недеља, 15. јануар 2017.

ПРИЧА О СОЉЕЊУ…


ПРЕСОЉАВАЊЕ


''Нашим политичарима Деда Мраз ове Нове године није донео ништа. Нису били добри.'' – афоризам, аутор Зоран Т. Поповић

        Почетком ове године почеле временске непогоде, све са снегом и ледом на саобраћајницама, како су у ''Нашем дому'' били спремни као и годинама у назад за све ово, ревносно почели са чишћењем снега и посипањем саобраћајница сољу. Постоји ту некакав план са приоритетима од првог до трећег реда приоритета па се тако чисти и соли. (Рекоше ми ових дана да у самом врху СНС-а постоји градација приоритетних општина у Србији, од најмањег проритета 1 до највишег 5, веле да је општина Апатин врло ''високо'' котирана на овој листи са специјално додељеним приоритетом 0.) Тек што свануло а камиони и екипе из ЈКП ''Наш дом'' кренуле са ''солењем'' саобраћајница, кажу из штаба да једно сољење општински буџет осиромаши за 200.000 динара, успешно све обављено и ред је био да се мало и одморе, кад не лези враже дојезди из општине заменик, боље рећи заменица, председника општине сва усплахирена јер долази неко важан из врха хијерархије СНС-а из Новог Сада и има да се соле улице. Објаснише јој да је управо обављена акција посипања саобраћајница сољу, али нема ту трте-мрте па ваљда је она неко ко се пита, а и стручњак је за питање превенције суицидног понашања где је опште познато по научном раду др проф. Самоубилка Соларевића да мањак соли (у организму) подстиче повећани самоубилачки нагона. Још томе приде, сећа се она и дедине приче где јој световао да је добро сланину два пута усолити нарочито са наличја, 'оће рећи стране ђе је кожа, јер то је рецепт који су наши Личани испод брињских брегова донели из Вранцуске и Америке где су арбајтовали к'о минери по рудницима угља а и соли. Овој научној аргументацији није се могло успротивити, нарочито када се госпојица нарогушила на раднике а и на директорицу им, и нема одмора за ''засољиваче'', него јопе на цесте и соли и то све уз пратњу дотичне са службеним аутомобилом и истим таквим ''кочијашем'' за воланом. Суфлира уз пут да је мало соли а они са камиона попиздили па соле ли га соле, к'о ону другу старну сланине, а након стручне едукације и свесни чињенице да ће бити и мање самоубистава ако се добро посоли. Операција завршена кажу да су срајбали соли за 300.000 динара, баш онако момачки пресолили.


        Чудили се тог дана грађани нам а и грађанке нам, а и неколико следећих дана што су цесте беле и зашто им аутомобили побелели, гуме на аутомобилима и бициклима добили некакву чудну белу црту. Пере раја аутомобиле све риба али со неће доле. Ефекат је крајње позитиван, стварно тих дана нико није покушао самоубиство, ето то је тако када се питају стручњаци и користе научне радове и стратегију ђедова.
        Није познато шта је рекао високо позициониран СНС-овац из Новог Сада, причају да је на службеном ручку наручио и препечену сланиницу, конобари се чудили шта му је па и онако пресољену још дупло соли ону страну са кожом. Што ти је струка и превенција има све да се пресољава, и онда нема проблема ни са клизавицом, ни са самоубицама, а богами ни са кварењем сланине свирепо убијеног – закланог свињчета.


ПС Кажу обавештени да општински врх ради на стратегији прскања трга Николе Тесле некаквом течношћу против замрзавања. Предлажем да користе раствор галице - Плави камен и ево нама наместо Жикиног ''Црвеног трга'' напредњачког ''Плавог трга''. Или нека се угледају на нека давно примењена искуства где се такви простори уредно чисте без пресољавања а снег одвози да се топи на некој ледини.   


''Деда Мраз је према нашим политичарима широке руке. Донео им је нове изборе.'' – афоризам, аутор Зоран Т. Поповић

Аутор блога, унук Личанина Брињака шефа минера у Америци и Вранцуској, обожавалац сланине и препун захвалности СНС екипи што му је инспирација за зајебанцију: Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар