субота, 14. јануар 2017.

VATRA, VODA, GROM, VETAR, LED...


''GREŠNI SMO!?''


''A gde je pop Đura? Nije hteo da dođe. Što? Veli, grešni smo...'' -https://www.youtube.com/watch?v=oYz20ZdPu3w

          Juče, petak i još trinaesti, tek što smo dobili novog prvog čoveka opštine (Reče mi jutros u poverenju jedan komšija: ''Ispade da ama baš svako može u Apatinu biti predsednik opštine.'') a ono led odnese pristan za putničke brodove, što bi rekli - ode nov, gotovo ne korišćen. Sećam se mahanja glavom i sve sa nevericom komentara ostarelih lađara i starijih žitelja iz Obalske ulice (Ive Lole Ribara) kojima se nije sviđala lokacija pristana za putničke brodove. Glasno komentarisali da je na tom mestu led štrčao nekoliko metara iznad benta, da su mineri i avioni bombama razbijali ledeni čep na ''Apatinskoj krivini''... prisećali se da su im Stare Švabe pričali o ledenoj poplavi i proboju leda kroz bent. Opštinski ''eksperti'' sve nas pa i ove svedoke (šta sve led može da uradi) ubeđivali da je sve stručno urađeno i da je pristan iz bezbedonosnih razloga pomeren pedesetak metara od prvoplaniranog lokaliteta... e, baš su ga dobro pomerili, potrevi ga ledeni čep po sred srece.



        Nemar, nebriga, loše planiranje, ne poštovanje iskustva, ne znanje... sve su to ljudske osobine koje za rezultat imaju događaje sa velikim materijalnim štetama a često i sa tragičnim posledicama. Ne retko se zna zanemariti ljudski faktor te se opravdanje za gore pobrojane ljudske osobine nađe u nečemu drugom pa se sve svali na Gospoda Boga ili višu silu što bi komunjare znale reći, a oni koji su verujući skrušeno spuste glavu i znaju reći GREŠNI SMO.
Oktobra 2001. godine izgoreo krov na zgradi SO Apatin, razlog stara elektro instalacija, ne postojanje alarma za dojavu požara i hidrantske mreže, još plus pride ne opremljenost lokalne vatrogasne službe.
Krajem 2005. godine srušen most na kanalu kod Prigrevice, razlog nedozvoljeno opterećenje, ne postojanje znaka za maksimalnu nosivost mosta.
Jula 2011. udar groma izazvao požar u jednom od tornjeva na katoličkoj crkvi ''Srce Isusovo'', razlog ne postojanje propisne gromobranske mreže.
Aprila 2015. vetar odneo deo tornja oštećenog u požaru izazvanog udarom groma na katoličkoj crkvi ''Srce Isusovo'', razlog ne blagovremena sanacija izgorelog tornja.


Izrađen novi krov na zgradi SO Apatin, izgrađen novi most na kanalu kod Prigrevice, skinut vrh – krov tornja na crkvi ''Srce Isusovo'' ostalo samo obećanje opštinara da će se rešiti... sve ove građevine ostale na istom mestu gde su i pre havarije bili, da li to važi i za pristan ''KOD TRI LEŠA'' ili ga treba smestiti dublje u rukavac Dunava, recimo da Dunavska ulica izlazi pravo na njega. Pa kad Bela lađa pristane a ono putnici onako polako peške pravo kroz Dunavsku, preko trga Oslobođenja do centra i Glavne ulice.


Krov nestao u plamenu


S.P.Š. | 01.11.2001. 

APATIN - Preksinoć oko 20 sati u plamenu se našlo zdanje SO Apatin. U plamenu je, rekao je šef protivpožarnog odeljenja somborskog SUP-a Zoran Glumac, izgoreo krov površine oko hiljadu kvadratnih metara, a šteta se procenjuje na više od 100.000 maraka.



Do septembra novi most


U četvrtak, 8. juna 2006. godine počinju radovi na izgradnji novog mosta na kanalu ''DTD'' kod Prigrevice, koji se srušio krajem 2005. godine…


Grom zapalio katoličku crkvu u Apatinu

03.06.2011. | J. Miljuš

U crkvu Srce Isusovo, koja se nalazi kod ''donjeg groblja", preksinoć je udario grom i izazvao požar na unutrašnjosti krovne konstrukcije...


Vetar srušio toranj crkve u Apatinu


S.P.Š. | 08.04.2015.

APATIN - Jedan od dva toranj na katoličkoj crkvi Srca Isusovog, koji je pre nekoliko godina oštetio grom, pod naleteima vetra je srušen.


PROGLAŠENA VANREDNA ODBRANA Led na Dunavu UNIŠTIO pristanište kod Apatina, OPASNOST PRETI BEOGRADU I NOVOM SADU


S.P.Š. | 14.01.2017.

Nagomilani led na Dunavu uništio je noćas putničko pristanište kod Apatina. Urušeno pristalište i šteta koja je nastala još ne može da se utvrdi, ali u njegovu izgradnju 2009. godine uliženo je oko 60 miliona dinara...


''Oni imaju sve ono što su nama obećali. Znači, sve se može kad se hoće!''aforizam, autor Zoran T. Popović

Autor bloga: Mirko S. Vraneš

Нема коментара:

Постави коментар