среда, 15. фебруар 2012.

25. део – БИЛО ЈЕДНОМ ЈЕДНО БРОДОГРАДИЛИШТЕ ...

БОРБА ОКО ТУЂЕ МУКЕ,
ЗНОЈА, КРВИ ...


        Србија је светско чудо, оне фирме што су некада радиле данас не раде, држава се чак утркује да неке дугогодишнње губиташе поново преузме у своје окриље, па тако од некадашњег и ничијег власништва – друштвеног долазимо до опет ничијег власништва - државног ... Кад већ нешто држава ''спашава'' од пропасти и чува социјални мир у неким фирмама што се ненаправи некаква стратегија да се створе услови да ''преживе'' производне фирме које нешто могу понудити европском и светском тржишту, као например да се заузело за инфраструктурни развој пловних путева и транспорта истим и ево ту хиљаде радних места и ево ту места и за Апатинско бродоградилиште, овако се ова некада успешна фирма повлачи од приватизације до стечаја, банкрота и ликвидације, и сада ''борба'' око овог ''мртваца'' између Војвођанске банке (највећег повериоца бродоградилишта) у власништву Грка који сами не знају шта ће са собом, гаће целој држави на просјачком штапу и тајкунског мага за транге-франге шећером и осталим продуктима ... Где нетрагом нестадоше успешне бродограђевне компаније из Холандије, Немачке ... што хтедоше оживети бродоградњу, мора да им не одговара овај криминални миље који негује државни врх, и немају сигурности да улажу у државу где се мало мало па правила игре промене ...

        Ево како о предстојећој ''утакмици'' и ''борби'' за туђу муку, зној, крв ... извести дописник Дневник-а из Апатина:


Битка Костића и Војвођанске банке
за бродоградилиште

        Битка за Апатинско бродоградилиште се наставља, и то уз још један обрт. После обарања претходног тендера, ''МК-комерц'' Миодрага Костића и Војвођанска банка директно ће одмерити снаге у покушају куповине ове компаније па ко да више – узима некадашњег апатинског привредног гиганта.

        Наиме, како ''Дневник'' сазнаје, депозит за куповину Апатинског бродоградилишта до сада су уплатила два заинтересована купца – новосадски ''МК-комерц'' и Војвођанска банка.
– То значи да ће се у петак, 17. фебруара, у 12 часова непосредном погодбом надметати ова два такмаца и главна учесника обореног тендера. После тога комисија, стечајни управник, Одбор поверилаца, и поново стечајни управник, донеће одлуку о томе коме ће се продати Бродоградилиште и по којој цени – рекао је стечајни управник Бродоградилишта Апатин Предраг Љубовић.

        Процењена вредност фирме је 584.279.000 динара, а уз понуду за куповину заинтересовани су морали да уплате и депозит од 116.855.800 динара. Од имовине коју поседује Бродоградилиште, на продаји је четворобродна хала од близу 5.500 квадратних метара, двобродна хала од 2.700 квадрата, синхрони лифт од 1.920, пескарница од близу пет, навлачилиште од 3.500, опрема обале на 2.400 квадратних метара итд. Вредност имовине Бродоградилишта у банкроту је процењена је на 584.279.000 динара, док потраживања поверилаца износе 1,185 милијарду динара, а један од највећих поверилаца је Војвођанска банка.

        Ово је друга продаја бродоградилишта, с обзиром на то да прва није успела а поступак се обнавља на основу одлуке Привредног суда у Сомбору који је одбацио приговор ''МК-комерца'', а ова група је, иначе, била једина заинтересована за куповину и понудила је 150 милиона динара.

        Приговор на продају Бродоградилишта ставила је и Војвођанска банка па уговор о продаји овог некадашњег апатинског гиганта ''МК-комерцу'' није потписан већ је цела ствар завршила на суду. Одбор поверилаца је 19. септембра дао сагласност да стечајни управник прода предузеће једином понуђачу који се одазвао позиву за непосредну погодбу ''МК-комерцу'', с понудом од 150 милиона динара. Судија је, међутим, на основу приговора Војвођанске банке одложио потписивање уговора до одлуке Привредног суда. С обзиром на одлуку Привредног суда, Одбор поверилаца је донео одлуку о поновној продаји Бродоградилишта.

На бироу 200 радника

        Бродоградилиште су током процедуре продаје обилазили и странци, али нико од њих није уплатио депозит. Незванично, долазили су представници заинтересованих из Швајцарске и Холандије, за коју је ова фирма низ година израђивала бродове. Од приватизације 2003. године у халама предузећа је израђено 33 пловила разних типова, углавном за странце. Бродорадилишту, иако је било у стечају, за годину дана јављале су се разне фирме ради ремонта бродова. Више од 200 радника, који су се од стечаја прошле године нашли на Бироу за запошљавање, нада се да ће се агонија ускоро окончати и да ће купац коначно покренути производњу или ремонт бродова.

Ј. Прелчец

                                                          Мирко С. Вранеш

Нема коментара:

Постави коментар