недеља, 10. јун 2012.

40 GODINA ...

GODIŠNJICA

        Onomad, 3. decembra 2010. godine napišem post i okačim na Apatrinske hronike, ni slutio nisam da će ovaj tekst biti najčitaniji odma' iza posta o Deda Mrazu ...

KADA DRŽAVA I SAV NAROD POSTANU JUNACI STRIPA ...
APATIN = COMIC BOOK ...
ALAN FORD
        Danas čitam Blic putem interneta i ''naletim'' na tekst u rubrici kultura o ... http://www.blic.rs/Kultura/Vesti/327241/Kanis-li-pobijediti-ne-smijes-izgubiti-40-godina-Alana-Forda-na-Balkanu

"Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti": 40 godina "Alana Forda" na Balkanu

Goran Štrbo | 10. 06. 2012.

        Čuveni strip ''Alan Ford'' možda nije toliko promenio istoriju stripa, koliko je zauvek promenio živote generacija koje su odrastale uz poslovicu Broja 1: "Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!" Ove godine se navršava 40 leta od kada su avanture agenta Alana Forda osvojile srca miliona širom tadašnje SFRJ.

Grupa TNT, s leva: Alan Ford, Nosonja, sir Oliver, Bob Rok, Jeremija, debeli šef (njegovo puno ime je Gervasijus Tvinklminklson), Broj 1 i Grunf 
        Scenarista Lučijano Seki i crtač Roberto Raviola, poznatiji pod pseudonimima Magnus i Maks Bunker, u maju 1969. godine u Italiji pokrenuli su strip ''Alan Ford''. Radnja se dešava u gradu Njujorku gde se kroz avanture ekipe TNT ismevaju kapitalizam, rasizam i druge osobine američkog društva, ali i totalitarizam tadašnjih zemalja istočnog bloka.   
        U bivšoj Jugoslaviji "Alan Ford" je počeo da diše kada je zagrebački "Vjesnik" 1972. godine objavio prve brojeve sa prevodima i adaptacijom na hrvatskosrpski jezik. Na veći uspeh se čekalo dok se u 25. broju nije pojavio Superhik, antiheroj koji krade od siromašnih da bi davao bogatima.
        Ogroman uspeh kao u SFRJ "Alan Ford" nije postigao ni u jednoj drugoj državi, pa ni u domovini Italiji. Naprotiv - u Francuskoj i Brazilu, na primer, nije opstao na tržištu više od dva-tri broja.

Najpoznatiji citati
 
"Bolje živjeti sto godina kao milijunaš, nego sedam dana u bijedi."
"Kupite cvijeće voljenoj ženi, ali ne zaboravite i na vlastitu."
"Kaniš li pobijediti, ne smiješ izgubiti!"
"Tko leti - vrijedi. Tko vrijedi - leti. Tko ne leti - ne vrijedi."
''Ulaz: gluhi 10 centa. Nijemi 10 centa. Gluhonijemi 20 centa''
 
        Za to je sigurno najzaslužniji genijalni prevodilac Nenad Briksi, koji je jedinstvenim stilom i prepoznatljivim, britkim jezikom u dijaloge junaka uneo crni humor kakav čitaoci dotad nisu čuli. Rođen 1924. u Varaždinskim Toplicama, Briksi je tokom života prodefilovao kroz karijeru novinara, romanopisca, komediografa i urednika i pokretača mnogih časopisa. Kada je umro u Zagrebu 1984. godine, jedna era otišla je u legendu.
        Čak i scenarista stripa Lučijano Seki, poznatiji pod pseudonimom Maks Bunker, smatra da je Briksi jedan od retkih prevodilaca koji su uspeli da dočaraju crnu satiru kojom su obeleženi priča i crtež "Alana Forda". 
 
Alan Ford sa Titom
 
        U krugovima ljubitelja stripa veoma je popularan broj “Alan Forda” u kojem se ekipa TNT susreće sa Jospipom Brozom Titom, a koji je u SFRJ iz očiglednih razloga bio zabranjen. Marijan Matić Max, jedan od najvećih kolekcionara stripova na ovim prostorima, poseduje čak četiri primerka retkog broja u kojem se Broj 1 zamera drugu Titu.

Zabranjeni broj u kojem se pojavljuje Drug Tito
        - U svojoj kolekciji imam nekoliko primeraka koje sam skupio tokom godina od kolekcionara širom zemlje, i to su verovatno i jedini koji postoje. Ovaj broj je u bivšoj Jugoslaviji bio faktički zabranjen - priča Matić.
 
Alan Ford u školskim klupama
 
        Naš populani glumac Dragan Vujić Vujke jedan je od vernih fanova stripova ''Alan Ford''. Devedesetih godina pokrenuo je i incijativu za istoimenu predstavu koja je igrana više od sto puta u pozorištu na Terazijama.
        - Sećam se kako smo još kao deca čekali ispred trafike da stignu stripovi iz Hrvatske, da bismo još pre škole mogli da pročitamo najnovije dogodovštine našeg omiljenog junaka. Dugo sam imao čitavu kolekciju stripova, redovnih izdanja i specijala, ali sam, na žalost, morao da ih prodam. Voleo bih da obnovim tu kolekciju, ali i da ponovo pokrenem predstavu “Alan Ford” koja već dugo nije na repertoaru pozorišta. Čuo sam čak da se sprema i film o istoimenom junaku, a ako ta ideja uspe, biću sigurno u prvim redovima bioskopa - priča za "Blic" Vujke.

Kako se priča nastavlja...
 
        Nenad Briksi i Magnus nisu više među živima, ali Maks Bunker i dalje ne odustaje od novih avantura koje svakodnevno piše. ''Alanfordovci'' širom sveta sa njim održavaju duh stripa pod parolom: ''Kaniš li pobjediti, ne smiješ izgubiti''.
        Brojevi ''Alan Forda'' i danas mogu da se kupe u prostorijama ''Maks Bunker presa'' u Milanu. Cena unikatnog prvog broja sa naslovom "Grupa TNT" je 250 evra. A stranicu unikatnih crteža Magnusa i Bunkera ljubitelji stripa plaćaju i do 200 evra. 
 
        Na koji način je strip "Alan Ford" uticao na vas?
        Kakva sećanja vas vežu za njega?
        Podelite s nama u komentarima.


        Na ova pitanja odgovor sam dao u postu posvećenom mojim omiljenim junacima … godinama sam kupovao Alana Forda od prvog broja i sad znam ponekad prelistati neki svezak.

                                                   Autor bloga: Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар