субота, 03. март 2012.

APATIN, TOPOGRAFIJA, GEOGRAFIJA ...

GDE JE SRBIJA, A GDE HRVATSKA ?        Svi vi koji čitate Apatinske hronike radite to koristeći internet, tako da vam je veoma jednostavno na istom tom internetu pogledati satelitski snimak teritorije opštine Apatin i Apatina samog i uočite nekakve granice i to najčešće granicu između dve međunarodno priznate države Srbije i Hrvatske ... evo pogledajte na Google maps:
        Dakle videli ste da državna granica ide tokom nekadašnjeg Dunava i da je granica odma' tu do Hrama  Sv. apostola, Šarana, Kružnog nasipa, Romskog naselja i da je lokacija namenjena za RTC na teritoriji susedne države, šta se tu dešava, šta radi naša lokalna vlast u kom statusu su naše pozicije u pregovaračkom procesu sa predstavnicima Republike Hrvatske, zna li se šta će tu da bude ili nikom ništa biće šta bude ...

        Evo B92 prenese Tanjugovu agencijsku vest i izjavu predsednika Republike Hrvatske gospodina Ive Josipovića za ''Novi list'':

Hrvatska za fleksibilno rešenje granica

Ivo Josipović u Srbu 27.07.2010. godine


Zagreb - Hrvatski lider Ivo Josipović založio se za fleksibilno rešenje pitanja granice između Hrvatske i Srbije, tj. za kombinaciju rešenja koju predlažu dve zemlje.
        Srbija predlaže princip sredine reke, a Hrvatska katastarski pristup.
        "Ako do toga ne dođe, granični spor rešavaće se arbitražom ili na Međunarodnom sudu pravde", rekao je Josipović. Ističući da je granica sa Srbijom jedan od brojnih problema koje Hrvatska mora da reši sa susedima, hrvatski predsednik je naglasio da dve zemlje imaju različit pristup.
        "Hrvatska insistira na katastarskom pristupu, dakle prati na neki način rešenje Badinterove komisije, dok Srbija s druge strane želi da primeni generalni princip sredine reke. Naravno da su i rešenja različita, jer po katastarskom pristupu, nešto više teritorija na levoj strani Dunava pripada Hrvatskoj, ali ima i nešto što bi pripadalo Srbiji s hrvatske strane", rekao je Josipović novinarima.
        Hrvatska bi u svakom slučaju htela Vukovarsku adu na Dunavu kod Vukovara, rekao je on, dodavši da bi "bilo dobro da ada bude na hrvatskoj strani, koje god rešenje da se nađe".
        "Ako dve države uspeju da se slože oko principa, onda je jasno šta će ispasti i kakav je rezultat", kazao je Josipović.
        U slučaju neuspeha, prema njegovim rečima, ostaje da se pokuša pregovarati kombinacijom rešenja, dakle, sredine reke i katastra.
        "Ako se ne može postići ni to fleksibilno rešenje, onda ćemo se morati na kraju odlučiti na neki oblik arbitraže ili Međunarodnog suda pravde'", rekao je Josipović.
        On je naglasio da je dobro što sada nijedna od spornih graničnih crta, ne samo sa Srbijom, pre svega na Dunavu, već i s Crnom Gorom, Slovenijom i BiH u slučaju grebena kod Neuma, ne proizvodi nikakve ozbiljne političke probleme, a još manje konflikte druge vrste.
        Ali taj problem moramo rešiti, što pre, to bolje, kazao je Josipović. Ideju o arbitraži nad graničnim pitanjima sa susednim zemljama Josipović je izneo početkom februara na sastanku sa šefovima susednih zemalja na Jahorini.
        Ako pregovori ne donesu rezultate, Hrvatska bi arbitražu trebalo da dogovori sa Srbijom, ali i s BiH. Verovatna je i arbitraža s Crnom Gorom o granici kod Prevlake, gde je na snazi privremeni režim koji funkcioniše bez poteškoća.
        Josipović smatra da bi arbitraže trebalo da budu dogovorene bilateralno, kako bi se smanjili troškovi i vreme procesa. U izjavi za "Novi list", on je rekao da bi svaka zemlja mogla da predloži po dvojicu arbitražnih sudija, o petom bi se usaglasili, pa bi se obavezali na prihvatanje svakog rezultata arbitraže.

''RTC je srce Apatina.'' ... '' Evropa i RTC.''
           Kakvi su na vlasti u Apatinu piitanje dana je kada će u preambuli Statuta opštine  stajati: ''... RTC je sastavni deo teritorije opštine Apatin ...'' i zna nam se ima da se zajebavamo godinama sa arbitražama i uslovljavanjima od susedne zemlje koja će tada već odavno biti sastavni deo Evropske unije, naš tvrd stav će biti podaprt sveprihvatljivom i konsenzusom partija donetom parolom ''RTC je srce Apatina - RTC i Evropa'' ... pa kad nas priteraju u ćošak a mi kukavni kakvi jesmo i tada nećemo znati šta nam je raditi. Predstavnici lokalne samouprave moraju u što kraćem roku uraditi sve da se reši status teritorije opštine Apatin i da znamo šta je pod našom ingerencijom i zastavom. Definitivno Apatincima odgovara da je granica matica Dunava a za ostale pa neka ostali znaju šta njima odgovara i šta im je cilj.

                                          Autor bloga: Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар