уторак, 08. новембар 2011.

DESETOGODIŠNJICA ... godina jubileja ???

POBUNA ''CRVENIH BERETKI'' ... ''STRELJANJE'' ZOIRANA ĐINĐIĆA ... PRIKRIVANJE INSPIRATORA I  ORGANIZATORA ... NA TRAGU ISTINE


        ''Korupcija zakonito ruši sve društvene vrednosti i građanske vrline (mnjenje, znanje, čast, mudrost, dostojanstvo, hrabrost). Društvo razorenih vrlina tegobna je postelja i za upravljače i za podanike ...'' – Tokvilov odgovor Monteskjeu, citat iz Anala od Tacita

        Onomade objavih – ''okačih'' na ovom mestu u Apatinskim hronikama tekstove trojca: Zoran Janić - Snežana Čongradin – Matja Stojanović, objavljene na Peščaniku u pet nastavaka ''Kabinet doktora Koštunice'', postavio ih od 16. marta do 19. marta ove godine kao podsećanje na ubistvo premijera Zorana Đinđića, skinuo ih i ponovo postavio 7. i 8. oktobra ... kad ono sad u nedelju, 06.11.2011. - 14:04, na E-novinama tekst Snežane Čongradin ''Zašto Tadić štiti Koštunicu ?'' ... namestilo se baš sve u svetlu ''jubileja'' i desetogodišnjice zavere protiv Zorana i napretka Srbije, sve iz sitnosopstveničkih interesa nesposobne bagre za bilo šta no samo da uništava sve što valja i vredi,  ...  a baš u to nedeljno prepodne u jednom bircuzu, po pijaci i ''pijačarenju'' onako sve svima po spisku, baš divanio nekim ljudima o ''hrabrosti'' nekih današnjih demokrata iz Apatina a posebito onima iz Kule ... a sad se isti busaju i pitaju za sve u 3LPM ... čak i ''svoje'' mišljenje imaju ...

            Poštovani čitaoci Apatinskih hronika naoružajte se strpljenjem i pročitajte ovo sve što prenosim i komentarišem, biće toga podosta. Elem evo ga Sneškin tekst na: http://www.e-novine.com/srbija/srbija-tema/52911-Zato-Tadi-titi-Kotunicu.html

Deset godina od pobune Crvenih beretki

Zašto Tadić štiti Koštunicu?


Izvršne vlasti i mediji snose odgovornost za dovođenje u zabludu građana Srbije, koji ni danas nisu u stanju da prepoznaju očigledne naznake neopravdanog odlaganja odgovora i zataškavanja ubistva njihovog prvog demokratski izabranog premijera - Photo: Stock

        Upitan kada će biti završena istraga o oružanoj pobuni Jedinica za specijalne operacije iz novembra 2001. godine, koja se smatra uvodom u ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević naveo je kao prevashodni problem to što ''u ovom trenutku u Posebnom odeljenju rade samo dvojica istražnih sudija koji su preopterećeni poslom''. Pitanje koje se nameće u neizbežnosti i najvećim laicima, a čija se sadržina zbog očiglednosti u ukazivanju na nečasne namere ovdašnjeg pravosuđa, može čak oceniti i kao neumesno, glasi: Koji je to ''posao'' Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal važniji od istrage o ubistvu premijera države?

        U izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u evropskim integracijama za 2011. godinu, ukazuje se da ''ustavni i zakonodavni okvir još uvek ostavlja prostora za neopravdani politički uticaj na pravosuđe". U Izveštaju se najpre ističe da ''Skupština imenuje i razrešava predsednika Vrhovnog suda koji je, takođe, po službenoj dužnosti i predsednik saveta sudstva, kao i republičkog javnog tužioca na obnovljiv mandat od šest godina, na predlog Vlade i mišljenja nadležnog skupštinskog odbora". Autori Izveštaja Evropske komisije ističu da skupština, takođe, imenuje predsednike sudova i zamenike tužilaca koji se prvi put biraju za tu poziciju, na probni period od tri godine. Evropska komisija zaključuje da je tužilaštvo osetljivo na politički uticaj zbog svoje hijerarskije organizacije i postojeće prakse izdavanja usmenih instrukcija, uprkos zakonskoj obavezi da se daju pismene instrukcije.

        Ako je ovaj uticaj izvršne na sudsku vlast ovako očigledan, ne samo kroz primere iz iskustva, koji se lako mogu identifikovati kao slučajevi koji doprinose toj tvrdnji, već i iz Izveštaja Evropske komisije, dokumenta na koji se oslanja prioritet proklamovane državne politike, postavlja se pitanje zbog čega vladajuća Demokratska stranka sprečava otkrivanje nalogodavaca ubistva premijera države i bivšeg predsednika svoje stranke. Odnosno, zbog čega nalaže specijalnom tužiocu da izlazi u javnost sa ovako besmislenim odgovorima o nedostatku kadrova da obave najvažniji posao u državi, a to je neizostavno otkrivanje ubica premijera.

        Preciznije pitanje bi, zapravo glasilo: Zbog čega Borisu Tadiću ne odgovara da se otkriju ubice Zorana Đinđića? Ili, još detaljnije: Zbog čega predsednik Srbije štiti nalogodavce ubistva premijera i bivšeg predsednika svoje stranke, na čije je čelo došao nakon atentata na Đinđića?

        Ako su ova pitanja neosnovana, onda je reč o potpunom amaterizmu pravosudnih vlasti, a Izveštaj Evropske komisije sadrži laži i neistine o političkom uticaju na sudove, te bi ga trebalo odbaciti i ne uzimati više kao ikakav indikator.

        Advokat Srđa Popović, koji je 10. novembra 2010. godine podneo krivičnu prijavu zbog oružane pobune protiv pripadnika Jedinice za specijalne operacije, ukazivao je da prethodna istraga i suđenje izvršiocima atentata na premijera Đinđića nije ispitivala ko je direktni nalogodavac Milorada Ulemeka Legije. Popović je nedavno za crnogorsku IN televiziju rekao ''da su u doba pre pobune u Jedinicu (za specijalne operacije) dolazili ljudi iz DSS-a koji su ih podsticali na pobunu". ''I nešto što me je još više zapanjilo – da je takozvani Zemunski klan finansirao kampanje Vojislava Koštunice. Ako bi takvo jedno svedočenje to pokazalo, onda mislim da više ne bismo morali ni o čemu da sumnjamo'', naveo je Popović.

Zašto Tadić štiti Koštunicu?

        Jedini, koji je ikada ponudio javnosti odgovor na ovo pitanje, bio je Vladimir Beba Popović, jedan od najbližih saradnika ubijenog premijera. Od 2004. godine, Popović javno postavlja ovakva pitanja. S obzirom na to da tvrdi da zna odgovore i da iz te pozicije i postavlja pitanja, ne čudi što su se široj javnosti ona ukazala u nešto jasnijoj formi tek sedam godina kasnije. Naravno, izvršne vlasti i mediji snose odgovornost za dovođenje u zabludu građana Srbije koji ni danas nisu u stanju da prepoznaju očigledne naznake neopravdanog odlaganja odgovora i zataškavanja ubistva njihovog prvog demokratski izabranog premijera.

        ''Ja znam da je Boris Tadić odmah po hapšenju Slobodana Miloševića i panike koja je nastala među bivšim ratnicima dolazio kod Zorana da interveniše da se smeni vrh tadašnje DB i da promoviše svog brata Ranka Tadića. Identičan zahtev kao i onaj koji će nekoliko meseci kasnije da traže i pripadnici JSO, inače u odličnim vezama sa ovim Tadićevim zaštitnicima. A postoji još puno dokumenata u kojima se pominje Boris Tadić, kao idealni ministar i ’pouzdan’ čovek raznih grupa koje su iščekivale 12. mart." - (Vladimir Beba Popović, magazin Status, maj 2007.)


        U intervjuu za magazin Status maja 2007. godine, Vladimir Popović odgovara na pitanje - čime Koštunica može da ucenjuje Tadića.

        ''Tadić je bio miljenik i pulen jedne grupe ratnika, zločinaca, lopova i pokvarenjaka, uglavnom funkcionera DB i vojne službe bezbednosti, angažovanih na ratištima Hrvatske, Bosne i Kosova, koju su činili, između ostalih, Tadićev brat, Ranko Tadić - zvani Manijak, Dragan Filipović, izvesni Valter, Petar Pojić, direktor ART TV, ali i Tadićeva dugogodišnja veza vojne službe - Branko Krga. Svi oni su pod okriljem sportskog društva ‘Sveti Đorđe’ skupljali istomišljenike za koje je vlada Zorana Đinđića bila kvislinška, i pripremali paralelnu službu. Zoran Đinđić je tražio da BIA prati tu grupu, od kojih su se neki ubrzo infiltrirali u Atlantski savet, pa su onda sa tih pozicija spremali Tadića za mesto ministra vojske".

Čime Koštunica može da ucenjuje Tadića?

        ''Ovakvim podacima ili još gorim. O njegovom (ne)dozvoljenom odnosu sa vojnom službom bezbednosti, posebno Brankom Krgom i to još od najmlađih dana, o poslovnim šemama i ‘kombinacijama’, pa preko kontakata sa ovakvim grupama ‘ratnika-patriota’ koji prave nekakve terorističke ćelije, bez obzira na to da li je to samo bolesna mašta frustriranih zločinaca ili i realnost. Ubistvo Zorana pokazalo je snagu i moć takvih neformalnih centara obaveštajno-mafijaških struktura."


        Znam sad će neki reći kao ovo sve teorija zavere i napad na predsednika i države, i stranke, i …
        Svakako treba pročitati i tekst Miloša Vasića iz ''Vremena'' broj 567. od 15.11.2011. 
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=301595 , čisto onako da se slika upotpuni … a valjalo bi radi sagledavanja šire slike pročitati od istog autora knjigu ''Atentat na Zorana'' ... Apatinci javite se daću vam knjigu na čitanje svih 297 stranica i 16 stranica C/B fotografija, čisto da nešto saznate onako zatrebaće vam ... 


        Prisetih se onih dana kako su ''Crvene beretke'' onako ''samoinicijativno'' u Hamerima i naoružani do zuba ('' ...kao medicinske sestre i lekari u belim mantilima ...'' što reče onaj sa tikom u oku, ramenu a i u mozgu sve mi se čini) ... Ja reizborni funkcioner u SO Apatin predsednik Izvršnog odbora (premijer opštineee jeboteee...) tek doš'o kući negde oko 21:00 bio u BG i NS  nešto oko gasifikacije ... zvoni mi mobilan, identifikacija fercera Mića Jovović predsednik IO Vrbasa zove iz Kule u društvu je sa Slavkom Racom predsednikom IO Kula ... kaže imaju neku frku, treba sutra da se vidimo u Kuli, kažu zvali sve predsednike opština i predsednike Izvršnih odbora Zapadnobačkog okruga plus Vrbas, kažem da dolazim ... sutradan u Kuli sastanak u zgradi Skupštine opštine nema nikoga iz Odžaka, iz Sombora predsednik opštine Jova Vujačić, iz Vrbasa Miodrag Jovović ... Slavko Rac domaćin ... Pitam ga gde ti ''kompozitor sa zvoncima'' ... predsednik opštine Kula Željko Dvoržak član Građanskog saveza, odmahnu čovek rukom i kroz zube procedi ... sve nešto kao ima nekog posla sa  ...  Lele majko ... objasniše ova dvojica Mićo i Slavko  nama dvojici Jovi i Mirku kako ''Crvene beretke'' terorišu celu Kulu, noću voze Hamere, lete helikopteri, privatavaju neke curice, pale neke kafiće i sad su u štrajku ... kakvom štrajku majku ti božju, pa oni elitna jedinica Policije, naoružani bolje nego vojska, objasniše nam da traže da vide Zorana a on negde na nekoj donatorskoj konferenciji kupi pare po belom svetu da dođemo malo do vazduha ... došlo već i veče nema žena moja naviku da me zivka a ni ja da se nešto javljam, zove kad ću kući došli nam neki rođaci ... kad je čula da sam u Kuli telefon joj ispao iz ruke, i kad se pribrala kaže da preko TV – a gleda gde su ''Crvene beretke'' blokirale put kod Beograda i koji kurac se ja uvek petljam tamo gde neki neće ni da prismrde ... kao ostaću bez lude glave ... dogovorimo se da ćemo svi u svojim sredinama izjutra održati sednice IO i kolegijume i da dostavimo pisma podrške lokalnoj vlasti u Kuli da se rastocilja bede i onih sa crvenim kapicama i vukivima kao amblemom ... Sutradan održan IO SO Apatin, doneli tamo jednoglasnu odluku da podržavamo napore SO Kula da se situacija dovede u normalno stanje i da se oni ''Vukovi sa Crvenkapicama'' vrate u kasarnu – bazu šta li već ...
        Tih dana sam video preko TV-a Zorana Đinđića naglo postarelog i pogrbljenog kako ide na noge onim zverovima i kako prima raport onoga što ga 2003. strelj'o, kreću napadi onih legalista i džukela iz DSS - a majku li im jebem prodanu ...        Evo kako izvestiše tih dana novinari Blica:  


Pripadnici JSO juče nastavili protest pod punom opremom

Pojačanje MUP u Kuli

17. 11. 2001. 
KULA - Pripadnici JSO koji osam dana protestuju zahtevajući smenu ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića nisu se juče obratili javnosti. Ispred ulaza u Centar za obuku 'Radivoje Kostić' kod Kule juče je bilo parkirano jedno borbeno vozilo, jedan protivavionski top 'praga', a tri pripadnika 'crvenih beretki' su čuvali stražu. Dvojica stražara bili su naoružani automatskim puškama, a novinarima juče nije dozvoljeno fotografisanje. Niko od zvaničnika Vlade, prema nezvaničnim informacijama, nije posetio pobunjene 'crvene beretke' i nisu primećeni automobili republičkih državnih organa koji dolaze u Štolc. U Kuli su bile primetne pojačane policijske patrole, a put ka Centru su nadgledala dva policijska vozila.

        Prema rečima Slavka Raca, predsednika Izvršnog odbora SO Kula, situacija u ovom gradu je mirna. Rac je potvrdio da su 'radi redovnih aktivnosti' izvesne policijske snage stigle u Kulu i deo tog pojačanja sa još nekoliko vatrogasnih vozila kontroliše ulaz u ovaj grad. Nekoliko vozila policije patrolira gradom, a ostatak je smešten u stanici policije.

- Pojačano prisustvo policije uznemirava građane. Primećeno je da pojedinci dovode decu u školu. Zaoštravanje i podizanje tenzija u ovom slučaju ne koristi nikome - ističe Rac i dodaje da je zbog uznemirenja građana u sredu održan sastanak sa čelnicima susednih opština. Sa ovog sastanka upućen je apel za smirivanje situacije jer bi dalje zaoštravanje ugrozilo bezbednost građana.

- Cilj opštine Kula je smirivanje tenzija radi bezbednosti građana. Osim toga, zahtevamo i izmeštanje baze JSO iz Kule. Na sastanku sa predstavnicima drugih opština podržali smo odluke Vlade od 14. novembra povodom protesta 'beretki' i pozvali pripadnike JSO na mirno rešenje zbog dobrobiti građana. Pružili smo podršku nenasilnom građanskom otporu u slučaju nesprovođenja odluka Vlade Srbije od strane JSO. Osim toga, konstatovali smo da na zahteve opština Kula i Vrbas nisu odgovorili ni Savezna vlada, ni predsednik SRJ. Zahtevamo da se što pre donese zakon o saradnji sa Haškim tribunalom kako bi se ubuduće izbegle slične situacije - kaže Rac. On navodi da nikada niko iz opštine Kula nije kontaktirao sa rukovodstvom te jedinice i ističe da nije bilo krupnijih incidenata. Mehanizacija JSO je čak pomogla pri čišćenju lokalnog smetlišta i tako uštedela sredstva opštini. Osim toga, prema Racu, centar JSO redovno plaća dažbine za struju, vodu i druge komunalije, ali već godinu dana nije regulisan zakup centra koji se prostire na više od 30 hektara. Opština je povodom isteka zakupa pokušala da stupi u kontakt sa Goranom Petrovićem, tadašnjim načelnikom RDB, ali nije uspela. Prema saznanjima Raca, zaposleni iz Kule koji rade u bazi JSO normalno odlaze na posao i obavljaju dužnosti.

A. Adžić


        PS: Poštovani blogeri polako i natenane pročitajte onih pet nastavaka ''Kabineta doktora Koštunice'' Apatinske hronike novembar: 076., 077., 078., 079. i 080., dokopajte se nekako i Vasićeve knjige ''Atentat na Zorana'', na sajtu Peščanika http://pescanik.net/ potražite i pročitajte tekstove Srđe Popovića, pogledajte i http://pescanik.net/video/ ''Atentat – naša privatna stvar'' i biće vam jasno ko sve štiti Koštunicu i zašto se ćuti o političkoj pozadini streljanja Zorana Đinđića.

                                                  Autor bloga: Mirko S. Vraneš


           

Нема коментара:

Постави коментар