среда, 18. јануар 2017.

NI IDEJE NI PLANA…


LED, POPLAVE, SUŠE…


''Ispod svakog kamena skriva se političar.'' Aristofan (445-385), komediograf, najistaknutiji predstavnik starogrčke komedije

Ne znam kako tamo negde u belome svetu ali ovde u nas u Srbiji malo malo pa neka vremenska neprilika neblagovremenim organizovanjem - angažovanjem tehnike i ljudstva preraste u elementarnu nepogodu, tada se vidi koliko smo ustvari neorganizovani i nesposobni. Tu pre svega mislim na ''ekipu''  nesposobnjakovića koja je umislila da sve najbolje zna i da je najbolja u istoriji ove zemlje, bolje reći teritorije na kojoj smo (za sada), a u stvari pojama o ničemu nemaju, da to je ekipa koja nas vodi, pardon nikoga oni ne vode nego nas vuku za nos i sve ovako skupa magarcima prave. Možeš misliti zaledio Dunav, šta tu nije normalno i šta je tu elementarna nepogoda pa isti taj Dunav hiljadama godina zimi ''obuče ledeno odelo'', tehnika napredovala pa smo i mi svojevremeno imali brodove ojačanog korita i jakih pogonskih motora da razbijaju led i tok Dunava drže u plovnom stanju, evo sad ispade da više ni brodove nemamo, izuzimajući prastari ''Greben'' izgrađen u Apatinu pre više od pola veka (1966),  već su ti isti za razbijanje leda zavezani za nekakvu krivu vrbu u Novom Sadu.


 Sreća naša pa su nam komšije Mađari normalni i organizovani, imaju brodova i za izvoz te ih nama ustupiše, inače mogli smo da lelečemo i u crkvama da održavamo molebdane, kao onomad protiv suše, da nas sunce ogreje i zagreje Dunav.
Ovih dana mnogo se pričaki i pisalo na temu santi, ledostaja i ledenih čepova, evo šta o tome objaviše u Danas-u:  




Dobro došli, ledolomci

Led na Dunavu razbijaju mađarski ledolomci.

18. januar 2017. 14:23 | Danas

Naših i inače nije bilo previše, tek nekoliko, raspoređenih u dve firme, ali smo i njih nebrigom doveli do toga da posao za koji su izgrađeni ne mogu da obave. A već dve nedelje januarski minus stvara na najvećim rekama ledene čepove koji su zaustavili plovidbu, ugrožavaju i ključne mostove i obalu, a ukoliko se pokrenu, nose sve pred sobom.
Do juče sa smrznutim rekama borio se jedino "Greben", a u pomoć mu je pritekao potiskivač "Bor", koji je samo zahvaljujući snažnom motoru "preformulisan" u ledolomca. Druga dva broda koja su decenijama lomili sante od mađarske granice do Beograda sada su potpuno zaboravljena, zarobljena u novosadskoj marini, istrulelog trupa i sa mašinama koje je prekrila rđa. Vlasništvo su nekada moćnog preduzeća "Heroj Pinki", koje se urušilo do stečaja nakon što je ga je kupio kontroverzni Dušan Borovica, inače u dva navrata hapšen zbog sumnjivih poslova i nevraćenih kredita. Tako pitanje zašto naša zemlja, sa nekoliko plovnih reka uključujući i najveću evropsku, Dunav, dočekuje zimu bez ledolomaca, dobija odgovor.
Da je Srbija u privatizaciju ušla bez plana i strategije, da su preduzeća rasprodavana budzašto i da su devastirana nakon što su vlasnicima poslužila za pranje para ili isisavanje kapitala - opšte je mesto. Da država nije u tih 15-ak godina, koliko je proces trajao, učinila ništa značajnije čime bi ispravila te greške, takođe je poznato. Zašto sve dosadašnje vlade, premijeri i resorni ministri i dalje istrajavaju u tako nehajnom odnosu - već je enigma, jer je to vrlo ozbiljno ugrozilo čitavu privredu i svaki pokušaj da normalizujemo život na ovim prostorima.
Tako nas svaka iole oštrija klimatska promena nakratko prizove svesti, ali se i vrlo brzo zaboravi. Ako je leto i suša, setimo se da savremena tehnologija i od pustinje navodnjavanjem stvara plodno tlo, ako su u proleće poplave, mi najavljujemo čišćenje kanala i brana, a kada usred zime zalede reke - Ministarstvo donese odluku da se nabavi najmanje jedan novi ledolomac. "Možda i dva, kako više nikada ne bismo imali ovakve probleme", kažu, petnaestak dana od pojave prvih santi, nakon jučerašnjeg hitnog sastanka.


''Oterali smo okupatore. To što su nam oni radili, mi možemo sebi mnogo bolje.'' – aforizam, autor Aleksandar Čotrić


Autor bloga: Mirko S. Vraneš 

Нема коментара:

Постави коментар