недеља, 12. фебруар 2012.

APATINSKA PIJACA ...

BRUKA I SRAMOTA !!!


        Bruka i sramota svih nas koji živimo u Apatinu je izgled pijace, ako se taj prostor tako nazvati može, a odgovornost pre sveg svih onih koji vode lokalnu samoupravu.
        Ovih dana je trebalo biti narodni heroj pa otići na pijacu u Apatinu, sad da li četvrtkom ili nedeljom (kao ja danas) svejedno vam je ... mnogima će opravdanje biti sneg koji su čak, ''pametni naši'', proglasili i vanrednom situacijom za vascelu Srbiju. Na sve ovo što zovemo pijacom liči sem na pijacu, u 21. veku nismo u stanju ni uredan objekat imati a svi dobro znamo da se gotovo celokupno stanovništvo Apatina, i pored super marketa, snabdeva upravo na ovoj jadnoj i čemernoj pijaci ... Nema pijaca ni minimum uslova da to bude, počev od sanitarnih i higijenskih preko tehničkih pa sve do estetskih. Tolike godine se priča o ovoj crnoj tački koja ama baš nikome ne služi na čast, neću da nabrajam čija sve odgovornost zaslužuje da se pomene povodom ovakve bruke i sramote koju svi pijacom zovemo.

        Treba sve učiniti da se reši pitanje pijace u Apatinu, teško je verovati da će onomad svečano započeta pijaca, na mestu nekadašnjeg ''Partizan''-a, ako se nastavi ovim tempom izgradnje i uzimajući u obzir situaciju u kojoj se nalazi glavni investitor biti skoro u funkciji ... Javno-privatna  investicija je ostvariva kad su partneri u mogućnosti da investiciju dovedu do kraja u razumnom roku, nije potrebno ulaziti u detalje ko se u kakvoj finansijskoj situacijai nalazi, i ko je kome ostao ''kratak'', već treba napraviti analizu stanja odlučno preseći agoniju i sa punom odgovornošću, ovde mislim na lokalnu samoupravu, završiti započeti objekat sa racionalnim troškovima. Lokalna samouprava mora biti garant završetka ovog objekta u roku od maksimalno šest meseci i pokušati svojim aktivnostima ohrabriti preduzetnike i prodavce na pijaci da sufinasiraju objekat uz mogućnost učešća u zajedničkom vlasništvu ili istima dati popust na avansnu kupovinu lokala ili dugogodišnji zakup prostora ... svakako se mora omogućiti i uredan saobraćaj vezan za ovu lokaciju, pored projektom predviđenih parking mesta treba uraditi sve da ulica M. Obilića bude osposobljena da primi povećani broj motornih vozila kako u prometu tako i u kapacitetu parkiranja, dovršiti projekat ulice D. Trifunovića spojiti je sa P. Drapšina, uraditi analizu mogućeg saobraćaja i usvojiti režim saobraćaja pijačnim danima, npr: delove nekih ulica pretvoriti pijačnim danima u određenom vremenu u jednosmerne, izgraditi semafornu signalizaciju na raskrsnisama P. Šandora – D. Tucovića i kod bivšeg hotela ''Vojvodine'' ... Ovo sve samo kao ideja znajući da ima dovoljno sposobnih i školovanih ljudi u Apatinu koji mogu mnogo stručnije posavetovati i poraditi na tome da postanemo uređena sredina ako ništa ono bar po pitanju pijace i saobraćaja vezanog za  poptrebe korisnika pijačnog prostora i nas kupaca naravno ...


        Nema potrebe reći da ova naša sadašnja pijaca nije samo u zimskom periodu problematična još je više izražen higijenski i sanitarni problem u letnjim mesecima kad je temperatura iznad tridesetog podeoka, samo je pitanje dana kada će ovaj prostor postati žarište neke zaraze. Bilo bi veoma interesantno izvršiti higijensku analizu prostora na pijaci, našlo bi se tu svakojakih ''kultura'' i ''koka'', u svakom slučaju mislim na bakterijske ''nasade'' koje bi i vola ubile.

        Evo prilike svim akterima političkog života da razmisle i naprave strategiju iskrenih obećanja vezano za pijacu u Apatinu u dolazećem periodu izbornih obećanja, iako će su predizborne aktivnosti biti i Prvog aprila trba se manuti šala i lažnih obećanja bar što se pijace tiče ... a postizbornoj vlasti svi trebamo u zadatak dati završetak pijace uz racionalne i javno nadzirane troškove.

                                                                 Mirko S. Vraneš
           

Нема коментара:

Постави коментар