog broja ljudi, ali i za bolji kvalitet života svih vas, istakla je predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.
-Skoro dve i po godine čekamo saglasnost Agencije za imovinsku izgradnju Srbije da počnemo radove. Morali smo dobiti saglasnost od pet ministarstava, što je dosta sporo išlo. Uz pomoć moje partijske drugarice Slavice Đukić Dejanović, dobili smo još dve neophodne dozvole, a samim tim smo prvi u Srbiji koji smo počeli radove na osnovu javnog- privatnog partnerstva, koje se sve više forsira kod nas, rekao je Smiljanić.
        Investitor ovog projekta je privatna Firma DOO "Kovačević" iz Novog Sada, a u celokupnom projektu opština Apatin učestvuje sa ustupanjem zemljišnog prostora površine 6000 m2, kolika će biti i površina novoizgrađenog Tržnog centra, čija se vrednost procenjuje na oko 2 850 000 evra.
Završetak radove planiran je do kraja aprila 2011. godine.

     Шта ће се даље дешавати? Живи били па видели! Али нове пијаце нема па нема, ви драги моји суграђани ако не верујете обиђите локацију бившег ''Партизана'' па се сами уверите.

                                                         Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар