недеља, 4. септембар 2016.

''СТОЧНА ПИЈАЦА''

КАД САМ ПРИСТАНЕШ ДА СИ ПРЕДМЕТ ТРГОВИНЕ – РОБА...


       ''Једном ми један студент кукао што је чекао код лекара три сата. Ја му рекла да је то кључно политичко питање, а он се запрепастио, као – какве то има везе са политиком? Дакле људи не разумеју да је то суштина, да је политика ту да бисте направили свет у коме бисте боље живели. Овде је политика шибицарење – превеслати оног другог.'' – историчарка Дубравка Стојановић

Ономад, давно беше, кад сам клинац био и тек писати и читати учио били некакви цртани стрипови звали се ''НИКАД РОБОМ''... мајка ми објашњавала да су то приче о људима који нису хтели бити робови већ слободни људи, поистовећивала своје учешће у НОБ-у са причама оних који робљем нису хтели бити, усадило ми се у ''хард диск''- мозак да ништа није горе него бити роб, оће рећи ускраћен за слободу... Било ту прича о Старим Словенима, античким народима, фараонима и другим владарима којима је нормално било да робље имају и да тргују са истим, да га онако бесомучно троше за најтеже радове... ко зна из ког разлога у нас Срба па и код мене самог све је некако могло и бити и онако ''нормално'' јер је то тако некада давно било, и све смо ми то некако опраштали и прелазили преко тога али Турке, е, то никако нисмо могли да прескочимо и да им опростимо робовање под њима, како тада кад сам био маћи тако и дан данас... Елем, за турскога вакта а и раније на нашим теренима трговало се стоком, разним робама а богами и људима. Људима се одвајкада трговало к'о да су роба, додуше без сагласности истих тих људи што су их робљем звали. У новије време у нас у Србији тргује се људима уз њихову личну сагласност, то му дође да се прекрстиш и левом и десном и пљунеш преко левог и десног рамена против урока и нечастивог. Шта се то десило људима у 3ЛПМ који добровољно постадоше предметом трговине? Која се ту цена испостави? Ко ту трговац, ко накупац, ко посредник а ко роба? Много питања а одговор крајње једноставан, зла времена изродила још горе навике у народа те и исти ти представници народа постадоше предметом трговине. Представници народа? Да, баш ти од народа бирани, да исти тај народ представљају у демократским институцијама законодавне власти постадоше најобичнија роба, а о цени, о цени ћемо морати нешто рећи.


Ономад комплетан ДС из Апатина по изборима прешао код љутог непријатеља у коалициони суживот све зарад неколико функционерских места и још понешто... По последњим изборима за локални парламент у Апатину било као све решено коалиција СПС-СРС-ДС окупљена око Жике славила победу и већ се делили мандати, функције и о парама се дискутовало коме колико од општинског колача и провизија од разноразних извођача и добављача припада... кад види чуда, они што имадоше већину остадоше у мањини!? Кренула пијаца, куповина људи, Боже ме прости ко да су роба или стока далеко било. Коалиција око СНС-а се увећала за пар и ево гле постадоше већина... један из ДС-а и један из СРС-а утврдили пазар, ''продали'' се на пијаци... овај из СРС-а послушао диктат из БГ централе која се приклонила другој страни... онај из ДС није слуш'о никога ни из централе ни са локала већ самостално прелетио у ново ''јато'', спомињали ту његови поштење лојалност и шта већ не заборавили да су се они комплет прошли пут продали све са роговима и папцима... цена зна се, један од њих постаде директор Дома здравља у Апатину, а други видећемо шта ће и како ''пазарити''... би напредњацима мало па и оног другог из ДС-а ''привели'' виши учитељ - наставник ниже физике утврдио пазар хтео би директор основне школе у Апатину да буде, ствар готова како кажу добро информисани извори блиски власти, његови из ДС ћуте шта им се вреди гицати када их у Апатину готово више и нема сведени су на статистичку грешку... Не прође ту много па и један од онога бизгова обријане главе и воловског врата што Бетовена и Моцарта побркао са бехатон коцкама и чиколадним куглама те емирате сместио у Европу... продаде се, како кажу добро обавештени извори блиски властима, за место у Општинском већу, сад један мора ''добровољно'' да врци из већа да би овај ''јагодинац'' дупенце своје сместио... Ево гле, сад ту скоро и једна из СПС-а пристала да дигне рукицу а и ногицу ако устреба све се чини како јој то ови из СНС-а рекну, цена, ситница, посао у Новом Саду, мора да ће да ради у приватној пекари да меси бурек и савија переце код неког напредног газде... живи били па видели код ког ће газде леба зарађивати.
Трговина на велико и на мало по целој Србији све подсећа на некакву пијацу рогате стоке, парипчина и блага ситнога зуба... чуди како већина ових из Апатина који се у робу – предмет трговине вољом претворише више и високо образована, у 3ЛПМ и интелектуалци Србистана... Ако се икада гоњен неком лудошћу будем бавио политиком има да се окружим искључиво само онима са четири разреда основне школе, барем су они читали и схватили поруке из оног штива ''НИКАД РОБОМ''... јер после тога слабо су шта и читали па су остали неначитани и далеко од интелектуалне ''елите'' и чисти до коске.


Мирко С. Вранеш  

Нема коментара:

Постави коментар